Președintele Comisiei de Politică Externă Senatului, senatorul de Dâmbovița Titus Corlățean, continuă seria întâlnirilor cu diplomați străini aflați la București.
Senatorul social-democrat i-a primit, la Palatul Parlamentului, pe Romano Vassilenko – ministrul adjunct de Externe al statului Kazahstan, pe președintele Comisiei de politică externă Nikolai Samkharadze și pe președintele Comisiei pentru Integrare Europeană Levan Makhashvili – reprezentanți ai Parlamentului Republicii Georgia.
„În Kazahstan, țară cu resurse energetice de hidrocarburi substanțiale, există o comunitate istorică româno-basarabeană și un Lectorat de limbă, cultură și civilizație română”, a subliniat sen. Titus Corlățean/
În ceea ce privește Georgia, o țară care traversează o perioadă plină de frământări interne și amenințări din exterior, președintele Comisiei de politică externă a Senatului a declarat că România susține ferm aspirațiile euro-atlantice ale Georgiei.
„Cu 20% din teritoriu aflat sub ocupația militară a Federației Ruse și cu o serie de provocări constante de securitate în regiunea sa, Georgia are o relație de prietenie mai veche cu România și un parteneriat strategic încheiat cu țara noastră. Are statutul de candidat la integrarea în Uniunea Europeană și respectiv de aspirant la NATO. Din păcate, viața politică internă extrem de tensionată și fractura existentă în mediul politic și în societatea georgiană nu ajută statul georgian pentru a realiza progrese decisive în atingerea celor două obiective majore.
Am ascultat cu atenție ce ni s-a spus, am spus la rândul nostru ceea ce era de precizat, din punct de vedere democratic european. E clar că este nevoie de înțelepciune politică și în egală măsură de voință politică din partea actorilor interni și partenerilor externi, pentru ca procesul de integrare europeană să fie relansat.
Oricum, România rămâne consecventă în susținerea integrării euro-atlantice a Georgiei. Iar în plan bilateral vrem să promovăm o serie de proiecte economice și de interconectare, prin faimosul cablu submarin, care să lege cele două maluri de Vest și de Est ale Mării Negre. Obiectivele sunt pe deplin realizabile”, a declarat Titus Corlățean.