Președintele Camerei de Comerț a României: vom fi obligați să ieșim din case!

in Actualitate/Economie by
Banner

Izolarea impusă de autorități și măsurile luate pentru a împiedica răspândirea virusului COVID-19 nu ne feresc de cel mai mare pericol care ne pândește, respectiv prăbușirea economiei, cu efecte incalculabile pentru fiecare dintre noi.

Președinte Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a României (CCIAR), Mihai Daraban, a declarat pentru Ziarul Financiar că vom fi obligați să facem o alegere foarte grea: stăm în case și riscăm să ne confruntăm cu o prăbușire economică sau ieșim și înfruntăm virusul.

Chiar și în condițiile actuale, România ar putea profita de faptul că în construcții se poate lucra și ar trebui să demareze urgent marile proiecte de infrastructură, mai ales că  statul poate acorda acum ajutoare financiare pe care nu și le-ar permite în condiții normale, constată președintele CCIAR.

Avertismentul lui Mihai Daraban este unul cât se poate de serios. Dacă semnele timpurii ale crize ce ne paște sunt deja vizibile (dacă ne gândim doar la sutele de mii de locuri de muncă pierdute și la dispariția de pe piață a unor produse și servicii), ceea ce este mai greu abia urmează iar efectele ar putea fi extrem de grave. În pledoaria sa din discuția purtată cu ziariștii de la Ziarul Financiar, președintele CCIAR are în vedere tocmai efectele pe care marile proiecte le-ar avea în relansarea IMM-urilor: ”Acum cred că putem să dăm drumul la tronsoane de autostrăzi. Marile proiecte atrag după sine şi IMM-urile”, spune Mihai Daraban.

În ceea ce privește paralizia cvasi-generală, Mihai Daraban constată că suntem în situația de a lua o decizie extrem de importantă:

„Ieșim în stradă să dăm ochi în ochi cu virusul sau stăm în continuare în casă. Părerea mea este că dacă stăm în continuare în casă, s-ar putea, când vom ieşi, să nu mai găsim nimic. Nimeni nu poate prevedea durata crizei”

Președintele Camerei de Comerț a României avansează și un termen până la care vom fi puși în fața aceste alegeri: undeva la sfârșitul lunii aprilie va trebui sa ne înfruntăm temerile, pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat din economie!

Pentru a înțelege situația descrisă de președintele Camerei de Comerț. trebuie să ne amintim care a fost ”arma” Americii pentru ieșirea din criza globală a anilor 30: NEW DEAL, programul lansa de administrația Franklin D Roosevelt ca răspuns la marea criză economică, în cadrul căruia s-au realizat câteva dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din istoria SUA, cu bani de la guvern!

Sursa: Ziarul Financiar

Banner