S-a semnat contractul (etapa I-a): 94,5 milioane de euro pentru tratarea deșeurilor din Șotânga!

in Administrație by
Banner

Moment important pentru Dâmbovița: Președintele CJD, Corneliu Ștefan, a semnat contractul de finanțare pentru etapa I-a proiectului privind „Instalația de tratare a deșeurilor colectate separat și a centrului de aport voluntar deșeuri de la Șotânga”.

La semnarea contractului au fost prezenți premierului României, Marcel Ciolacu și ministrului Fondurilor Europene, Adrian Câciu.

Președintele Ștefan a catalogat eveneimentul ca fiind crucial pentru „protejarea viitorului copiilor noștri și a județului în care trăim”.

Valoarea totală a investiției ajunge la 94.500.000 de euro. Etapa I a proiectului, semnată astăzi, se ridică la aproximativ 36.000.000 de lei, din care 22.000.000 de lei reprezintă fonduri europene, iar restul este contribuția Consiliului Județean Dâmbovița. Această finanțare va permite achiziționarea unei game variate de echipamente și infrastructură necesare gestionării eficiente a deșeurilor, inclusiv unități de compostare individuală, autocompactoare pentru biodeșeuri și textile, soft de management al deșeurilor, precum și containere și recipiente dedicate colectării selective.

Astăzi, alături de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, am semnat un contract deosebit de important pentru protejarea viitorului copiilor noștri și a județului în care trăim.

Astfel, cu finanțare europeană, Programul Operațional Infrastructură Mare Etapa 2014-2020, depășim prima fază a proiectului prin care vom construi „Instalația de tratare a deșeurilor colectate separat și a centrului de aport voluntar deșeuri de la Șotânga”, o investiție uriașă – 94.500.000 de euro.

Valoarea contractului semnat astăzi, Etapa I, se ridică la aproximativ 36.000.000 de lei. Din această sumă, 22.000.000 de lei reprezintă fonduri europene, diferența fiind contribuția Consiliului Județean Dâmbovița la acest proiect. Datorită contractului semnat vom achiziționa:

– peste 62.000 de unități de compostare individuală;

– 4 autocompactoare de 22 mc și 7 autocompactoare de 16 mc pentru biodeșeuri;

– 2 autocompactoare pentru deșeuri textile;

– soft de management al deșeurilor;

– 75.000 de europubele biodeșeuri de 120l;

– 116.000 de europubele deșeuri reciclabile de 120l;

– 170 de recipiente dedicate colectării textilelor;

– 560 de containere de 1.100 litri pentru biodeșeuri.

Etapa a II-a, pentru care vom obține finanțare prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, are o valoare totală de 87.200.000 euro, iar implementarea acesteia presupune realizarea instalației de tratare a deșeurilor colectate separat, care conține:

– instalație de tratare mecanică a deșeurilor reciclabile, cu sortare semiautomată;

– instalație de tratare mecanică a deșeurilor reziduale;

– linie de tratare biologică prin digestie anaerobă pentru tratarea biodeșeurile colectate separat, cât și a deșeurile cu conținut organic;

– platformă de compostare;

– un centru de colectare prin aport voluntar și stocare temporară a fluxurilor de deșeuri speciale pe amplasamentul de la Șotânga.

Scopul meu și, sunt convins, al tuturor dâmbovițenilor este acela de a reduce impactul negativ asupra naturii. Astăzi, ne-am angajat să investim în tehnologii și practici care vor minimiza poluarea în fiecare localitate a județului Dâmbovița, pentru a lăsa în urmă un mediu curat și sănătos pentru generațiile viitoare.

Este un pas mare și încă o dovadă din partea noastră că mediul înconjurător primește atenția și protecția cuvenite”, a transmis Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Banner