Amenzi de peste 1,5 milioane de lei aplicate de ITM Dâmbovița operatorilor din domeniul ridesharing

in Actualitate by
Banner

Din dorința de a asigura respectarea legislației muncii, dar și un mediu concurențial corect, în care cei care activează să aibă atât drepturi cât și obligații similare, începând cu luna decembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița, desfășoară o amplă acțiune de control, în rândul operatorilor de transport alternativ.

Obiectivul principal al verificărilor efectuate constă în identificarea naturii raporturilor juridice pe care operatorii economici controlați le au cu persoanele fizice care prestează activitate pentru aceștia.

Pentru a putea identifica operatorii de transport alternativ și mașinile utilizate de aceștia pentru serviciile tip taximetrie, ITM Dâmbovița a apelat la ajutorul Autorității Rutiere Române. Potrivit datelor puse la dispoziție de instituție, în județul Dâmbovița sunt înregistrate aproximativ 60 de firme cu acest obiect de activitate care utilizează o flotă de aproape 600 de autovehicule.

În urma celor 30 de controale efectuate până în prezent, inspectorii ITM Dâmbovița au depistat 112 persoane lucrând fără forme legale. Dintre acestea, 74 nu aveau încheiat un contract individual de muncă, 19 aveau un contract de muncă cu timp parțial și au fost depistate lucrând, în afara orelor de program, 15 persoane aveau contractul suspendat, însă au fost găsite desfășurând activitate, iar pentru 4 persoane angajatorul nu transmisese, așa cum are obligația legală, elementele contractului individual de munca in Registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.

Pentru neregulile constatate, inspectorii ITM Dâmbovița au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 1.500.000 lei.

Seria controalelor va continua, până când toți operatorii care efectuează activități de transport alternativ sau curierat la cerere vor fi verificați.

ITM atrage atenția, o dată în plus, că munca fără forme legale este dăunătoare oricărui „angajat”, chiar dacă, pe moment, acesta se bucură poate de câștiguri atrăgătoare. Cealaltă față a monedei este însă una care ar trebui să pună pe oricine pe gânduri și presupune lipsa unei acoperiri în cazul nedorit al unui accident în muncă, lipsa protecției sociale, de exemplu în caz de șomaj, iar, pe termen lung, vorbim despre lipsa contributivității la bugetul de pensii, despre o perioadă muncită, care nu va apărea ca vechime.

Sursa: Marius Lixandru, Inspector Șef ITM Dâmbovița                                                                      

Banner