Cu bucurie și cu speranță, cu lumină și cu încredere, pășim în pelerinajul către împlinirea sensului existenței noastre, pe calea care duce spre sfințenie, cu certitudinea că Dumnezeu ne însoțește în mod tainic în toate momentele, dăruindu-ne iubirea Sa atotmilostivă și binecuvântatul Său ajutor, prin mijlocirea Maicii Domnului și a tuturor sfinților.
Cu biruitorul exemplul pe care, de fiecare dată, sfinții ni-l oferă, înaintăm pe drumurile vieții, luminând orice întuneric, spulberând obstacolele și împărtășind celor de lângă noi, întotdeauna, din preaplinul de frumusețe al sufletelor noastre, pentru a-i ajuta și pentru a ne bucura împreună de comuniunea Bisericii – icoană a Împărăției lui Dumnezeu pe pământ.
Unul din cei mai importanți sfinți ai Ortodoxiei, dar și ai Europei creștine este Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, ocrotitorul Eparhiei noastre, primul canonizat pe pământ românesc, înțelept sfătuitor voievodal, precum și cel care a înnoit în profunzime viața spirituală de la noi.
Chipul său curajos, înțelept și blând ne inspiră peste veacuri credința, fiindcă Sfântul Ierarh a rămas în conștiința posterității ca un model de ascet desăvârșit, erudit om de cultură, strălucit organizator și unul din cei mai importanți misionari ai timpului său. La îndemnurile sale repetate și pline de înțelepciune, sprijinit de Voievodul Radu cel Mare și de Sfântul Voievod Neagoe Basarab, Ieromonahul Macarie a tipărit, la Târgoviște, Primul Liturghier ortodox din lume, în anul 1508, făcând din Târgoviște cea dintâi capitală a tiparului românesc.
Într-o lume dominată de nefaste și ucigătoare ideologii, sfâșiată de neîncredere și încercată de crize de tot felul, de războaie și de suferință, a merge împreună în pelerinaj, a ne bucura de solidaritatea comuniunii de credință și a mărturisi speranța ce ne dă sens vieții, reprezintă o valoroasă contribuție la mai binele comunității noastre, fiindcă dăruim celor de lângă noi puterea de a birui încercările unei istorii zbuciumate.
Cu părintească grijă, Vă îndemn pe toți, clerici, monahi și binecredincioși creștini, să veniți cât mai mulți, în ziua de 11 august 2023, de la ora 7.00, la Catedrala din Târgoviște, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie și unde vă veți putea închina la racla cu sfintele moaște, până seara târziu.
Ceremoniile liturgice vor debuta cu Vecernia, care se va oficia în ziua de 10 august, de la ora 18.00, pe un podium special amenajat în apropierea Catedralei Mitropolitane, și cu Pelerinajul Tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, care se va desfășura prin centrul istoric al vechii noastre Cetăți de Scaun, pentru a da tuturor mărturie de bucuria și de credința noastră.
Anul acesta, bucuria credinței noastre va fi sporită și de faptul că vor fi aduse spre închinare și moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu și moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.
Să dăm împreună mărturie despre bucuria credinței, despre puterea speranței și despre măreția Tatălui ceresc într-o lume însetată de sens!
Dorindu-vă spor duhovnicesc, pace și bucurie, vă împărtășesc tuturor arhierești binecuvântări!
† N I F O N
Arhiepiscop și Mitropolit