fbpx

Platformă de știri și opinii

Sfântul Arhidiacon Ștefan – mărturisitor curajos al adevărului

in Actualitate/Religie by
Banner

Sunt momente speciale ale istoriei când avem datoria să mărturisim mai cu putere adevărul, în mod curajos, lăsând la o parte orice calcul, limitare, ori opțiuni de tot felul, pentru a da mărturie despre plinătea existenței.

Astăzi, cinstim pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir al Bisericii, mărturisitor al adevărului și al credinței în Hristos. De la el am învățat că a mărturisi adevărul este o datorie, dincolo de orice limitare, presiune sau interes, pentru că minciuna alterează calitatea și sensul vieții noastre, ne falsifică pașii în istorie și atentează la frumusețea chipului lui Dumnezeu din noi.

În viața publică, adesea vedem minciuna și falsul ca fiind cele mai întâlnite opțiuni ale multora dintre cei ce ar trebui să fie îndrumători către adevăr, rectori ai binelui și modele de frumusețe sufletească! A minți, a înșela și a ascunde sunt atitudini generate de frică, de slăbiciune, de neputință, de greșită alegere și de superficialitate.

Aceste atitudini trebuie respinse, alungate și vindecate cu harul lui Dumnezeu și cu propriul efort ascetic de lămurire spirituală.
Sfântul Arhidiacon Ștefan este începătorul martirilor creștini, al celor care luminează viața noastră cu existența lor binecuvântată și care ne dau, peste secole, exemple de luptători neînfricați pentru adevăr. Mai cu seamă acum în epoca fake news când, cu sau fără voie, cuvinte pornite în spațiul virtual pot nărui oameni, istorii sau evenimente.

Acesta este motivul pentru care avem datoria să mărturisim adevărul, să facem binele și să răspândim frumosul!

Am bucuria ca unuia dintre copiii mei să-i fi pus numele Ștefan, tocmai pentru că am certitudinea aceasta: nevoia de adevăr este una fundamentală, iar aceea de mărturisitor al credinței aparține firescului existenței noastre.

Vă doresc tuturor să fiți mărturisitori ai adevărului, pentru a putea construi împreună o civilizație puternică și prosperă!

Tuturor celor ce poartă numele Sfântului Arhidiacon Ștefan vă doresc la mulți și fericiți ani!

___________________

Ionuț Adrian Ghibanu este vicarul Arhiepiscopiei Târgoviștei și lect. univ. dr. la Universitatea “Valahia” din Târgoviște 

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top