Retrospectiva de pictură Gheorghe SIMION la Muzeul de Artă din Târgoviște

in Actualitate/Cultură by
Banner

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită să vizitați, începând cu data de 18 octombrie 2023, expoziţia de pictură a artistului dâmbovițean Gheorghe Simion „SIMION. Retrospectivă – Expoziție personală de pictură”, care va fi deschisă, joi, 19 octombrie 2023, ora 1700, la etajul Muzeului de Artă din Târgovişte.

În cadrul expoziției pot fi admirate, într-o retrospectivă restrânsă (majoritatea lucrărilor sale sunt în colecții particulare), câteva dintre lucrările de pictură semnate de artistul Gheorghe SIMION provenite din colecția artistului (12 picturi), din colecția de artă a muzeului târgoviștean (7 lucrări), precum și din câteva colecții particulare accesibile artistului. Aceste picturi, lucrate în ulei pe pânză, au fost realizate în diferite perioade de creație, unele datând din 1978 / 1979, altele mai recente (după anii 2000); în toate lucrările se poate „citi” pasiunea pentru artă, culoare și natură.

După încheierea activității de profesor (de desen, pictură, istoria artei ș.a.) și formator de caractere pentru numeroase generații de elevi ai Școlii de Muzică (din 1997 devenită Liceul de Muzică și Arte Plastice), ulterior denumită Liceul de Arte „Bălașa Doamna” – unde a fost șef de catedră și mentor pentru tineri artiști și cadre didactice – se retrage la „țară”. Aici, inspirat de zona colinară mirifică, creează numeroase lucrări care abordează tematica peisajului și a naturii statice (ex: Cătunul meu, Coș cu mere ș.a.).

Programul încărcat și pasiunea cu care îndruma copiii și-au pus amprenta asupra numărului de lucrări realizate de-a lungul anilor. Printre amintirile primelor generații de liceeni în perioada anilor 2000, legate de freamătul atelierelor de pictură și desen, se numără și figura profesorului Gheorghe Simion. Astfel că, în atelierul „nou” de pictură, aflat atunci la primul etaj al clădirii Liceului de Arte „Bălașa Doamna”, câțiva elevi (rămași în afara orelor de curs) erau uneori martorii transformării pentru scurt timp a profesorului Gheorghe Simion în artist, momente care surprindeau adăugirea a 2-3 tușe în varii zone ale lucrării ce stătea de ceva vreme nefinalizată pe șevalet (Omagiu lui Piero della Francesca).

Acest artist discret în viața artistică a orașului a fost membru al filialei UAP Târgoviște până la desfințarea acesteia, iar în prezent este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Ploiești, participând la numeroase expoziții organizate de aceasta. Printre expozițiile de grup în care s-a remarcat este cea a Bienalei de Artă „Gheorghe Petrașcu”, ediția a III-a, Târgoviște, 1996, unde s-a numărat printre premianți cu lucrarea „Hanul Galben – Târgoviște”. De asemenea, profesorul Simion este inițiatorul expoziției anuale a cadrelor didactice și elevilor Liceului de Muzică și Arte Plastice „Palete”, prima ediție debutând în anul 2000 la Galeria Albă a Uniunii Artiștilor Plastici.

Gheorghe Simion este cunoscător a numeroase tehnici artistice, însă preferă, după cum mărturisesc chiar lucrările sale, urmele penelului în ulei lăsate pe o pânză bine preparată. Înclinația către minuțiozitate și atenție la detalii, paleta deschisă, uneori chiar diafană ca tonalitate, o găsim și regăsim în lucrări realizate de-a lungul întregii sale cariere artistice, în compoziții cu tematică inspirată de paginile ilustre de istorie și istoria artei, peisaje și portrete. Însă cea mai mare pondere o au lucrările bogate cromatic, profunde, vii, cu acorduri temperate și o paletă preponderent caldă, dar nu întotdeauna.

Opera sa, în totalitatea ei, ilustrează, pe lângă măiestrie, neobosite căutări și multă trudă, aspecte și etape ale vieții artistice românești. De asemenea, opera sa, de dinainte de 1990, oglindește tumultul vremurilor, în care regimul politic crea portițe de constrângere a artiștilor din toate breslele prin intermediul uniunilor, caselor de cultură ș.a.m.d., și, în același timp, are legătură cu fenomenul – mai puțin cunoscut astăzi – al înființării colecțiilor muzeale cu un anumit specific.

De aceea, vă invităm la Muzeul de Artă să descoperiți, în perioada 19 octombrie – 30 noiembrie 2023, o parte din opera acestui artist, de o modestie rară, cu o vastă cultură artistică – pe care nu a ezitat să o împărtășească celor interesați și curioși.

Sursa: Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița

Banner