Povestea apariției primelor așezăminte cu destinație turistică în munții Bucegi este, totodată, o fascinantă istorie a evoluției României, în toate aspectele ce țin de civilizație, aspirații, modernitate.
Pentru noi, dâmbovițenii (dar nu numai!), este cu atât mai fascinantă istoria unui loc ce a fost identificat, de-a lungul unui secol, cu însăși ideea de turism în munții noștri: PEȘTERA! Că s-a numit Casa Peștera, Cabana Peștera sau Hotel Peștera – iar acum apare unul dintre cele mai moderne repere pe harta turistică a României, Hotel Peștera Wellness & Spa – ospitalitatea pe care miile, sutele de mii (probabil) de turiști au găsit-o aici a fost placa turnantă a dezvoltării turimului montan în zonă.
Lăcaș de odihnă și meditație, aflat în vecinătatea Mânăstirii Peștera, Casa Peștera a fost încă de la început un avanpost al modernității. În urmă cu 100 de ani, turistii aveau la dispoziție nu doar camere de dormit sau sala de mese, care era totodată și bibliotecă(!), ci și o cameră obscură, unde amatorii de fotografii puteau să developeze negativele cu imagini de peste zi, dar și o cameră dedicată special călăuzelor -ghizii de azi!
Cei 100 de ani care au trecut peste Casa Peștera și cele ce i-au succedat, nu au trecut fără să lase cicatrici adânci: în noaptea de 12 februarie 1940, cabana de lemn a fost distrusă de un incendiu devastator. Chiar și în mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial, în luna aprilie a aceluiași an a început construcția unei noi cabane, conform planurilor elaborate de arhitectul Titu Evolceanu. Sfințirea Cabanei Peștera a avut loc doi ani mai târziu, pe 18 octombrie 1942, într-o ceremonie la care au participat peste 300 de persoane. După alți 30 de ani, în 1970, cabana avea să fie, din nou, mistuită de flăcări. Un alt moment de cumpănă l-a constituit anul 1990, când, pe fondul declinului economic și a haosului tranziției, Hotel Peștera aluneca pe panta degradării și distrugerii lente, cum s-a întâmplat cu mii de astfel de construcții în toată țara. A fost salvat iar acum povestea are accente optimiste.
Aniversarea primului secol de ospitalitate în Munții Bucegi, la Peștera, a fost marcată și de cei care, la început de mileniu III, duc mai departe tradiția Casei Peștera.
Valentin Calcan, unul dintre cei mai inimoși susținători ai dezvoltării unui turism civilizat și responsabil, totodată unul dintre cei mai importanți investitori în infrastructuria turistică din Stațiunea Peștera-Padina, a mulțumit generațiilor de iubitori ai muntelui care au făcut din Peștera unul dintre cele mai importante jaloane pe harta turimului montan din România și a promis că tradiția va fi dusă mai departe, anul viitor, prin deschiderea noului și luxosului Hotel Peștera Wellness & Spa, cotat cu 5 stele.
„Pentru sărbătoarea inaugurării Casei Peștera, fusese hotărâtă ziua de 21 Septemvrie 1923 care cadea intr’o Sâmbătă. La festivitate au participat peste 60 de iubitori de munte. Înzestrată cu sobe de teracotă, cu 40 de paturi cu somieră, saltele de lână, perne de fulgi, pături și lingeria completă de pat, Casa „Peștera” punea la dispoziția turiștilor 5 camere la parter și 3 la mansardă, o sală de mâncare cu bibliotecă. Cortul principal mai cuprindea: bucătăria, cămara de alimente, camera îngrijitorului, o piviniță de beton iar corpul secundar: o cameră pentru călăuze cu 6 locuri, o cameră neagră pentru fotografie, o cămară-atelier și un grajd pentru vite” (din Enciclopedia Turistică Românească Volumul XIII 1946).”
Așa a început acum #100deAni o frumoasă poveste de ospitalitate în mijlocul Bucegilor, lângă #MănăstireaPeștera.
Dincolo de frumusețea locului, de mulțumirile primite de la oaspeți, de satisfacția lucrului bine făcut, acești 100 de ani au fost presărați și cu multe greutăți.
În noaptea de 12 februarie 1940 cabana de lemn este distrusă de un incendiu și chiar dacă erau în plin război mondial, în aprilie se începe construcția noii cabane după planurile arh Titu Evolceanu. Sfințirea Cabanei Peștera avea loc după doi ani, duminică 18 octombrie 1942, „la ora 10, în sala cea mare a casei, în prezența a peste 300 de persoane”
Cabana Peștera a rezistat până în septembrie 1970 când va fi din nou distrusă de un incendiu.
În 1974 începe construcția Hotelului Peștera, inaugurarea având loc la 31 decembrie 1978. Anii de glorie apun după 1990 când hotelul începe să se degradeze.
Salvarea vine de la compania Tagrimpex Romcif SA care cumpără activul în 1998 și după o reparație completă îl redeschide în anul 2000.
La 16 oct 2003 hotelul este cumpărat de actualul proprietar, Grupul Industrial Alca și în urma investițiilor este modernizat și reclasificat la 4 stele.
Dezvoltarea turismului în noua Stațiune Peștera-Padina este hotărâtoare pentru decizia unei noi investiții și la 27 iunie 2022 are loc Slujba de Sfințire a Pietrei de Temelie pentru noul Hotel Peștera Wellness & Spa***** a cărei deschidere o așteptăm în vara anului viitor.
#100deAni și mii de mulțumiri generațiilor de iubitori ai muntelui care ne-au trecut pragul.
#100deAni și mii de mulțumiri echipei noastre și celor care au lucrat cu aceeași pasiune în Casa Peștera, în Cabana Peștera.
#100deAni și mii de mulțumiri familiei și prietenilor.

Munți, Liniște și Tu!
Furnizori de Fericire
100 DE ANI de Ospitalitate 1923-2023
Casa Peștera, Cabana Peștera, Hotel Peștera, Hotel Peștera Wellness&SPA*****