Se spune că aleșii locali, în special primarii, reprezintă coloana vertebrală a partidelor politice. Mai ales când este vorba de zone cu un electorat predominant rural (cazul județului nostru, care are 70% populație rurală).
Spre deosebire de urban, unde candidații nu pot cuprinde în campania electorală toți alegătorii, în rural aceștia pot avea campanii eficiente de tip door- to- door și pot cuantifica destul de exact potențialul electoral. Primarii, care au deja o zestre electorală, sunt candidații ideali. Extrapolând la nivel de județ, partidele cu cei mai multi primari au și cele mai mari șanse de reușită.
Înainte de fiecare scrutin local, partidele încearcă sa racoleze primari. Avantajele sunt multiple. Așa cum am arătat mai sus, aceștia au deja un electorat format. Nu mai trebuie căutați candidați noi, costurile cu campania scăzând semificativ. Primarii sunt locomotivele partidelor, aducând un număr semnificativ de voturi acestora.
Primarii au și ei pretențiile lor. Se vor alătura partidelor puternice, eventual aflate la guvernare și care le pot asigura finanțări suplimentare. De asemenea, edilii „simt” când un partid este în derivă și preferă să îl aleagă pe cel mai stabil, mai puternic. În Dâmbovița, cu siguranță, PSD este cel mai atractiv.
La alegerile locale din 2020, PSD a obţinut 63 de funcţii de primar, PNL 21, Pro România 2, independenţi au fost 2, USR a avut un primar. Acum, cu puțin timp înainte de alegerile din iunie, situația este alta. Suntem în plină perioadă de mercato politic. Iar PSD monopolizează transferurile. Joacă la rupere. Sursele noastre spun că deja a bătut palma cu 6 primari liberali (Ciocănești, Cornățelu, Butimanu, Băleni, Cornești și Lungulețu). De asemenea, este posibil ca încă doi primari liberali să bată palma cu social-democrații zilele urmatoare. Cei doi primari de la Pro România (Vârfuri și Șelaru) studiază cu atenție programul politic al PSD. Iar USR-istul de la Brănești a făcut deja poze cu Corneliu Ștefan.
Primarul liberal de la Brezoaele se pare că nu va mai candida. Iar cel de la Mogoșani, ales primar în 2020 tot din partea liberalilor, va alege alt partid, spun aceleași surse. Încă nu știm cum vor candida cei 2 independenți (Voinești și Vulcana Băi). Cu mențiunea că Emil Drăghici de la Vulcana Băi, “șeful” comunelor din țară, a fost dovedit colaborator al Securității și este posibil să aibă probleme la o eventuală candidatură.
Opoziția nu prea are ce să mai aleagă. Se pare, totuși, că doi primari vor merge spre Forța Dreptei. Dinspre AUR nu avem informații relevante.
În concluzie, înainte de alegerile locale, avem un favorit cert: PSD, care, probabil, va obține un scor istoric. Egocentrismul lui Virgil Guran, șeful liberalilor dâmbovițeni, care preferă să facă turul televiziunilor naționale în locul deplasărilor în teritoriu, va duce PNL Dâmbovița tot către un scor istoric, în sens negativ, evident. Pentru celelalte partide nu prea mai rămâne loc de desfășurare. Din păcate.
Foto ilustratie: contagious.com