Numeroși credincioși au participat la Catedrala din Târgoviște, în ziua de duminică, 13 aprilie 2025, la slujba Sfintei Liturghii, săvârșită cu prilejul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon.
Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte: Pr. dr. Ionuț Ghibanu, Vicar eparhial și Pr. prof. univ. dr. Marian Vîlciu, Prorectorul Universității ”Valahia” din Târgoviște.
În cuvântul său, Părintele Mitropolit Nifon a subliniat mesajul teologic, duhovnicesc și misionar al sărbătorii Floriilor, arătând strânsa legătură dintre Învierea lui Lazăr, Intrarea Domnului în Ierusalim și Învierea Sa din morți. ”Mântuitorul a biruit moartea, înviind pe prietenul Său Lazăr și, astfel, ne-a oferit nădejde, putere și încredere, fiindcă a prevestit învierea cea de obşte a tuturor oamenilor de la sfârşitul veacurilor, precum și propria Sa Înviere – credință fundamentală a învățăturii noastre creștine, precum și mărturie a dumnezeirii Sale și a puterii Preasfintei Treimi. Pentru a ajunge la biruința Învierii este nevoie să trecem prin încercările pătimirilor, învingând suferința și moartea, după cum El Însuși a făcut, arătându-ne calea de a intra în veșnicie, adică în Ierusalimul ceresc. În mod liturgic și ascetic, toți credincioșii care au postit în aceste 40 de zile, L-au urmat pe Mântuitorul, rememorând și actualizând în acest fel parcursul său pământesc și mântuitor. Astfel, prin răstignirea patimilor și a egoismului, prin cultivarea rodnică a smereniei și iubirii, credincioșii care au urmat calea postului, au sădit semințele duhovnicești ale desăvârșirii în sufletele lor, mergând cu Domnul în cadrul acestui parcurs spiritual.”
Părintele Mitropolit Nifon a evocat însemnătatea duhovnicească a sfințirii Sfântului şi Marelui Mir în Biserica noastră, ce va avea loc săptămâna aceasta, în Joia Mare, la București, prilej cu care a amintit de simbolismul mirului de nard curat cu care Maria, sora Martei și a lui Lazăr, a uns picioarele Domnului, care evocă milostivirea, bună voința și sfințenia dumnezeiască.
Înaltpreasfinția Sa a amintit și despre ”cei care nu au părăsit patimile și mândria, urmași ai fariseilor și ai saducheilor, care și-au făcut un scop în sine din trădare și din lăcomie, așa cum cei care-l lăudau pe Domnul la Intrarea în Ierusalim au cerut la puține zile după aceea să fie răstignit.”
La finalul sfintei slujbe Chiriarhul nostru a binecuvântat ramurile de salcie, aduse în dar de către tineri din cadrul comitetelor de tineret de la parohiile din Municipiul Târgoviște, simbol al evenimentului istoric al Floriilor, fiindcă ele amintesc de acele ramuri de finic pe care le țineau în mâini cei ce L-au întâmpinat pe Domnul, odinioară, simbol al laudei aduse lui Dumnezeu, dar și al înnoirii noastre spirituale.
Sursa: Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei