Înaltpresfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a primit delegația  Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia

in Actualitate by
Banner

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a primit marți, 27 februarie 2024, la Reședința eparhială din Târgoviște, o delegație a Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

Au participat domnul Director general Liviu Gabriel Mușat, însoțit de către doamna Andreea-Mirela Tache, Director al Cabinetului Directorului general ADRSM și de către doamna Gabriela Călin, Director al Direcției Autoritatea de Management  PR. Sud Muntenia.

La discuții au luat parte: Pr. Vicar Eparhial, Pr. Secretar Eparhial, Părinți Consilieri și Inspectori de la Centrul eparhial, precum și Părinții Protopopi de la cele cinci protoierii din Eparhie. De asemenea, delegat al Primăriei Municipiului Târgoviște, participant la întâlnire, a fost domnul Alexandru Oproiu. Cu acest prilej a fost prezentat Ghidul solicitantului pentru accesarea fondurilor europene prin Programul Regional Sud Muntenia, 2021 -2027, precum și calendarul axei de finanțare. De asemenea, a avut loc o dezbatere cu privire la posibilitatea finanțării lucrărilor de reabilitare a obiectivelor religioase, dar și tipurile și criteriile de eligibilitate ale acestora.

Au fost prezentate câteva obiective specifice ale ghidului și anume cele referitoare la bisericile înscrise în Lista monumentelor istorice, categoria A. Astfel, au fost dezbătute amănunțit condițiile de eligibilitate a două obiective ale priorității 6.

Primul dintre acestea, ”Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil și a securității în zonele urbane” (Municipii reședință de județ și zonele urbane funcționale ale acestora),  include protecția, conservarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural prin activități de restaurare, consolidare, extindere, accesibilizare și dotare (pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural imobil) a monumentelor istorice de categoria A, inclusiv servicii de digitizare/digitalizare în scop educativ, precum și activități de marketing și promovare turistică. Alocarea financiară  pentru acest obiectiv este de 18.673.529 euro.

 Al doilea obiectiv, „Promovarea dezvoltării locale integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil și a securității în alte zone decât cele urbane– pentru comune, orașe și municipii, altele decât municipiile reședință de județ,  include protecția, conservarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural prin activități de restaurare, consolidare, extindere, accesibilizare și dotare (pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural imobil) a monumentelor istorice de categoria A, inclusiv servicii de digitizare/digitalizare în scop educativ, precum și activități de marketing și promovare turistică. Alocarea financiară totală  pentru acest obiectiv este de 14.786.349 euro.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

Banner