Noul rector al Universității „Valahia” din Târgoviște , Ioan Corneliu Sălișteanu, alături de întreaga echipă de conducere, a susținut prima conferință de presă de la preluarea mandatului. În cadrul evenimentului, transmis live de Bazar TV, Ioan Corneliu Sălișteanu a anunțat direcțiile și prioritățile care vor ghida universitatea în următorii ani.
Cu un accent deosebit pe comunicare, reprezentanții noii echipe manageriale au adus în prim-plan angajamentul lor față de transparență și dialog cu comunitatea academică și cu societatea în ansamblu.
Alături de rectorul Ioan Corneliu Sălișteanu, la conferința de presă au mai participat președintele Senatului , Claudia Gilia, precum și cei patru prorectori : conf. univ. dr. ing. Henri George Coandă (învățământ și asigurarea calității), prof. univ. dr. Marian Vîlciu (probleme sociale și studențești), prof. univ. dr. ing. Daniel Dunea (cercetare și creație artistică), prof. univ. dr. Florin Radu (relații internaționale și dezvoltare instituțională).
„Senatul Universitar este cel mai înalt for de decizie în cadrul Universității Valahia din Târgoviște. El reprezintă comunitatea academică. Senatul Universității „Valahia” din Târgoviște este format din 43 de membri. Dintre aceștia, 31 sunt cadre didactice și 12 sunt studenți. Mandatul Senatului Universitar este de 5 ani. Conducerea Senatului Universitar este asigurată de un președinte și de patru vicepreședinți. Cei patru vicepreședinți sunt doamna profesor universitar Agnes Erich, doamna conferențiar Odilia Nedelcu, domnul conferențiar universitar Adrian Țuțuianu și domnul conferențiar universitar Radu Cărciumaru. În cadrul Senatului Universitar funcționează patru comisii de specialitate, comisii care sunt conduse de către un vicepreședinte…. Așa cum bine știți, încă de la început când am pornit în acest demers, în cazul universității noastre, am pornit de la niște principii și ne-am propus anumite acțiuni prin care să readucem Universitatea „Valahia” în centrul preocupărilor nu doar ale comunității noastre, ci și ale celei regionale și de ce nu naționale. Să nu uităm că Universitatea joacă un rol crucial în ceea ce înseamnă coagularea societății și pregătirea tinerilor pentru succes în viață.
Pentru a realiza acest lucru, trebuie să le oferim studenților noștri programe educaționale relevante, trebuie să le oferim programe care să fie în concordanță cu cerințele de pe piața muncii, cu cerințele din societate. Aceste lucruri le vom face, bineînțeles, prin parteneriate atât cu instituțiile publice, cât și cu companiile și organizațiile locale, pentru că Universitatea Valahia poate facilita și stagii de practică și proiecte de cercetare prin care să le oferim studenților noștri experiențe și abilității necesare pentru a se integra, așa cum spunem, cu succes pe piața muncii. Universitatea noastră va promova diversitatea, va promova incluziunea, va încuraja dialogul intercultural și va oferi sprijin academic pentru toți studenții. Credem noi că prin cultivarea unui mediu de învățare stimulativ și susținerea atât a dezvoltării personale cât profesionale a tinerilor, universitatea noastră va juca un rol semnificativ în susținerea economiei locale, regionale și naționale…. Deci suntem deschisi, suntem transparenți, ne dorim ca universitatea noastră să își recapete dinamismul și să devină, să redevină, să se repoziționeze pe harta celor mai bune universități, nu doar regionale, ci și naționale” , a transmis Claudia Gilia, președintele Senatului Universității „Valahia”.
„Programul de management a fost intitulat de către echipa noastră… „deschidere, dinamism, dezvoltare, cei trei D”. Deschidere pentru că este necesar ca universitatea noastră să se deschidă sau să se redeschidă către societate, în special către mediul antreprenorial, dar și către instituțiile publice, să stabilim parteneriate solide cu aceștia pentru că menirea universității este de a crea specialiști, specialiști care să fie ușor absorbiți pe piața muncii. Ori Universitatea nu își permite să facă abstracție de ceea ce este în jurul ei, vorbesc aici despre mediul social, despre mediul antreprenorial, despre instituțiile din județul nostru și nu numai… Ne dorim colaborări strânse, iar aceste colaborări se pot materializa în foarte multe feluri. Dinamism pentru că dacă am dus lipsă în ultima vreme de ceva, a fost un ritm susținut al lucrurilor bune. Universitatea noastră, în ultimii patru ani, se poate mândri cu realizări care sunt importante, însă vrem să intensificăm ritmul realizărilor, astfel încât fiecare dintre noi, dar și dumneavoastră, pentru că Universitatea nu este doar a celor care lucrează în ea, este a județului Dâmbovița, fiecare dintre noi să ne putem mândri cu modul în care Universitatea noastră se dezvoltă. Dezvoltare pentru că, de fapt, acesta este dezideratul final, și anume să dezvoltăm Universitatea noastră și să fim în acord cu toate modificările care au loc pe scena serviciilor educaționale din România, dar și în piața muncii, în cerința pieței muncii, să fim flexibili și ușor adaptabili să răspundem acestor cerințe…
Ne dorim, în partea de educație, să menținem tot ceea ce înseamnă programe de studii care au fost acreditate până în momentul de față. Nu ne dorim să închidem niciun program de studii, ne dorim să eficientizăm programele de studii care trec prin perioade un pic mai dificile în momentul de față. Pe lângă aceste programe de studii pe care ne dorim să le menținem ne dorim să menținem acreditarea instituțională cu grad de încredere ridicată pe care o are instituția noastră , dar vrem să înființăm și programe noi. Internaționalizarea programelor de studii este nu numai o dorință a noastră, a universității, cât o cerință pentru orice universitate care are un loc bine conturat în rândul universităților din România. Internaționalizarea programelor de studii înseamnă programe de studii care să fie oferite atât doritorilor români dar și celor din străinătate, asta înseamnă programe de studii în limbi străine. Programele de studii în limbi străine au și alte avantaje, finanțarea lor este mult superioară programelor de studii clasice. În ceea ce privește studenții, cel mai greu obiectiv pe care îl avem este creșterea numărului de studenți.
Modalitățile prin care putem să realizăm această creștere sunt complexe… Este nevoie să investim în programele de studii de succes pe care le avem, este nevoie să oferim programe de studii care să fie atractive pentru potențialii studenți și este nevoie să facem lucrurile acestea în cel mai scurt timp pentru că cerința pieței muncii este una în continuă schimbare… Pentru studenți ne dorim o viață activă studențească în Campusul Universitar iar pentru acest lucru vom iniția un demers, în foarte scurt timp, chiar în Consiliul de Administrație viitor privind demararea procedurilor pentru înființarea unui Student Caffe, un loc de socializare pentru studenți, dar și pentru profesori, unde să se poată servi și un mic dejun. Cantina studențească este un alt obiectiv pe care dorim să-l materializăm în foarte scurt timp… De asemenea vom avea o relație foarte strânsă cu organismele studențești astfel încât să reușim să susținem activitățile pe care aceștia doresc să le realizeze. Universitatea noastră nu a mai organizat un Bal al Bobocilor de foarte multă vreme… Liga Studenților nu a fost susținută în activitățile pe care și le-a propus. Vrem să reparăm aceste lucruri și vrem ca studenții să redevină partenerii noștri instituționali, iar în timpul liber să susținem activitățile lor și chiar să ne implicăm ca și instituție” , a declarat Ioan Corneliu Sălișteanu, rectorul Universității „Valahia” Târgoviște.