Dezvoltarea eolienelor în Marea Neagră este următorul pariu energetic major offshore pe care România îl face.
Intenția Ministerului Energiei este de să dezvolte până în 2035 circa 3.000 MW în capacități eoliene. Ce ar însemna asta? România consumă azi aproximativ 6500-7000 MW din care aprox. 870 MW vin din eolian. Dacă am reuși să captăm puterea vântului si am transforma’o in energie acest surplus ne’ar putea proiecta, de exemplu, pe harta producătorilor de îngrășăminte chimice din regiune, loc pe care România l’a avut si l’a pierdut datorită/din cauza unor “meseriași” pe care îi aplaudau unii care azi ne țin lecții pe la tv. Industria petro-chimică utilizează cantități enorme de energie si din acest motiv costurile de producție sunt cel mai important element din construcția prețului final. Dar din 2030 vom avea inclusiv gazele din Marea Neagră și, in acest scenariu, ar trebui să gândim operaționalizarea unor capacitați de producție care să utilizeze pentru industriile locale acest surplus de energie.
Investiţiile s-ar putea ridica la 6 mld. euro dar Banca Mondială are un program dedicat României pentru astfel de investiții. Iar în energie, banii sunt ultima problemă.
ACROPO este agenția guvernamentală care lucrează aceste proiecte eoliene-Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră.
Foto:dreamstime.com
SURSA: Facebook Radu Popa