CORDILIERA NORD AMERICANA 2023

in Actualitate by
Banner

Zilele trecute am reușit, împreună cu colegul, Dragoș State, salvator montan la Salvamont Prahova, să urcăm Mt. Whitney (4425m) din Sierra Nevada, pe Creasta Estică (Gr. 5.8, 4B), full trad, adică doar cu asigurări mobile, nu fixe.

Accesul se face pe North Fork Lone Pine, o vale surprinzător de sălbatică, unde se ajunge după ce ai achitat taxa de parc în valoare de 30$. Traseul începe cu o cățărare ușoară de pe ultimul prag glaciar (3850m), unde nu este necesară legarea în coardă, iar traseul propriu zis purcede din jurul cotei de 4000m.

Trebuie menționat că mai există o rută, clasică, mai ușoară, dar mult mai lungă, care duce spre aceeași cotă. Însă noi am preferat ruta alpină, mai tehnică.

A fost o experiență nouă și spectaculoasă, cu un traseu complicat, nu dificil, dar complicat ca orientare.

Variante întortocheate, care în realitate te scoteau în afara traseului, blocuri de granit instabile, fisuri ce veneau din direcții diferite, toate astea trebuind a fi gestionate, fără ca pe drum să ai un reper. Am întâlnit, în itinerarul nostru, un singur piton ruginit, lăsat acolo, cel mai probabil de premieriști. 

Dar cu toate acestea muntele cățărat pe aceasta variantă rămâne de o frumusețe fără margini, iar de sus, savoarea piscurilor semețe ale Sierrei, te lasă fără glas. Mulțumiri pentru sprijin: Consiliului Județean Dâmbovița, Swarco, Geoarc!

Geo Badea

Banner