fbpx

Platformă de știri și opinii

Profesorii din străinătate învață informatică și robotică de la liceenii Colegiului „Carabella”

in Educație by
Banner

În săptămâna 17-21 februarie, mai mulți profesori și inspectori din Rouen – Franța, au participat la o mobilitate ERASMUS prin intermediul căreia au văzut cum decurg orele de curs la mai multe școli de prestigiu din întreg județul și au vizitat și modernul campus al Universităţii „Valahia” din Târgoviște.

Ajunși de duminică, 16 februarie 2020, la Târgoviște, profesorii francezi au vizitat câte ceva din fosta cetate de scaun a Țării Românești și au interacționat cu elevi din locuri precum Târgoviște, Moreni sau Pucioasa.

La Colegiul Național „Constantin Carabella”, o școală de renume atât pentru rezultatele de la examenele naționale, cât și pentru reușitele de la concursuri, olimpiade și activități extrașcolare ale elevilor, francezii au făcut cunoștință cu mai mulți tineri pasionați de informatică și robotică.

Este știut faptul că elevii de la Colegiul Național „Constantin Carabella” din Târgoviște au câștigat numeroase premii la competițiile de robotică din țară.

„Urmează să dezvoltăm un parteneriat cu cei din Rouen, dar la momentul acesta ei au venit să învețe de la noi, i-am dus în mai multe unități de învățământ, au participat la ore de matematică, cu aplicații digitale, la ore de geografie, de fizică, de chimie, au făcut și experimente.”, a declarat Valentin Stancu, profesor de geografie și inspector școlar pentru proiecte europene.

„Este minunat să învățăm de la elevi, să înțelegem probleme și să le rezolvăm împreună”, a spus și Carole Larose, profesor de științe în Rouen – Franța.

„Această activitate a fost o ocazie ca elevii pasionați de fizică, matematică, informatică, programare sau robotică să formeze echipe mixte pentru a încerca să găsească o soluție mai bună pentru un produs cu care interacționează cei din echipele de robotică ale școlii. Ce mi-a plăcut mie este efervescența acestor ore în care ei au încercat să găsească o soluție. Apreciez implicarea numeroasă a elevilor din școală și cred că devine neîncăpător un singur club de informatică și robotică pentru că din ce în ce mai mulți își doresc să participe la astfel de activități.” a adăugat Teodora Popa, directorul adjunct al Colegiului Național „Constantin Carabella”.

În întreg județul, există 5 echipe de liceeni care au o astfel de preocupare, dintre care două se află la „Carabella”.

Mentorii celor două echipe sunt Monica și Liviu Riza, ambii fiind profesori de informatică.

Cei doi susțin că este o experiență unică să lucrezi cu asemenea tineri, că sunt surprinzători și că de cele mai multe ori vin cu lucruri noi, realizându-se astfel un permanent schimb de idei.

Liderii celor două echipe sunt Cristi Dinu, Alexandra Ion și Teo Șerbănoiu, iar alături de colegii lor din clasele IX-XII au intrat deja în al patrulea sezon al competițiilor de robotică.

Au construit, până acum, patru roboți, câte unul pentru fiecare sezon, iar cea mai nouă realizare a lor este Adina, un robot care reușește să mute obiecte și poate fi programat pentru o mulțime de acțiuni interesante.

La acest moment, există aproximativ 200 de echipe de robotică în România, iar numărul lor este în creștere.

Elevii de la „Carabella” se pregătesc să participe la etapa regională a competiției naționale de robotică, la finalul lunii martie, la București, acolo unde vor concura cu 65 de echipe, urmând ca la o săptămână distanță, dacă se vor califica, să reprezinte orașul Târgoviște la faza națională.

Mereu au reușit să ajungă la această etapă și sunt încrezători că o vor face din nou.

Toți cei pasionați de robotică sunt susținuți de Nație Prin Educație. Asociația sprijină cei peste 2000 de elevi și 300 de mentori din 77 de orașe din România care participă la competiția națională, care vor să se dezvolte și care aspiră către marele titlu al First Tech Challenge.

Scopul tinerilor și al mentorilor lor este acela de a ajunge în primele 7 echipe din România, aceasta fiind condiția pentru a reprezenta țara la First Tech Challenge, cea mai mare competiție de robotică din lume, care anul acesta se va desfășura în Detroit, cel mai mare oraș din statul american Michigan.

Costurile nu sunt deloc mici pentru a face asemenea lucruri, au existat și câțiva sponsori, însă, de cele mai multe ori, tinerii suportă costurile pentru deplasările la competiții sau chiar pentru materialele necesare construirii roboților.

De exemplu, pentru filamente și multe alte materiale necesare, robotul Adina a ajuns să aibă o valoare de 3500 de euro, valoare care va crește cu fiecare îmbunătățire pe care o va suporta.

„Avem doi roboți mari, Costel și Adina și doi roboți mai mici, Mihăiță și Andrei. Astăzi vrem să le arătăm profesorilor din Franța cum se face un robot, le prezentăm niște workshop-uri pentru copii, le arătăm părțile de informatică, de matematică și de fizică necesare pentru a construi un robot. Ce fac colegii mei astăzi e un workshop care încearcă să programeze și să proiecteze un braț al unui robot.”, a spus Alexandra Ion, elevă în clasa a XII-a la Colegiul” Carabella”.

De curând, tinerii, alături de mentorii Monica și Liviu Riza, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgoviște, au organizat și un DEMO, o competiție la care au participat 15 echipe de robotică din București, Ploiești, Pitești și Constanța. Aici, fiecare echipă și-a prezentat creațiile, a făcut demonstrații, iar liceenii de la Târgoviște au reușit să fie gazde bune și modele de urmat pentru toți cei prezenți.

Elevii sunt pasionați și de proiectarea 3D, iar printre cei mai pricepuți în acest domeniu se află Cristi Dinu, cel care a reușit să își surprindă mentorii și colegii printr-o reproducere perfectă a Turnului Chindiei, cu ajutorul unei imprimante 3D și despre care profesorul Liviu Riza spune că este elevul care reușește să facă ceva spectaculos din nimic.

Banner

Ultimele stiri din Educație

Go to Top