ITM încurajează angajatorii să folosească echipamente electrice românești

in Actualitate/Administrație by
Banner

„Ministerul  Muncii și Solidarității Sociale – Inspecția Muncii și Asociația Profesională a Producătorilor de Cabluri din România au încheiat un protocol de colaborare în conformitate cu art. 9 din Regulamentul (UE) 2019/1020, privind supravegherea pieței și conformitatea produselor.

Scopul acestuia îl constituie reglementarea colaborării în vederea identificării și aplicării celor mai potrivite, eficiente și utile modalități de informare, acțiune și prevenție în ceea ce privește implementarea bunelor practici privind proiectarea, instalarea, exploatarea retelelor și circuitelor de cabluri electrice, potrivit legislației naționale și europene aplicabile, respectiv Directiva UE 2015/35 și HG nr. 409/2016, care se aplică echipamentelor electrice destinate utilizării la o tensiune nominală cuprinsă între 50 şi 1.000 V pentru curentul electric alternativ şi între 75 şi 1.500 V pentru curentul electric continuu.

În baza protocolului mai sus menționat, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița efectuează o acțiune de informare în rândul angajatorilor din județ, prin care dorește să-i încurajeze să folosească materiale (echipamente electrice) românești, de bună calitate, să respecte legislația românească și europeană, care reglementează aceste activități, dar și să conștientizeze pericolele la care se expun, în cazul în care fac rabat de la acestea.

Facem precizarea că echipamentele electrice pot fi puse la dispoziţie pe piaţă doar în cazul în care sunt construite în conformitate cu buna practică inginerească în materie de siguranţă în vigoare în Uniunea Europeană şi nu pun în pericol sănătatea şi securitatea persoanelor, a animalelor domestice sau a bunurilor atunci când sunt instalate şi întreţinute corespunzător şi sunt folosite în scopul pentru care au fost create.”

Inspector şef ITM Dâmbovița, Marius Lixandru

Banner