O dezbatere care ne privește pe toți – Rolul energiei nucleare și al sectoarelor petrolului și gazelor în tranziția energetică a României

in Actualitate/Economie by
Banner

De mai mulți ani, România s-a alăturat țărilor care militează pentru reducerea drastică a emisiilor de carbon, chiar dacă, așa cum s-a văzut, ținta este departe iar drumul de parcurs este minat de crize multiple.

Vorbind de crize, situațiile-limită care s-au succedat sau suprapus în anii din urmă au determinat o accelerare a procesului de consolidare a securității aprovizionării cu energie. Totodată, asigurarea accesibilității prețurilor la energie, atât la nivel național, cât și regional, a căpătat o importanță majoră.

Pornind de la aceste considerente, Camera de Comerț Italiană pentru România, cu sprijinul Centrului Român al Energiei, a organizat zilele trecute, la București, o conferință cu tema „Rolul sectoarelor de energie nucleară și petrol și gaze în tranziția energetică a României”

La eveniment au participat, printre alții, alături de reprezentanți ai celor mai importanți jucători de pe piața energiei din România și din Italia – dar și de factori de decizie din Guvernul României și din instituții cu rol de reglementare pe piața energetică – Roberto Musneci, Președintele Camerei de Comerț Italiene în România, Corneliu Bodea – Președintele Centrului Român al Energiei, E.S. Alfredo Durante Mangoni – Ambasadorul Italiei în România, Radu Popa – deputat.

Organizatorii Conferinței au lansat provocarea unei abordări anticipative a foii de parcurs a tranziției energetice a României și a planurilor imediate care decurg din „realitățile energetice” naționale.

Întrebările și provocările lansate în cele două paneluri ale Conferinței au evidențiat importanța pe care cel mai nou proiect energetic de amploare din România, respectiv centrala nucleară de la Doicești, bazată pe tehnologia SMNR (Small Modular Nuclear Reactors) o are tranziția spre un mix energetic în care energia nucleară să aibă o pondere importantă, în România.

Fost vicepreședinte al Centrului Român Al Energiei, deputatul Radu Popa a subliniat că alegerea județului Dâmbovița pentru dezvoltarea singurului proiect aprobat de Congresul SUA pentru finanțare în afara granițelor Statelor Unite arată că mediul social, administrativ și de afaceri din Dâmbovița sunt privite ca fiind de maximă încredere.

”Este important să înțelegem că într-o lume care se mișcă mult mai rapid decât vedem noi, energia nucleară, toate sursele de energie, în general, pot ajuta industriile locale să se dezvolte, pentru că prețul energiei are impact asupra tuturor costurilor tuturor produselor pe care le cumpărăm”

Cât privește oportunitățile pe care Dâmbovița le oferă învestitorilor, Radu Popa a subliniat că, date fiind ultimele evoluții din domeniul, marii jucători de pe piața energiei ar trebui să privească, mult mai atent, spre județul nostru și spre ceea ce are de oferit.

”Am fost bucuros să mă adresez unei audiențe bună cunoscătoare a problemele din energiei – sunt 30-40 de companii italiene care activează în domeniul energiei, reprezentate în sală – și tuturor le-am vorbit despre oportunitățile pe care România le oferă și, de asemenea, am să îi îndemn, în continuare, să se uite cu atenție la Dâmbovița!”

Banner