Unul dintre profesioniștii ale căror calități nu pot fi nici negate, nici ignorate și al cărui nume este legat de reformarea unuia dintre cele mai delicate sectoare – transportul feroviar – este dâmbovițeanul Ionuț Săvoiu.
Fost deputat PSD, Ionuț Săvoiu a intrat în politică beneficiind de o vastă experiență în companii multinaționale, de pe poziții de top management, în domenii de vârf.
Așa că numirea sa în funcția de Secretar de Stat la Transporturi, responsabil cu domeniul atât de problematic, transportul feroviar, nu a surprins.
Ionuț Săvoiu este artizanul unor schimbări profunde în transportul feroviar românesc, chiar dacă este de puțină vreme în post. Un nou management, o altă viziune și accent pus pe performanță – sunt câteva ingrediente din rețeta succesului înregistrat. Dar lucrurile evoluează rapid și roadele schimbării paradigmei în care funcționează CFR, se vor vedea curând.
”Situația în domeniul feroviar se va schimba radical începând cu anul acesta, se vor vedea rezultate concrete și cred eu că publicul călător se va întoarce către transportul feroviar”, ne spune chiar cel vizat.
Invitat la ”Punctul pe I” de la la Bazar Tv (vezi AICI înregistrarea integrală, Ionuț Săvoiu a vorbit despre proiectele majore, care vor revitaliza transportul feroviar și vor reduce decalajul tehnologic față de transportul feroviar din Europa dezvoltată.
În ciuda eforturilor, însă, schimbarea radicală la care visează dl. Săvoiu și pe care românii o așteaptă de decenii, nu se va produce peste noapte. Însă, evoluția este evidentă, rezultatele sunt palpabile și creează premisele unei dezvoltări accelerate în viitorul apropiat. Cu se face, ne spune tot Secretarul de Stat Săvoiu:
” …am reușit să cream o atmosferă de performanță și de acțiune concretă în vederea repornirii unor proiecte de investiții, atât în sectorul de infrastructură, unde sunt foarte multe proiecte în derulare, chiar dacă unele sunt întârziate, pornite de multă vreme și încă departe de finalizare, eu spun că în perioada următoare, 2026-2027, se va vedea un progres concret pe infrastructura feroviară românească”.
La capitolul acțiuni concrete, ar fi multe de spus despre programele de achiziții din toate companiile: de marfă, călători, metro, sau infrastructură. Dar, așa cum sublinia Ionuț Săvoiu, foarte important este să îi motivăm pe oameni să aleagă trenul în locul autoturismului personal. Ori, pentru asta e nevoie de o îmbunătățire drastică a condițiilor de confort. Și de eforturi serioase pentru achiziții de echipamente. Și acest punct este în zona priorităților, pe agenda Ministerului transporturilor.
”Achiziția de material rulant este în plină desfășurare, avem un contract pentru 37 de rame noi, electrice, de lung-parcurs, încă 10 rame electrice de lung-parcurs achiziționate prin PNRR, plus un proiect privind achiziționarea a 60 de rame mediu-parcurs și regionale, tot electrice.
Pe deasupra, proiectul trenurilor cu hidrogen, care vor opera în zone neelectrificate: București-Craiova-Pitești și, evident, vor circula și în Dâmbovița!
Pe lângă achiziționarea de rame noi, avem proiecte de reparații la CFR Călători, care sunt în faza de achiziție.
Să nu uităm de reformele pe care le-am făcut într-un timp foarte scurt. Am schimbat legislația astfel încât autoritățile locale să se poată asocia cu compania de Administrare a Infrastructurii Feroviare, avem contractul de servicii publice pe 10 ani, pentru operatorii de transport feroviar și reforma de la CFR-Marfă, unde avem în derulare un program prin care trebuie să returnăm ajutorul de stat ilegal acordat companiei în anii 2010-2015 – care a însemnat condamnarea la închidere a companiei. Bineînțeles, în locul ei vom înființa o companie nouă, mai mică, mai flexibilă, adaptată condițiilor pieței”, a mai spus Ionuț Săvoiu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor.