O Delegație a Parlamentului Republicii Irak, în vizită la Consiliul Județean Dâmbovița

in Actualitate by
Banner

Delegația parlamentară irakiană, condusă de Președintele Comisiei, Dylan Ghafoor Salih Zandi, a efectuat o vizită oficială în România la invitația senatorului Titus Corlățean și a conducerii Consiliului Județean Dâmbovița (CJD). Scopul vizitei a fost consolidarea relațiilor istorice dintre cele două țări, România și Irak și continuarea dialogului bilateral.

Delegația irakiană a avut întâlniri cu oficialitățile locale din județul Dâmbovița, printre care s-au numărat președintele CJD, Corneliu Ștefan, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, dar și cu parlamentarii PSD Dâmbovița. Oficiile de primire au fost asigurate de senatorul Titus Corlățean. Vizita delegației irakiene la CJD s-a încheiat cu o conferință de presă la care au participat președinta Comisiei pentru politică externă din Parlamentul irakian, Dylan Ghafoor Salih Zandi, președintele CJD, Corneliu Ștefan, și senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă din Senatul României.

„Astăzi avem plăcerea de a găzdui la Dâmbovița, împreună cu d-ul președinte al Consiliului Județean, Corneliu Ștefan , cu d-ul primar Cristian Stan, cu d-na prefect Claudia Gilia și cu subsemnatul, la invitația noastră, o importantă delegație a Parlamentului din Irak. Este vorba de Comisia pentru politică externă condusă de d-na președintă Dylan Ghafoor Salih Zandi împreună cu un număr de colegi deputați din Parlamentul irakian… Este vizită de răspuns a Parlamentului Irakian la vizita pe care am efectuat-o în septembrie 2023, atunci când am fost primit de primul ministru, de ministrul de externe, de conducerea Parlamentului. Este vizită de răspuns care anticipează vizite la nivel înalt din Irak în România, pentru că noi așteptăm vizita ministrului de externe irakian și a primului ministru irakian. Delegația irakiană a avut un program intens, bogat și foarte bun de întâlniri politice cu miniștri importanți ai Guvernului, cu consilierul diplomatic al primului ministru și bineînțeles cu Comisia de Politică Externă și cu conducerea Parlamentului. Ne interesează un număr specific de domenii de cooperare unde putem să intensificăm cooperarea economică, culturală, universitară pentru că avem o relație lungă de prietenie între România și Irak. Desigur am dorit ca delegația irakiană să descopere și o parte a României, în afara Capitalei, a Bucureștiului și am onorat invitația de la Dâmbovița, un județ cu o dinamică economică și socială importantă care oferă oportunități interesante pe care delegația irakiană le poate descoperi în aceste zile. Așa că urăm bun venit la Dâmbovița delegației irakiene’’, a transmis senatorul PSD Dâmbovița, Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă din Senatul României.

„Salut prezența d-nei președinte a Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Republicii Irak. Împreună cu d-ul senator Titus Corlățean, cu d-ul primar al municipiului Târgoviște, cu d-na prefect și cu ceilalți parlamentari din județ am avut deosebita plăcere să avem astăzi în județul nostru o delegație importantă. Am avut o discuție în care am prezentat județul Dâmbovița, am avut o discuție privind oportunitățile din județul nostru privind industria de apărare, industria siderurgică, turismul și nu în ultimul rând oportunitățile privind agricultura din județul Dâmbovița. Îi mulțumesc d-nei președinte pentru această vizită’’, a declarat președintele CJD, Corneliu Ștefan. „În primele 2 zile ale vizitei noastre am vizitat în primul rând Senatul din cadrul Parlamentului României printr-o invitație oficială din partea d-ului Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă. Îi mulțumim tare mult pentru invitație și primire. Această vizită este urmată de vizita făcută de dumnealui și membrii delegației sale în Irak, unde am avut diverse întâlniri de rang înalt, executive și legislative și considerăm că acesta este începutul unei colaborări în diverse domenii și de lungă durată, de investiții economice, agricole și turistice. Ziua de ieri (n.n. luni) a fost fructuoasă, ne-am întâlnit cu d-ul președinte al Senatului și cu membri ai Senatului , astăzi am avut diverse întâlniri importante executive, ne-am întâlnit cu d-na ministru a Afacerilor Externe, cu d-ul ministru al Transporturilor, la care se adaugă întâlnirea frumoasă din orașul Târgoviște. Aceasta este foarte importantă pentru noi, așteptăm și vizita ministrului Turismului în Irak. Am ajuns la concluzia că este o dorință reciprocă a ambelor părți de a continua relațiile istorice care au avut loc de-a lungul anilor între România și Irak.. Adresez mulțumirile noastre, ale mele și ale colegilor din delegație, d-ului Titus Corlățean pentru această inițiativă și invitație. Sperăm că va fi un început al investițiilor, împreună, între cele două țări’’, a transmis președinta Comisiei de politică externă a Parlamentului Republicii Irak, Dylan Ghafoor Salih Zandi.

Banner