Cea de-a XXII-a ediție a „Salonului Editorial” , eveniment din cadrul „Zilelor Cetății Târgoviște”

in Actualitate by
Banner

La fel ca în anii anteriori, evenimentul „Salonul Editorial”,  ajuns la a XXII-a ediție, a avut loc în cadrul „Zilelor Cetății Târgoviște”. Această acțiune, organizată de Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” , Primăria Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița, reprezintă un moment special pentru iubitorii de cultură și cărți din întregul municipiu, dar și din restul județului.

La deschiderea oficială au participat autorități locale și județene, oameni politici, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, ai Prefecturii și ai Inspectoratului Școlar Județean, oameni de cultură, reprezentanți ai editurilor din județ, precum și iubitori de cultură și de carte.

Agnes Terezia Erich:

„Iată că am ajuns la cea de-a XXII-a ediție a evenimentului nostru „Salonul Editorial”. Le mulțumim autorităților locale, atât Consiliului Județean Dâmbovița, cât și Primăriei municipiului Târgoviște, pentru că au avut această deschidere și ne-au sprijinit pe noi, Biblioteca, să putem ieși cu cartea în stradă și să venim în sprijinul colegilor de lectură. Nu vrea să fiu modestă, nici eu, nici colegii mei de la Bibliotecă și vreau să punctez faptul că mai multe biblioteci din țară ne-au urmat exemplul și au organizat astfel de saloane editoriale în aer liber.”

Pr. Marian Puiescu a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Mitropolit Nifon:

„Inaugurarea acestei noi ediții, a „Salonului Editorial” de la Târgoviște reprezintă un eveniment important pentru comunitatea noastră locală, deoarece are în centrul său celebrarea actului cultural a cărții, ca cel mai important mijloc de a tezauriza și de a comunica valorile, creativitatea și efervescența spirituală în lumea noastră. Cultura stă la fundamentul civilizației umane, al oricărei societăți, fiindcă ea oferă stabilitate, sustenabilitate și trăinicie, dar mai mult, susține ființa umană în găsirea și urmarea propriului rost în viață. Fiecare generație își tezaurizează credința și trăirea prin intermediul cărții, care se constituie astfel în punte, între oameni și culturi, epoci și națiuni, tradiții culturale. Acest lucru îl cunoaștem aici la Târgoviște cel mai bine, deoarece orașul nostru, vechea Capitală Munteană, este prima citadelă a tiparului de la noi, o societate magnifică a culturii și a spiritualității ortodoxe și românești.”

Daniel Cristian Stan:

„Sunt multe evenimente care se organizează în cadrul Zilelor Cetății, dar dacă este vreun eveniment care nu trebuie să lipsească din programul Zilelor municipiului Târgoviște, acela este „Slonul Editorial”. De ce? Pentru că într-o cetate a tiparului este absolut obligatoriu să avem acest eveniment, de aceea îi felicit pe toți cei care fac posibil acest lucru într-o perioadă în care vorbim tot mai mult despre digitalizare, online și așa mai departe. A tipări o carte pare un act de curaj, este un act de cultură și un act prin care cinstim memoria culturală a municipiului Târgoviște.”

Corneliu Ștefan:

„Sunt deosebit de emoționat să particip la acest eveniment cultural. Suntem la a X-a ediție în aer liber și la XXII-a ediție a acestui „Salon Editorial”. Așa cum știți, Consiliul Județean Dâmbovița a sprijinit necondiționat acest eveniment cultural, alături de Primăria municipiului Târgoviște. Este un eveniment important pentru Zilele municipiului Târgoviște și este de datoria noastră să sprijinim astfel de evenimente importante pentru cultura dâmbovițeană. De asemenea, trebuie să încurajăm editarea și tipărirea cărților. În continuare vom sprijini astfel de evenimente, foarte importante pentru cultura dâmbovițeană.”

Claudia Gilia:

Este o bucurie să mă aflu și anul acesta la „Salonul Editorial” , un eveniment care nu poate să lipsească de la sărbătoarea zilelor Cetății noastre. Cartea rămâne un fundament pentru ceea ce înseamnă pregătirea și dezvoltarea oricărei ființe umane. Mă bucur tare mult să văd aici editori recunoscuți, editori de carte din orașul nostru. Iată, mergem mai departe și ducem această tradiție a tiparului și a ceea ce înseamnă cultura dâmbovițeană și cultura românească.”

Banner