Vicepreședintele Bulgariei, Ilyana Yotova, vizită la Târgoviște, cu ocazia sărbătorii „Tudorița”

in Administrație by
Banner

Excelența Sa Ilyana Yotova, vicepreședintele Republicii Bulgaria, a fost prezentă sâmbătă, la Târgoviște, cu prilejul sărbătorii tradiționale „Tudorița” sau „Paștele Cailor”, organizată de comunitatea bulgară din cartierul „Matei Voievod”.

Reprezentanții Primăriei Târgoviște, prin primarul Daniel Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, alături de președintele CJD, Corneliu Ștefan, și Prefectul județului, Claudia Gilia, au întâmpinat delegația bulgară în fața sediului administrativ. Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a exprimat satisfacția și onoarea pentru această vizită și a subliniat importanța tradițiilor bulgare în comunitatea locală.

În cadrul conferinței de presă,  Ilyana Yotova, a vorbit despre istoricul comunității bulgare în municipiul Târgoviște și modul în care aceasta a evoluat. Totodată, au fost purtate discuții și despre sprijinul necesar din partea autorităților locale și naționale pentru dezvoltarea și promovarea tradițiilor minorității bulgare din România.

Pentru mine este o onoare și mă bucur că pot fi astăzi la această sărbătoare minunată. Aproape de două secole, aici trăiește o comunitate cu rădăcini din Bulgaria…aproape 57 de familii s-au stabilit aici și au reușit să trăiască, să muncească și să se integreze în comunitatea românească. Știm că ei sunt omeni respectați, oameni bine văzuți de către toată societatea română,  pentru că ei sunt oameni muncitori, oameni care învață, oameni care muncesc, își pregătesc și copiii, și fac parte activ în societatea românească.  Toate aceste lucruri nu au cum să se întâmple, nu au cum să se dezvolte fără ajutorul autorităților locale și ajutorul autorităților naționale.  Am avut mai devreme o întâlnire cu reprezentanții administrației publice locale, în care am discutat despre minoritatea bulgară de aici, despre cum conviețuiesc ei, despre cum se pot dezvolta ei aici, și, bineînțeles, despre cum se pot dezvoltă municipiul Târgoviște și județul Dâmbovița. În atribuțiile mele ca vicepreședinte al Republicii Bulgaria, există și această parte de a mă ocupa de minoritățile bulgare din străinătate și vreau să vă spun că eu dau România ca un exemplu, de cum politicile din România se comportă și atitudinea pe care o au față de minoritățile naționale străine, aici pe teritoriul României” , a declarat Excelența Ilyana Yotova,  vicepreședinte al Republicii Bulgaria.

Nu în ultimul rând, și primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan,  a  făcut câteva  precizări despre vizita delegației bulgare, dar și despre comunitatea bulgară de la Târgoviște, care a insuflat multe tradiții și obiceiuri.  „Conferința de presă este prilejuită de un eveniment foarte important. Este onorant pentru noi să avem o vizită atât de importantă. Pentru acest lucru, transmit mulțumirea și felicitările mele către Excelența Sa,  doamna vicepreședinte. Este o dovadă de respect și de apreciere pentru târgovișteni, mai ales pentru târgoviștenii de origine bulgară. În Târgoviște este o comunitate de bulgari foarte puternică, foarte frumoasă, cu tradiții și obiceiuri deosebite. Acum avem parte de un asemenea eveniment și vom vedea împreună frumusețile acestor tradiții, care fac din comunitatea bulgară o comunitate aparte, care a știut să-și păstreze, să-și promoveze aceste tradiții, acesta este un lucru foarte important, inclusiv pentru tinerii din această comunitate.”

După conferința de presă, delegația bulgară și autoritățile publice locale s-au deplasat către cartierul Matei Voievod, unde a avut loc ceremonialul de sfințire a atelajelor și a grădinilor la Biserica Sf. Nifon. Cu cai împodobiți cu clopoței și fundă roșie, evenimentul a adus în prim-plan tradițiile autentice ale comunității bulgare.

Sărbătoarea a continuat cu o paradă a cailor prin străzile cartierului și a culminat cu un spectacol folcloric, oferind tuturor participanților ocazia de a se bucura de frumusețea și autenticitatea tradițiilor bulgare.

Banner