Ca în fiecare an, pe 26 iunie, Instituţia Prefectului Dâmboviţa a organizat ceremonii speciale dedicate Zilei Naţionale a Drapelului Naţional.
La Catedrala Mitropolitană din Târgovişte a avut loc slujba religioasă de sfințire a Drapelului, după care, un sobor de preoţi, în frunte cu vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, Ionuț Ghibanu şi oficialităţile locale şi judeţene s-au îndreptat în procesiune spre Piaţa Tricolorului, unde s-a desfăşurat ceremonialul militar. Aici, subprefectul județului, Corneliu Sălișteanu, a primit onorul Gărzii Militare şi a salutat Drapelul de luptă. A urmat intonarea imnului de stat, după care au fost rostite alocuțiuni ale autorităților: vicarul Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviştei, Ionuţ Ghibanu, subprefectul Corneliu Sălișteanu, care a transmis mesajul prefectului, Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan și a vicepreședintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Antonel Jîjîie, care a transmis mesajul președintelui CJD, Corneliu Ștefan.
Ionuț Ghibanu, mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon:
„Cel mai important simbol al identității românești, drapelul național ne reamintește, de fiecare dată, de specificul și de valorile noastre, de frumusețea, bogăția și de profunzimea culturii și a civilizației pentru care au muncit și au luptat înaintașii noștri, cu ardoare, devotament și jertfelnicie.
Pe câmpurile de bătălie, la competițiile internaționale și cu orice alt prilej, drapelul național a inspirat conaționalilor noștri, demnitate, mândrie și hotărâre, conferind acel sentiment al apartenenței la una din cele mai importante națiuni europene.
De la cea dintâi reunire a celor trei culori, realizată ca simbol al unităţilor miliţiei pământene şi al navelor comerciale, din 1834, în timpul domniei lui Alexandru Ghica și până la decretarea, pentru prima oară, ca simbol național, de către Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească, la 26 iunie 1848, ori până la momentul impunerii sale, în anul 1859, odată cu dubla alegere a lui domnitorului Alexandru Ioan Cuza sau în timpul domnitorului Carol I și până astăzi, drapelul național reprezintă simbolul biruinței asupra potrivniciilor vremurilor.
Cele trei culori ale drapelului național ne mărturisesc despre credința noastră creștină, cea care se află la temelia valorilor și a istoriei neamului nostru, amintind de Sfânta Treime, dar și de noblețe și demnitate (albastrul), de bogăție și generozitate (galbenul), precum și de jertfelnicie, tărie și eroism (roșul).
Oriunde este arborat și îl privim, drapelul național ne inspiră încredere, mândrie și curaj, dimpreună cu acel sentiment de a face mereu mai mult pentru neam și pentru țară, astfel încât, privind la trecut, să clădim un viitor glorios, aprofundând, de fiecare dată, ocaziile prezentului, așa cum ne sunt ele dăruite de Bunul Dumnezeu.
Cu credință puternică în suflete, cu disponibilitatea de a face mereu mai mult pentru țară și pentru comunitatea noastră locală, inspirați de tricolorul românesc, să înaintăm în istorie, pășind pe urmele înaintașilor noștri, mândri de glorioasa noastră istorie!
Fie ca Multmilostivul Dumnezeu să reverse, din belșug, ajutorul, dărnicia și binecuvântarea Sa peste neamul și țara noastră!”
Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște:
„Mărturisesc faptul că, dintre toate ipostazele istoriei, faptele de vitejie, în momentele naționale de izbândă, cel mai puternic mă emoționez atunci când văd steagul tricolor, imaginea aceea a unui confrate care flutură tricolorul și care atrage ca un magnet milioane de alți români, mi se pare de neegalat. Asta face drapelul unei națiuni, e muntele de neclintit al neamului, trei culori care adună o țară, trei culori care își pun amprenta pe cartea de istorie și nimeni nu le mai poate șterge vreodată, indiferent de vremuri, de sacrificii, de războaie, de orice. Atunci este emoția la cotele cele mai înalte, când drapelul se unește cu aerul, cu vântul și cu cerul. Parcă, pentru o clipă, timpul se oprește doar pentru cei care se regăsesc în el, să-l prețuim pentru că ne unește și să ne învățăm copiii să-l iubească.”
Antonel Jîjîie, vicepreședinte CJD, mesajul președintelui CJD, Corneliu Ștefan:
„Astăzi sărbătorim Ziua Tricolorului
Fiecare dintre culorile steagului are o semnificație proprie, dar, când sunt alăturate în drapelul național, ele dobândesc o semnificație nouă și puternică, ce nu poate fi transmisă prin nicio altă formă sau culoare.
Drapelul național este un simbol al unității noastre și al identității noastre ca națiune. Îl identificăm cu tot ceea ce ne este drag – pacea și siguranța noastră, libertatea civilă și politică, libertatea religioasă, familia noastră, prietenii noștri și casa noastră.
???????? Vă îndemn să ne amintim întotdeauna de semnificația profundă a drapelului nostru național și să îl purtăm cu mândrie și respect, ca simbol al identității noastre naționale și al valorilor noastre comune.
La mulți ani de Ziua Tricolorului!
Subprefectul Corneliu Sălișteanu, mesajul prefectului, Claduia Gilia:
„Celebrăm astăzi Ziua Drapelului Național, cel care ne definște ca popor, martor al marilor idealuri naționale înfăptuite de înaintașii noștri și al multor bucurii individuale.
Dragi români, vă îndemn să păstrăm acest simbol în suflet și să nu confundăm falsul patriotism, mânat de obiective electorale, cu tot ceea ce este autentic și pur. Nu toți cei care poartă un tricolor la piept trebuie sa fie creditați drept „adevărați români”.
Pentru a avea un tricolor la piept, mai întâi trebuie să demonstrezi că îl ai în suflet prin fapte și acțiuni concrete.
Arborați tricolorul pe palma de pământ muncită cu sudoare de strămoșii noștri și de fiecare dintre noi. Urcați un drapel pe școlile, spitalele și casele construite și susținute prin proiecte și acțiuni concrete și de abia atunci vom cinsti cu adevărat acest tricolor.
Astăzi, drapelul României este arborat pe toate meridianele globului. Este purtat de sportivi în cele mai importante competiții, de militari în cele mai fierbinți teatre de operațiuni ale lumii și de toți oamenii care simt românește.
Românii din diaspora îl poartă cu mândrie, indiferent de numărul de km care îi desparte de casă. Tricolorul este o punte în timp și spațiu, este un reper identitar și chiar existențial pentru milioane de români.
Acest steag le mângâie dorul de casă și îi definește ca persoane acolo unde muncesc sau învață.
Tricolorul ne conferă unicitate în plan global şi ne asigură puterea de a depăşi orice obstacol. Avem obligația să ne cinstim strămoșii și să transmitem noii generații cel mai de preț simbol național – tricolorul.
Roşul, galbenul şi albastrul sunt culori fidele trecutului nostru, fac parte din prezent și ne ghidează pașii pentru următoarele milenii. Culorile drapelului sunt definitorii pentru ADN-ul nostru identitar.”