După 24 de ani, România trece din nou de grupele Campionatului European!

in Sport by
Banner

Naționala României continuă să facă istorie la EURO! După victoria răsunătoare din prima etapă împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, echipa națională a terminat pe primul loc în grupa sa, cu o victorie, un egal și o înfrângere, acumulând patru puncte. Acum se pregătește de duelul din optimile de finală cu Olanda.

România a reușit să treacă de faza grupelor Campionatului European doar o dată, în anul 2000, când a atins cea mai bună performanță, calificându-se în sferturile de finală. La edițiile din 1984, 1996, 2008 și 2016, nu a reușit să depășească grupele.

În ultimul meci din grupă, elevii lui Edward Iordănescu au înregistrat  un rezultat de egalitate împotriva Slovaciei, scor 1-1, după ce au fost conduși cu 1-0. Singurul eșec al României în grupă a fost în fața Belgiei, unde au cedat cu 2-0. Totuși, România a încheiat pe primul loc în Grupa E datorită golaverajului superior.

Această ediție a Campionatului European marchează o premieră, fiind prima dată în istoria competiției când toate echipele dintr-o grupă termină cu același număr de puncte. Potrivit statisticienilor de la Squawka, România, Belgia, Slovacia și Ucraina au acumulat fiecare câte patru puncte, departajarea făcându-se la golaveraj. România a avut un golaveraj de +1, la fel ca Belgia, dar a înscris patru goluri, în timp ce belgienii au marcat doar de două ori în faza grupelor.

Urmează Olanda!

În optimile de finală, România va întâlni Olanda, echipă clasată pe locul trei în Grupa D, în urma victoriei surprinzătoare a Georgiei împotriva Portugaliei. Dacă Georgia și Cehia nu ar fi câștigat împotriva Portugaliei și Turciei, România ar fi jucat cu Slovenia în optimi.

Meciul împotriva Olandei va avea loc  pe 2 iulie, de la ora 19:00, pe stadionul din Munchen, locul unde România a debutat la EURO 2024 cu victoria istorică împotriva Ucrainei.

Clasamentul final al Grupei E:

România – 4 puncte (+1 golaveraj, 4 goluri marcate)

Belgia – 4 puncte (+1 golaveraj, 2 goluri marcate)

Slovacia – 4 puncte (0 golaveraj)

Ucraina – 4 puncte (-2 golaveraj)

Foto: Facebook, Echipa națională de fotbal a României

Banner