fbpx

Platformă de știri și opinii

Caracota:Guvernul defavorizează investițiile

in Parlament by
Banner

Guvernul PSD grăbeşte criza financiară prin creşterea artificială a salariilor şi îngheţarea investiţiilor.

Cârpelile bugetare din acest an ale Guvernului PSD-ALDE au defavorizat investiţiile prin cheltuielile bugetofage ale administraţiei publice. Guvernul şi-a propus la începutul acestui an să aloce 4,2% din PIB pentru investiţii, însă până în momentul de faţă a cheltuit pentru dezvoltare sub 2% din PIB. Aceste cifre sunt îngrijorătoare pentru că fondurile gândite a fi alocate pentru investiţii au fost redirecţionate către o administraţie mare consumatoare de bani publici şi către pomeni electorale mascate în măriri de salarii excesive ce nu reflectă performanţa economică.

Sacrificarea de către Guvern a investiţiilor pentru a controla deficitul bugetar a eşuat, Comisia Europeană estimând că deficitul bugetar pentru anul acesta va sări de 3% şi atrăgând atenţia că în anul 2020 el poate ajunge la 4,7%. De asemenea, Comisia estimează o creştere economică pentru 2018 şi 2019 ( între 3,6% şi 3,8%), cu mult sub cea atinsă în anul 2017 (7,3%).

Având în vedere prognozele îngrijorătoare ale Comisiei Europene, în calitate de senator amintesc Guvernului că se apropie finalul exerciţiului bugetar pentru anul acesta, iar în luna decembrie trebuie adoptat Bugetul pentru anul 2019. În cazul în care Executivul nu ia măsuri urgente pentru reducerea cheltuielilor de consum şi nu alocă fonduri reale pentru investiţii, România va intra în anul 2019 într-o criză bugetară extrem de periculoasă. Criza care ne pândeşte va fi potenţată de mediul economic internaţional extrem de volatil din ultima vreme, instabilitatea constantă a pieţelor de capital internaţionale fiind un semnal că economia mondială va intra într-o corecţie de lungă durată.

România, cu o economie bazată în principal pe consum, şi nu pe producţie, este dependentă aproape în totalitate de mediul economic internaţional. Această realitate trebuie să fie reflectată în Bugetul de stat pentru anul 2019 prin cheltuieli prudente cu aparatul bugetar şi cu alocări de fonduri destinate investiţiilor majore, care să asigure pe termen mediu şi lung stabilitate economică României.

Iancu Caracota, senator PNL

Banner

Ultimele stiri din Parlament

Go to Top