Municipiul Târgoviște a dat startul evenimentelor dedicate Zilelor Cetății cu cea de-a XXIII-a ediție a Salonului Editorial, un eveniment cultural organizat de Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, în colaborare cu Primăria Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița.
Manifestarea reunește numeroși iubitori de literatură, scriitori, editori și personalități marcante din viața publică locală și județeană. Deschiderea oficială a avut loc și în prezența oficialităților locale și județene, inclusiv reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei și ai Inspectoratului Școlar Județean. Evenimentul promovează moștenirea culturală a municipiului, având scopul de a aduce împreună scriitorii și cititorii din întreaga țară.
Erich Agnes, directorul Bibliotecii I.H. Rădulescu:
„Deschidem cea de-a XXIII-a ediție a Salonului Editorial I.H. Rădulescu de la Târgoviște și cea de-a XII-a ediție pe care o organizăm în aer liber. Această manifestare a devenit o tradiție în cadrul Zilelor Municipiului Târgoviște, fiind un pilon pe care se bazează aceste evenimente. Nu este deloc întâmplător, deoarece Târgoviștea este o cetate a cărții, iar cartea trebuie pusă în valoare. La ediția de anul acesta avem 13 edituri participante, ceea ce ne bucură, deoarece aceste edituri au ales Târgoviștea și au devenit fidele participării la aceste manifestări. Le mulțumesc pentru acest lucru, mai ales că, în aceeași perioadă, în alte locuri din țară sunt organizate alte târguri de carte, iar noi am fost cei preferați.”
Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște:
„Primul eveniment, și cred că este normal să fie așa, din cadrul Zilelor Cetății Târgoviște este reprezentat de acest Salon Editorial. Târgoviștea este prima cetate a tiparului românesc și cred că, din acest punct de vedere, ceea ce se întâmplă aici are o simbolistică aparte. Totodată, vreau să le mulțumesc tuturor celor care fac posibil acest eveniment: autorilor, editurilor, Consiliului Județean, Bibliotecii județene, pentru că, și sper să nu folosesc cuvinte mari, acest Salon Editorial reprezintă, în această lume dominată de digitalizare, clicuri, TikTok, Facebook și așa mai departe, o adevărată mișcare de rezistență culturală pentru cartea scrisă și tipărită. De ce spun acest lucru? Pentru că, în ziua de azi, a scrie o carte presupune curaj, iar cei care contribuie la realizarea acestui eveniment sunt oameni curajoși, pentru care le mulțumesc. De asemenea, cred că municipiul Târgoviște, prin administrația publică locală, este, sperăm noi, parte a acestei mișcări de rezistență de care am vorbit. Felicitări! Mă bucur să văd aici prieteni dragi, mă bucur să văd oameni care, de decenii, sunt alături de cartea târgovișteană și sprijină activ această activitate culturală din municipiul Târgoviște.”
Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița:
„Nu cred că Zilele Cetății puteau începe altfel decât cu acest Salon Editorial, deosebit de important atât pentru municipiul Târgoviște, cât și pentru județul Dâmbovița. Vreau să vă felicit pentru organizarea ediției cu numărul XXIII, fără întrerupere. Vreau să mulțumesc participanților pentru tot ceea ce fac, pentru că sunt prezenți an de an. Vă felicit pentru organizare și îl felicit pe domnul primar pentru tot ceea ce face pentru comunitatea târgovișteană și pentru toate proiectele desfășurate aici.”
Pr. Marian Puiescu a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Mitropolit Nifon:
„Organizarea Salonului editorial în cadrul Zilelor Cetății, reprezintă la Târgoviște, an de an, o modalitate de a celebra cultura, în general, și cartea, în special. În același timp, acest eveniment se constituie într-un omagiu adus celui dintâi centru tipografic muntean, care a funcționat în vechea Cetate de Scaun a Țării Românești și care, de-a lungul secolelor, a avut un deosebit rol în aprofundarea spirituală a neamului nostru, precum și în construirea unității noastre naționale.
La Târgoviște s-a scris istorie frumoasă și sfântă prin intermediul actului cultural, inițiat și promovat de Biserica noastră strămoșească, prin slujirea jertfelnică a unor înțelepți ierarhi sau clerici, astfel că nume precum Ieromonahul Macarie, Diaconul Coresi și Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul reprezintă repere de cultură și de credință până astăzi.
Cartea reprezintă comoara de viață, de credință și de spiritualitate ce stă la baza civilizației noastre, prin intermediul căreia creștem necontenit spre desăvârșire și suntem în comuniune cu generațiile de dinaintea noastră, dar vom fi și cu cele de după noi.
Să nu uităm niciodată că Biserica s-a manifestat în istorie ca generatoare de cultură și civilizație, inițiind, sprijinind și promovând mereu tot ceea ce umanitatea are mai frumos, mai bun, adevărat și drept, născut sub inspirația creatoare a lui Dumnezeu!
Dezvoltarea fără precedent a tehnicii și creșterea rolului realității virtuale în viețile noastre, precum și uluitoarea utilizare a rețelelor de socializare arată că ne aflăm la începutul unei transformări majore a paradigmei noastre de civilizație, la fel de importantă cum a fost cea produsă de apariția tiparului acum jumătate de mileniu. Cu toate acestea, cartea rămâne în continuare principalul vehicul cultural al lumii noastre, complementar epocii tehnologiei informației.”