Ultima conferință de presă a Festivalului BABEL 2023: invitată, Ludmila Kolosovici, director al Teatrului din Mariupol (Ucraina)

in Actualitate by
Banner

Duminică, 11 iunie, a fost ultima conferință de presă și ultima zi a Festivalului Artelor Spectacolului BABEL 2023. Evenimentul a avut loc, ca de obicei, în foaierul Teatrului „Tony Bulandra” , întâlnirea cu jurnaliștii fiind condusă de Sanda Vișan, directorul artistic al instituției teatrale. Alături de aceasta a fost și actorul Liviu Cheloiu, producător executiv al Festivalului BABEL.

Sanda Vișan a oferit câteva detalii despre trupa de actori venită din China care au fost prezenți în festival, exprimându-și și aprecierea pentru spectacolul pe care aceștia l-au oferit și în acest an la BABEL FEST.

Știam cine este XIAO MA, știam că este cel mai bun tenor al Chinei. L-am ascultat pe internet și știam ce repertoriu va avea… E o plăcere să îi avem aici alături de noi mai ales că nu sunt mulți soliști, contratenori de înaltă valoare în lume. Deci Festivalul BABEL se simte onorat să îi aibă pe prietenii noștri aici” , a transmis Sanda Vișan.

 XIAO MA și-a făcut debutul în anul 2007, la Opera din Shanghai, în Cherubino, din Nunta lui Figaro de Mozart, ce a devenit rolul său de rezistență. Repertoriul bel canto al lui Xiao Ma include rolul Rosina din Bărbierul din Sevilla, ca şi arii din Vivaldi şi Haendel.  Contratenorul a primit recunoaştere internațională pentru coloratura sa strălucitoare, solidă şi totuşi flexibilă, întrepătrunderea fără cusur a vocii de piept cu cea de cap şi bogata expresivitate muzicală. „Ceea ce am ascultat aseară, o parte din concertul de aseară, este în premieră mondială, a fost o suită de poeme tradiționale chinezești ilustrate contemporan și mi s-a părut că este o idee bună să introducem poezia antică chinezească publicului occidental prin intermediul bel- canto-ului, prin intermediul acestei arte” , a declarat XIAO MA.

Teatrul Regional Academic Mariupol din Ucraina a fost reprezentat la conferința de presă de duminică de directorul acestei instituții, Ludmila Kolosovici.

În acest moment, teatrul nu mai există, fiind bombardat și distrus de trupele rusești. Totuși, Ludmila Kolosovici spune că teatrul trăiește în continuare prin actorii care au reușit să se salveze și care joacă fiecare pe unde a găsit de lucru, dar cu speranța că într-o zi se vor întoarce la Mariupol să-și reconstruiască teatrul distrus.

Pe 16 martie 2022, forțele armate invadatoare ruse au bombardat Teatrul din Donețk, în care se adăpostiseră mai ales femei şi copii. Această crimă de război a pus capăt vieții a sute de civili şi a pus la pământ o clădire-simbol a teatrului ucrainean.  Dar nu i-a înfrânt pe artişti. La patru luni de la dezastruosul eveniment, un grup din actorii Teatrului din Mariupol, sub bagheta directoarei lor, au scos premiera cu acest spectacol, în oraşul Ujgorod, din vestul Ucrainei, unde s-au refugiat. Pentru Strigătul Națiunii, artiştii au ales o figură emblematică a culturii ucrainene, poetul Vasil Stus. Considerat a fi al doilea poet, ca importanță, al țării, el a fost şi o victimă a Uniunii Sovietice. Moscova nu l-a iertat pe disidentul ucrainean, interzicându-i cărțile şi aruncându-l în închisoare. Treisprezece ani a fost întemnițat, până la moartea sa, în 1985, la doar 47 de ani. „Suntem onorați să fim aici, la Festivalul BABEL. Am mai fost invitați în Germania, în Polonia, în Moldova, dar aici ne simțim un numai bineveniți, ci și iubiți. Teatrul trebuie să meargă mai departe, chiar dacă rușii ne-au distrus clădirea . Vom merge mai departe și vom învinge” , a declarat  Ludmila Kolosovici, directoarea Teatrului din Mariupol refugiată în prezent în oraşul Ujgorod, din vestul Ucrainei.

Prezent la ultima conferință de presă a Festivalului BABEL din acest an a fost Scott Johnston, regizor, director, profesor la Edinburgh College din Scoția, acesta făcând parte și din boardul Festivalului BABEL la care participă neîntrerupt de ani de zile. El a fost însoțit de trei studente din Scoția care au rămas impresionate de ce au văzut la Târgoviște, la Festivalul Babel, unde și-au făcut deja mulți prieteni. „Fiecare an e diferit la Festivalul Babel, fiecare ediție e diferită și s-a dezvoltat atât din punct de vedere al teatrelor invitate, cât și din punct de vedere a  calității spectacolelor. La început Babel era un festival european, acum este un festival internațional, global. Ce face Babel inedit este că dezvoltă, creează o rețea, din Babel se nasc proiecte noi, inițiative internaționale și asta face din Babel un festival internațional în adevăratul înțeles al cuvântului… Când ajungi la Târgoviște te simți ca acasă. Secretul acestui festival este că folosește această componentă, a voluntarilor. Babel folosește tinerii și această energie a voluntarilor este fantastică. Acești tineri au grijă de noi și ne fac să ne simțim fantastic la Târgoviște. Vreau să le mulțumesc voluntarilor, echipei Teatrului, publicului târgoviștean care a venit să vadă spectacolul nostru care a fost creat special pentru acest festival” , a declarat  Scott Johnston.

Banner