Dezastru ecologic pe Râul Ialomița: Recoltele din cartierul Matei Voievod, distruse de nămolul din Barajul Pucioasa

in Administrație by
Banner

Un dezastru ecologic de proporții a lovit municipiul Târgoviște după ce nămolul din Barajul Pucioasa a fost deversat în aval, distrugând fauna râului Ialomița și afectând grav culturile agricole din cartierul Matei Voievod. Primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Stan, revoltat de situație, a depus sesizări și cere ca vinovații să fie trași la răspundere.

Decolmatarea Barajului de la Pucioasa, o lucrare realizată aparent de Apele Române, a avut consecințe devastatoare. Toată mizeria rezultată a fost deversată în aval, transformând râul Ialomița într-un „noroi mișcător” și blocând canalele de aducțiune pentru lacurile din Parcul Chindia și Complexul Turistic de Natație. Cea mai gravă situație este în cartierul Matei Voievod, unde toate canalele de irigații sunt pline de mâl, distrugând culturile locale.

Primarul Daniel Cristian Stan a făcut un apel public astăzi, cerând responsabililor să evalueze pagubele și să despăgubească locuitorii afectați din cartierul Matei Voievod. „Este imperios necesar ca cei care au luat această decizie să-și asume consecințele, să meargă la oamenii din cartierul Matei Voievod și să-i despăgubească pentru culturile compromise,” a declarat edilul șef.

Primarul a subliniat că nămolul deversat a transformat râul Ialomița într-un „noroi mișcător”, iar stratul de mâl din canalele de aducțiune din Târgoviște depășește o jumătate de metru. Acesta a sesizat toate instituțiile competente, inclusiv Garda de Mediu și Agenția de Mediu, pentru a identifica cine va suporta și repara prejudiciile cauzate.

În ultimele 10 zile, nu știu exact când a început să se producă lucrul acesta… Râul Ialomița a fost transformat într-un noroi mișcător. Se decolmatează Barajul de la Pucioasa, cred. Nu am fost anunțați oficial de absolut nimic, dar tot ceea ce se scoate din Barajul de la Pucioasa este deversat în aval și blochează în municipiul Târgoviște tot ceea ce înseamnă priză la Iazul Morilor, prizele de alimentare cu apă pentru lacul din Parcul Chindia, pentru lacul de lângă Complexul Turistic de Natație, și, foarte important, toate canalele de irigații pentru cartierul Matei Voievod,” a declarat primarul.

Primăria Târgoviște așteaptă reacțiile oficiale și soluționarea urgentă a problemei pentru a preveni pierderi și mai mari în rândul comunității afectate.

Noi am sesizat toate instituțiile statului care pot avea atribuții în domeniul acesta: Garda de Mediu și Agenția de Mediu. Am sesizat și Administrația Bazinală Buzău, pentru că înțeleg că și ei se ocupă de acest subiect și o să vedem cine va suporta sau va repara toate prejudiciile. În momentul de față, pe toate canalele de aducțiune din Târgoviște, avem mâl, nămol… undeva la jumătate de metru. Dacă mergeți să vă uitați, inclusiv la canalul de alimentare pentru parcul de la Complex, pentru zona Matei Voievod, unde, de fapt, acolo este problema cea mai mare. Eu cred că ar trebui să vină frumos, cei care au luat această decizie, să meargă la acei oameni și să-i despăgubească la nivelul pierderilor pe care le-au suferit. Este incredibil ce s-a întâmplat. Sper să nu folosesc cuvinte mari, dar este un dezastru ecologic ce s-a întâmplat. Gândiți-vă la fauna din zona aceasta, este distrusă toată. Absolut tot ce este aval de baraj este în momentul de față colmatat și distrus. Am fost și în această dimineață la Ialomița. Vă rog să mergeți să vedeți cum este Ialomița în acest moment. Este scăzută și este un nămol, este un râu de noroi în acest moment. Așteptăm să vedem reacțiile oficiale privind această problemă.

Am discutat și cu reprezentanții de aici de la Dâmbovița, de la Apele Române, au spus că nu au niciun fel de competență și nicio putere… Dar cine are? Se efectuează lucrări la Barajul de la Pucioasa, este posibil ca de acolo să fi fost făcută această greșeală. Înțeleg că este un proiect al Apelor Române, dar mai departe nu știm dacă a fost o decizie luată la nivelul Apelor Române sau o decizie luată la nivelul constructorului.

Este mai simplu să ridici nămolul și să-l dai pe apă, decât să-l ridici, să-l încarci și să-l neutralizezi. Și asta poate fi o explicație” , a mai transmis primarul municipiului Târgoviște.

Acesta  a mai menționat că a discutat și cu reprezentanții de la Apele Române, care au declarat că nu au competență în acest domeniu, ridicând întrebarea „dar cine are?”. El a indicat că lucrările de decolmatare la Barajul de la Pucioasa sunt, probabil, la originea problemei și că ar fi mai simplu să ridici nămolul și să-l dai pe apă decât să-l încarci și să-l neutralizezi.

În încheiere, Daniel Cristian  Stan a subliniat că este incredibil ca cineva să fi avizat această metodă de decolmatare, solicitând asumarea răspunderii pentru această decizie și remedierea situației de urgență.

Noi, ca să decolmatăm priza la lac, am muncit trei săptămâni, numai ca să decolmatăm o bucată de 100 de metri liniari. Gândiți-vă ce nenorocire este în momentul de față dacă trebuie să decolmatezi kilometri întregi.

Eu refuz să cred că cineva a avizat modalitatea aceasta de decolmatare a Barajului de la Pucioasa, iar dacă a avizat cineva, este o mare prostie, să-și asume răspunderea. Momentan nu am primit niciun răspuns oficial din partea nimănui”, a declarat Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște.

Banner