O pădure de plop alb, plop negru și salcâm va crește pe locul fostei cariere de cărbune din Valea Popii, comuna Șotânga

in Administrație by
Banner

Comuna Șotânga din județul Dâmbovița va avea o pădure de 32,6 hectare pe locul unei foste exploatări miniere de suprafață. Evenimentul finalizării recepției lucrărilor privind împădurirea suprafeței de teren degradat, constituită în Perimetrul de ameliorare Șotânga, a fost organizat de Garda Forestieră Ploiești, în prezența prefectului județului Dâmbovița, Claudia Gilia, președintelui Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, deputatului Carmen Holban, subprefectului Marian Tănase, primarului comunei Șotânga, Constantin Stroe, și reprezentanților Direcției Silvice Dâmbovița.

Noua plantație forestieră face parte din planul de investiții al Gărzii Forestiere Ploiești pentru anul 2020 și a vizat regenerarea unei suprafețe de teren degradat, încadrată în perimetrul de ameliorare Șotânga. Aceste terenuri erau anterior considerate improprii pentru exploatarea agricolă.

Viorel Mihălcioiu, inspector-șef al Gărzii Forestiere Ploiești, a explicat importanța proiectului desfășurat în perimetrul de ameliorare Șotânga, început acum patru ani: „A fost împădurit cu plop alb, plop negru, salcâm, specii arbustive, cătină albă și cătină roșie. Condițiile de plantare au fost deosebite; am întâlnit și sol antropic adus din exploatările miniere. Am reușit să stabilizăm locul. Am ameliorat condițiile pedoclimatice, adică de sol, și vom continua să le îmbunătățim în timp. Vor apărea și exemplare de faună și floră reprezentative, astfel observând că lucrurile stau bine.”

Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, a subliniat importanța colaborării în acest proiect: „Mă bucur tare mult să iau parte la acest eveniment, la finalizarea lucrărilor de reîmpădurire și amenajarea unor terenuri extrem de degradate, în contextul schimbărilor climatice și de temperaturi pe care le resimțim cu toții. Felicitările mele merg către primarul comunei Șotânga, Constantin Stroe, pentru deschiderea și implicarea sa. Asigurăm Garda Forestieră din Ploiești de sprijinul nostru continuu și facem un apel către celelalte UAT-uri să fie deschise unor astfel de procese de reîmpădurire și reamenajare.”

Primarul comunei Șotânga, Constantin Stroe, a detaliat provocările și soluțiile găsite: „Aici a fost amplasamentul fostei cariere a minei Șotânga, o gaură de un milion de metri cubi. Am căutat soluții pentru a renatura zona și am identificat, prin Ministerul Mediului, un proiect derulat de Garda Forestieră Ploiești. Am ajuns la o suprafață de 29 de hectare de pădure și sperăm să ajungem la 40 de hectare prin rambleiere și replantare. Astfel, putem vorbi de o acțiune reușită de mediu și de repunere în valoare a potențialului zonei.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a felicitat echipa Gărzii Forestiere Ploiești: „Vreau să felicit membrii Gărzii Forestiere Ploiești pentru finalizarea împăduririi a peste 22,5 ha de teren în comuna Șotânga! Proiectul lor, prin care au redat naturii ceea ce noi i-am luat de-a lungul timpului, a vizat plantarea a zeci de mii de puieți și reconstrucția unor terenuri degradate din zona Valea Popii.”

Banner