În perioada 10-16 iunie 2024, la Târgoviște se va desfășura Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului Babel, un eveniment internațional care a devenit deja o tradiție. Cu un program divers și intens, Babel 2024 va cuprinde 30 de spectacole, 10 filme de artă și peste 50 de evenimente desfășurate în 15 spații distincte.
Festivalul Babel este recunoscut ca fiind al doilea ca importanță din România în ceea ce privește conceptul și participările internaționale. Ediția din acest an va aduce la Târgoviște artiști și profesioniști din domeniul teatrului din peste 30 de țări. Se așteaptă ca evenimentul să atragă zilnic peste 5.000 de spectatori, consolidând astfel statutul orașului ca un pol cultural de referință.
Tema ediției din 2024 este „CONEXIUNI”, subliniind interconectarea globală și schimbul cultural. Organizarea festivalului este susținută de Primăria Municipiului Târgoviște și de Ministerul Culturii, cu sprijinul unor sponsori importanți precum Unicredit Bank, Rondo Carton, Cicom, CAR Învățământ Târgoviște și Rotary Club Târgoviște.
Prima conferință de presă dedicată acestui festival a avut loc în această săptămână, în foaierul Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște. La conferință au participat Mihai Constantin Ranin, managerul teatrului, Eva Berciu, asistent – președinte Festival, Liviu Cheloiu, producătorul Festivalului Babel și Mircea Silaghi, directorul artistic al Teatrului Tony Bulandra. Aceștia au detaliat pregătirile și așteptările pentru ediția din acest an.
„Festivalul Babel a ajuns la cea de-a XII –a ediție, puteam să ajungem la a -15, a -16- a dar am avut pandemia, am avut dispariții din zona culturală târgovișteană, reapariții… Sigur lucrurile nu se întâmplă în realitate cum ni le imaginăm noi și în tempoul pe care încercăm să-l dăm noi culturii românești. Festivalul Babel, din punct de vedere al conceptului, al participărilor internaționale, este cam al doilea festival din România. 90% din țările care participă, sunt de pe 4 continente, este o ocazie unică pentru cei care iubesc teatrul în primul rând să vadă cum arată teatrul în alte spații geografice. Tema din acest an este CONEXIUNI. Nu știu ce înseamnă conexiunile pentru d-voastră, pentru fiecare este conexiunea pe care o avem cu internetul sau conexiunea pe care o avem între telefon și priză. Putem vorbi de foarte multe tipuri de conexiuni…. Într-o perioadă în care se pierd conexiunile, noi crezând că suntem foarte conectați la tot ce este cultură, realitate, politică, dar se pare că nu… Este foarte interesant de exemplu cum o descoperire din fizică, din optică sau din lumină sau o descoperire din fizica cuantică poate să influențeze teatrul. În primul rând prin tehnologie, în al doilea rând influențează prin faptul că ne amintește importanța luminii și ca ființă umană dar în primul rând ca oameni de teatru pentru că noi jucăm foarte mult cu lumina.
Este interesant, de exemplu, că noi suntem în lumină și d-voastră sunteți în întuneric, în penumbră și încercăm să vă lămurim cam cum este cu conexiunile, să vă luminăm și pe d-voastră. Sunt 30 de țări care participă. Pentru mine este foarte interesant că Japonia vine cu două tipuri diferite de spectacole, coreeni deja v-ați obișnuit cu genul lor de teatru, cu stilul lor de joc care este total diferit de al nostru. Pentru prima oară, cred că în România, vine opera din Pekin, care este un gen de spectacol, un gen teatral. Este mai mult apropiată de operetă, este un gen care amestecă textul cu cântecul, muzicienii sunt pe scenă, va fi foarte interesant pentru cei care vin la festival să vadă acest tip de teatru. Apropo de conexiuni, pentru noi este important să vedem în ce măsură cultura orientală a influențat cultura occidentală și în ce măsură noi, la rândul nostru, astăzi, putem să influențăm culturile îndepărtate, orientale… Vorbim de prezența a două capitole importante din teatrul mondial…. Este vorba despre Teatrul Odin din Danemarca, este teatrul fondat de Eugenio Barba, ultimul supraviețuitor dintre marii oameni de teatru ai lumii. El face un teatru de tip etnic, nu și-a regăsit locul în Italia și atunci a primit o subvenție din partea danezilor pentru a face acest teatru…
Ideea a fost de a aduce nume mari ale lumii teatrale mondiale la Târgoviște pentru a marca locul pentru că în momentul în care noi plecăm de aici vom lăsa un loc care înseamnă ceva pentru Europa, pentru România mai puțin pentru că aici sunt foarte multe orgolii, mai ales în lumea artistică, dar noi ne-am făcut datoria până la capăt…. Foarte puțini au rămas de adus la Târgoviște. În aceste 12 ediții de festival Babel și în cele pregătitoare am adus oameni importanți….Ar trebui dublată populația orașului pentru ce program avem… Închei prin a mulțumi d-lui primar Cristian Stan și d-nei viceprimar Monica Ilie cu care am avut o colaborare foarte bună și am avut liniște în teatru. Vreau să mai mulțumesc Ministerului Culturii care deja recidivează. Noi am intrat practic pe o listă în care ei simt nevoia să subvenționeze lucrurile importante care se petrec în România. Acest lucru este mai important decât finanțarea propriu-zisă. Și mai menționez participarea constantă la finanțarea proiectelor teatrului a Institutului Cultural Român” , a declarat Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului Tony Bulandra Târgoviște.
Liviu Cheloiu, producătorul Festivalului Babel a anunțat că Festivalul Babel 2024 va fi deschis cu un spectacol al Teatrului Tony Bulandra, „Omul cel bun din Seciuan’’ și că diversitatea va predomina și anul acesta la festival … ,,Spectacolele de stradă vor fi prezente și în acest an. Avem companii din Italia. Este vorba de Imposto, pentru prima dată în Târgoviște dans vertical pe clădire. Vom vedea două spectacole diferite în primele două zile ale festivalului. Pe Casa Sindicatelor vor dansa distinșii performeri. Avem o companie din Finlanda, este pentru a doua oară când avem finlandezi în festival. Avem Israelul care participă cu 3 spectacole, 2 de stradă și 1 de interior . Pentru a doua oară vin în festival cei de la Imperfect Dancers care este o companie mixtă. Chiar dacă au baza în Italia inițiatorii sunt belgieni, iar dansatorii sunt din Italia, Spania, Belgia, Albania, Mexic, SUA, Franța…Avem pentru a doua oară Cehia prezentă în festival cu un spectacol de studio de data aceasta, dar din nou este o companie mixtă, ceho-mexicană. Avem din Bahrain pentru prima oară în festival…Avem și Israel, Arabia Saudită… Atenție, invitații speciali din Qatar, Arabia Saudită, Bahrain sunt vârfuri ale teatrului din țările respective… Avem președintele Asociației Teatrelor din Qatar, ministrul secretar de stat al ministrului Culturii din Arabia Saudită, avem președintele Asociației Teatrelor din Bahrain, avem directori de festival din zona arabă, din Egipt, Tunisia, Algeria… Avem frații noștri moldoveni cu Teatrul fără nume. O să vedeți o propunere inedită a celor din Irak, un spectacol care se va juca în fântâna din fața teatrului, spectacolul vine din Babilon… Și multe alte spectacole…”, a transmis Liviu Cheloiu.
„Avem și o secțiune de film pentru că este un festival al artelor, nu doar al artelor spectacolului. Va fi o serie de scurtmetraje premiate la Festivalul Internațional de scurtmetraje din Italia. Vor mai fi 4 documentare…Programul este foarte dens, sunt foarte multe evenimente, spectacole, am încercat să nu le suprapunem astfel încât comunitatea târgovișteană și participanții în festival să se poată bucura de tot ce am reușit să aducem în festival” , a completat Eva Berciu, asistent – președinte Festival
Mircea Silaghi, directorul artistic al Teatrului Tony Bulandra Târgoviște a vorbit despre partea nevăzută a Festivalului Babel… „Mulți dintre cei care se ocupă de bunul mers al Teatrului Tony Bulandra Târgoviște și al Festivalului Babel sunt în general invizibili, nu prea aveți cum să-i vedeți. Este vorba de cei de la birouri care muncesc de luni de zile la contracte, iar după ce se încheie festivalul o să mai muncească alte luni pentru a încheia partea de acte. Tehnicienii, care, în afara faptului că participă la repetiții, se ocupă și de amenajarea altor spații în care se va juca. Departamentul de PR care în momentul acesta este mai închegat ca niciodată și bineînțeles artiștii care au muncit pe brânci anul acesta…” , a precizat Mircea Silaghi