Câștigătorii Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” 2023, de la Târgoviște, a 56-a ediție

in Actualitate by
Banner

Festivalul Național de Romanțe, „Crizantema de Aur” din Târgoviște, a ajuns la finalul celei de-a 56-a ediții, o ediție de neuitat care a consacrat talente muzicale de excepție. Trofeele „Crizantema de Aur” 2023 pleacă în două direcții, Republica Moldova și Ucraina (Cernăuți), marcând o nouă pagină în istoria festivalului.

Cortina a căzut peste această ediție de colecție a celui mai longeviv festival din România, care a adunat interpreți de romanțe din toată țara și chiar din afara ei. După două runde de concurs în care acești artiști talentați au impresionat juriul cu interpretări remarcabile, atât la nivelul cântecului, cât și al compoziției, Festivalul Crizantema de Aur a anunțat câștigătorii.

Trofeul pentru secțiunea Interpretare a ajuns în Republica Moldova, fiind câștigat de Veronica Roșca din Chișinău. În ceea ce privește secțiunea Creație, premiul a ajuns în Ucraina, la Cernăuți, alături de Luminița Demianic pentru piesa „Lacrima”. Aceasta a fost însoțită de Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Laureații au fost anunțați într-o gală de excepție, în prezența unor personalități importante, precum Madlen Șerban, secretarul general al Comisiei Naționale a României UNESCO, Sabin Păutza, compozitor și dirijor. Au participat și autoritățile județene și locale, precum Monica Ilie, viceprimarul municipiului Târgoviște, Luciana Cristea, vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița și Antonel Jîjîie, vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Cu o serie de momente artistice speciale, Gala Crizantema de Aur a fost completă, prezentând romanțe interpretate de artiști consacrați ai genului, precum Marieta Bratu Palaghia din Franța, Alina Mavrodin Vasiliu și Paul Surugiu. Evenimentul a fost însoțit de orchestra „Dor românesc,” dirijată de Ștefan Cigu, și a fost prezentat de Miruna Ionescu și Silviu Biriș.

Festivalul a inclus și momente speciale în pauzele galei, cu omagierea compozitorului Nicolae Kirculescu și lansarea unor CD-uri de muzică instrumentală și interpretare romanțe. Concertul „Romanțele Dorului (II)” a adus laolaltă invitați din Diaspora și România, precum Giorgio Martin din Germania, Anca Bold Martin din Qatar, Silvia Goncear din Republica Moldova, Alexandru Chiriac, Alina Huțu, Marius Bălan, acompaniați de Orchestra „Romanța,” dirijată de Lucian Vlădescu.

Iată și câțiva dintre laureații din secțiunile Interpretare și Creație ale celei de-a 56-a ediții a Festivalului Crizantema de Aur:

Secțiunea Interpretare:

Trofeul Crizantema de Aur – Veronica Roșca (Chișinău, Republica Moldova);

Premiul I – Lucia Deliu (Piatra Neamț, județul Neamț);

Premiul II – Ana Cebotari (București);

Premiul III – Ionuț Ciobotaru (Iași);

Premiul Special „Ioana Radu” – Bianca Mihăescu (Giroc, județul Timiș);

Premiul Special „Tinerețea Romanței” – Andrei Bucă (Brașov);

Premiul Special „Cetatea Romanței” – Cristian Fodor (Deva, județul Hunedoara);

Premiul Special „Henry Mălineanu” – Veronica Răceală (Constanța).

Secțiunea Creație:

Trofeul „Crizantema de Aur” și Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România – Luminița Demianic (Cernăuți, Ucraina) pentru piesa „Lacrima”;

Premiul I și Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România – Horia Făgărășanu (Timișoara) pentru piesa „Romanța târzie”;

Premiul II și Premiul Uniunii Muzicienilor din Moldova – Adrian Beldiman (Chișinău, Republica Moldova) pentru piesa „Printre amintiri”;

Premiul III – Dumitru Jijie (Vaslui) pentru piesa „Romanța inimii”;

Premiul Special „Ionel Fernic” – Gheorghiza Burcea (București) pentru piesa „De-mi vii în vis”;

Premiul Special „Tinerețea Romanței” – Dumitru Caulea (Cernăuți, Ucraina) pentru piesa „Aș vrea”;

Premiul Special „Romanța ne unește” și Premiul Special al Fundației “Henry Mălineanu“ – Petre Marcel Vârlan (Brașov) pentru piesa „Tu și eu, același dor”; *Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur” continuă să celebreze muzica romantică

Banner