EDITORIAL. New Chindia: între datoriile care apasă prezentul și promisiunile pentru un viitor mai bun. Cine răspunde și cine plătește?

in Sport by
Banner

De fix o săptămână, termenul „New Chindia” este pe buzele tuturor microbiștilor, alimentat de declarațiile celor care susțin financiar clubul din Târgoviște, asociați, autorități locale, sponsori, dar și auto-proclamați reprezentanți ai suporterilor. „New Chindia”, ca și cum fotbalul ar începe de la zero la Târgoviște, fără datorii, cu un stadion nou, cu un lot puternic și buget pe măsură, cu echipa de lângă Turn drept mare favorită la promovare, într-o ligă în care a fost la maxim trei meciuri să rămână, în mai, și totuși nu a putut.

Care e realitatea și cum stau, de fapt, lucrurile? Chindia este, la ora asta, 28 iunie 2023, mai sufocată de datorii decât oricând. Datorii care însumează, cel mai probabil, jumătate din bugetul dintr-un sezon anterior în Liga I. Autoritățile spun că au dat banii promiși, sponsorii la fel, vechea conducere nu a comentat pe subiect, iar cea nouă nici atât. „Nu ne mai uităm în trecut”, s-a trecut repede peste întrebări, la conferința de presă de miercurea trecută, deci acum o săptămână.

Ba ar trebui să ne uităm, sau să se uite cine trebuie, pentru că dacă nu se va întâmpla asta, se va plăti cu puncte și cu amenzi, aspecte pe care cu siguranță nu și le-ar dori nimeni la un nou început de drum. Sau se va merge din datorie în datorie, plătind într-un loc cu bani împrumutați din altă parte. Iar exemple că se poate întâmpla și asta, sunt destule. Sigur, noii șefi ai clubului – și nu-s deloc puțini, vorbim aici despre staff-ul administrativ, cel abia instalat – nu au nicio vină pentru ce s-a întâmplat înaintea instalării lor. Nici sportiv, nici financiar, nici administrativ. Știu totuși în ce s-au băgat, ce au de gestionat și ce trebuie să rezolve cât mai rapid, pentru ca situația clubului să nu devină de-a dreptul periculoasă. E vorba despre memoriile pe care și le înaintează foștii jucători, localnici sau străini deopotrivă. Dacă au jucat aici în baza unor contracte, trebuie plătiți. Până la ultimul leu.

Cine va stinge toate aceste datorii și cine va răspunde de ce s-a ajuns aici? Pentru prima parte, se vor găsi probabil soluții. Cum s-au găsit și în 2015, de exemplu, când aceeași Chindia avea datorii de vreo 300.000 de euro, abia promovată din Liga a III-a. Cu banii de la autorități, în proporție covârșitoare, s-a rezolvat tot. Atunci nu erau drepturile TV din Liga I, iar cu fondurile de la sponsori se puteau achiziționa două-trei mașini mai acătări de la second hand.

Abia acum e greu. Nu greu, ci foarte greu, de stins litigii cu cei care au fost aici sezonul trecut, de plătit pe cei proaspăt veniți, în cazul unora, în afară de salarii, e nevoie de cazare, masă, transport, bonusuri etc. Despre răspunsuri și explicații, am fi naivi să credem că vor exista, câtă vreme cei care au lăsat clubul cu datoriile astea uriașe își beau cafeaua cu cei care au venit. Despre suporteri? Au fost invitați la un antrenament, după patru ani pe drumuri și un meci în care au văzut pe viu retrogradarea, acasă, cel mai negru și mai tâmpit scenariu de care puteau avea parte. Vor veni și în Liga a II-a, măcar nu vor mai plăti naveta sau testele COVID.

Pace tuturor!

Banner