Festivalul Babel din Târgoviște este în plină desfășurare, aducând împreună artiștii și publicul într-o atmosferă vibrantă și creativă

in Actualitate by
Banner

În primele două zile, evenimentul a fost marcat de mai multe spectacole, inclusiv reprezentațiile dansatorilor de la compania italiană Il Posto Vertical Dance, care au încântat publicul cu demonstrațiile lor aeriene pe fațada Casei Sindicatelor.

„Întâlnirile Babel”, un spațiu dedicat schimbului de idei și experiențe artistice, a fost un punct central al festivalului. În dimineața zilei de miercuri, 12 iunie, participanții s-au adunat pentru a discuta despre conceptele spectacolelor și motivațiile personale din spatele scenei. Moderată de actorul Liviu Cheloiu, întâlnirea a fost deschisă de Istvan K. Szabo, regizorul piesei „Trojan Women” și directorul artistic al Teatrului Debrecen din Ungaria.

În seara zilei de marți, 11 iunie, publicul a avut ocazia să vizioneze piesa „Trojan Women”, regizată de Istvan K. Szabo, în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra. Spectacolul a fost interpretat de actorii de la Csokonai Nemzeti Szinhaz Debrecen, oferind o experiență teatrală profundă și captivantă.

E un moment special și mă bucur foarte mult că am reușit să revin în acest festival, să revin la Teatrul Tony Bulandra, un loc superb și foarte aproape sufletului meu… Este foarte interesant cum se întâmplă aceste lucruri, eu am mai făcut o versiune din ,,Trojan Women’’ acum vreo 5-6 ani la Budapesta. Acum m-am apucat să refac pentru că din păcate istoria și actualitatea acestei teme în ultimii ani ne-a copleșit. Așa că am început să mă gândesc la o nouă adaptare. Suntem înconjurați de orașe care ard, sunt zeci de mii de femei pe drumuri, zilnic la granița Ungariei sunt zeci de mii de femei și copii care așteaptă să intre în Uniunea Europeană și să-și găsească un sens, un rost în viață deoarece războiul le calcă pragul. Ar fi trebuit să fie foarte multe femei în acest spectacol, dar a trebuit să găsim o soluție să ne imaginăm, să nu le vedem dar să ne imaginăm, să lăsăm publicul să gândească mai departe povestea. Așa am ajuns la acest container, despre care se vorbește în piesă, despre faptul că vor fi duse pe mare, acest container care de fapt e plin de femei, de cele care vor fi duse nu se știe unde… Dacă e să ne gândim bine, acest text are 4 monoloage…  Până la urmă tot ceea ce contează este că încercăm să găsim o formulă în care să aducem aproape această poveste contemporană și să ne punem într-adevăr întrebarea ,,ce sens are războiul?’’. La final e un text destul de puternic care explică acolo că nu are niciun sens dar această întrebare trebuie să și-o pună fiecare pentru că iar ne aflăm în pragul unei mari nenorociri și ține și de noi dacă vom păși sau nu în această baltă de sânge’’, a declarat  Istvan K. Szabo.

Mulțumesc Festivalului Babel. E o țară minunată, este prima dată când vin în România, oamenii sunt minunați. Consider că filmele reprezintă o unealtă de diplomație culturală foarte importantă, cred că este important să folosim filmul pentru a spune poveștile noastre și de a spune ce se întâmplă cu populațiile arabe în lume în ziua de astăzi. Ca femeie arabă este important pentru mine să spun povești despre ce înseamnă să fii femeie în lumea arabă, însă nu am să spun o poveste nici despre femeile supuse din cultura noastră, nici despre război. Eu sunt o regizoare nișată pe un anumit gen de filme, pe filme horror și scurtmetrajul meu este gen horror. Asta am prezentat în Festivalul Babel. Povestea din film este că sunt 2 femei care vin în vizită la o a treia să bea cafea și acolo își citesc unele altora în cafea, un  lucru care cred că se petrece și în România. Este o chestiune culturală, cititul în cafea care cred că ne apropie. Pentru mine foarte important la acest festival este să am discuții cu publicul, după proiecția filmului. Am avut discuții aplicate și profunde mai ales cu tinerii din public. Important este să avem aceste discuții și să spunem aceste povești…Vreau să mulțumesc Ambasadei Emiratelor Unite la București care a sprijinit și care a fost prezentă la proiecția filmului meu. Au adus și un stand cu cafea și curmale,  într-un gest de diplomație culturală”, a declarat Amal Al – Agroobi , regizor din Emiratele Arabe.

Festivalul Babel beneficiază de sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Târgoviște și al Ministerului Culturii. De asemenea, Radio România este partener media, iar UniCredit Bank este sponsorul principal. Mobilitatea participanților este asigurată de partenerii oficiali Flamicom și Mavexim. Festivalul este susținut și de sponsori precum Rondocarton, Cicom, C.A.R. Învățământ Târgoviște, Rotary Club Târgoviște, Biotel, Bergenbier, și partenerii ANSR, SonoArt și Dâmbovița Mall.

Banner