Autoritățile locale: taxa de gunoi pentru societățile comerciale va fi reanalizată

in Actualitate/Administrație by
Banner

La sediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița a avut loc vineri, 19 ianuarie, o conferință de presă (transmisă live de Bazar TV).

Au participat managerul ADI – Cristian Avanu, președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan și primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan. Subiectul abordat la întâlnirea cu jurnaliștii: taxa specială de salubrizare stabilită, începând cu 1 ianuarie 2024, pentru utilizatorii non-casnici din județ.

Iată o sinteză a declarațiilor participanților.

Cristian Avanu:

Cantitatea de deșeuri colectate anual în județul Dâmbovița este de aproximativ 191.000 de tone. Conform planului național de gestionare a deșeurilor, a planului județean și a studiilor efectuate de ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița, cantitatea anuală de deșeuri generată de persoanele fizice din județul Dâmbovița este de 101.000 de tone. Diferența de aproximativ 90.000 de tone pe an este generată de agenții economici. Din păcate, în ultimii ani, din 66.000 de agenți economici, doar aproximativ 3.000 au plătit acest serviciu, adică 4,55% din totalul persoanelor juridice.

Cristian Daniel Stan:

Va fi o regândire a aranjării taxei pe tipul de activitate. Într-adevăr, vor fi avute în vedere și vor fi reconsiderate taxele pe PFA-uri, II-uri și așa mai departe. Lucrul acesta va fi făcut. Mai departe, că trebuie plătit acest serviciu, cred că toată lumea este de acord. Ne gândim și la situația în care sediul este într-un apartament. Vrem să clarificăm subiectul acesta cât mai curând și după aceea să fie unitate. Noi vrem să facem o analiză săptămâna viitoare.”

Corneliu Ștefan:

Așa cum a spus și dl primar, vom analiza de la caz la caz toate taxele pe care le avem în această hotărâre ADI. Dar, nici nu putem să acceptăm să țipe cel mai tare cei care nu au plătit niciodată. Acesta este un principiu de bază. Trebuie să ajungem la acel nivel în care fiecare operator să plătească pentru cât gunoi produce. Cuantumul taxei pe cantitatea pe care noi o avem la nivelul județului Dâmbovița este rezultat în urma unei evaluări la toată cantitatea de deșeuri. În al treilea rând, vom analiza și obiectele de activitate, respectiv codurile caen pe care le avem în această hotărâre.”

 

Banner