A 19-a ediție a Conferinței internaționale „Societatea întemeiată pe cunoaștere. Norme, valori și repere contemporane” , la Universitatea „Valahia” din Târgoviște

in Economie by
Banner

În Amfiteatrul Institutului de Cercetare Științifică Multidisciplinară din Campusul Universității „Valahia” din Târgoviște, a avut loc, vineri, 9 iunie, deschiderea celei de-a 19-a ediții a Conferinței Internaționale „Societatea întemeiată pe cunoaștere. Norme, valori și repere contemporane”.

După ceremonia de deschidere, a urmat  un workshop dedicat dezbaterii unor aspecte de actualitate pentru profesioniștii din domeniul juridic, cum ar fi „Prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Impactul noilor reglementări asupra profesiei juridice”. La acest eveniment au participat reprezentanți ai Uniunii Naționale a Notarilor Publici și a Camerei Notarilor Publici Ploiești, precum și a Baroului Dâmbovița.

Întrunirea a fost prezidată de către decanul Facultății de Drept  – conf. Univ. dr Constanța Mătușescu, care a invitat la prezidiu mai multe personalități importante din mediul academic.

 

Conf. Univ. dr. Constanța Mătușescu, decan al Facultății de Drept:

„Evenimentul nostru care a trecut deja de vârsta majoratului, aceasta fiind a 19 conferință internațională, este rezultatul unui parteneriat între facultatea noastră și Facultatea de Drept și Științe Economice a Universității din Pitești, a Facultății de Drept și Științe Sociale din Spania, Universitatea Națională de Educație la Distanță din Madrid, Societatea Română de Drept European, Tribunalul Dâmbovița, Camera Notarilor Ploiești, cărora li s-au adăugat în ultimii ani Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Academia de Științe Juridice din România, Asociația pentru Națiunile Unite din România, Școala Națională de Științe Politice și Administrative, și, în special, Centrul Transdisciplinar pentru Drepturile Omului și Asociația Criminaliștilor din România. Spectrul larg al partenerilor implicați în cadrul acestei conferințe, din mediul academic, profesional, dar și susținerea constantă de care ne-am bucurat din partea autorităților publice locale, reprezintă pentru noi argumentul esențial al longevității acestei manifestări științifice, al acestui proiect al nostru de suflet.”

 Rector. Conf. Univ. dr. Laura Gorghiu:

„Ne vedem din ce în ce mai des la evenimente organizate între mediul academic și mediul economic, juridic, autorități locale, eveniment care poate să conducă la un schimb de experiență foarte important, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru studenți. Mă bucur că ați ajuns la o vârstă venerabilă  a acestei conferințe și vă felicit pentru acest lucru. De asemenea, faptul că acum 19 ani, la acel moment, ați gândit o temă de așa manieră încât ea este acoperitoare și astăzi, și vă oferă posibilitatea să organizați an de an dezbateri interesante, este un exemplu de gândire de perspectivă, un exemplu de experiență a celor care au început această conferință acum 19 ani și iată că și astăzi mergem mai departe cu ideile lor, adaptându-le la provocările la schimbările la care trebuie să facem astăzi față.”

 

Președintele Senatului Universității „Valahia” , Constantin Pehoiu:

„Mai devreme, doamna rector a vorbit despre valori și norme într-o societate care este într-o continuă dinamică, nu numai că este de actualitate, dar în același timp consider că este și un act de curaj, evident, curaj între ghilimele. Normativitatea socială a fost în atenția societății de-a lungul timpului. Noi suntem după un eveniment din 1989, deci de-a lungul a aproape 30 și ceva de ani, normativitatea în România a avut de suferit, fapt pentru care, nici la momentul de față, parcă nu ne-am găsit calea normală într-o societate, care ar trebui să fie deschisă și democratică. Din nefericire, am mai spus-o, este o constatare și cred că sunteți de acord că în cei 33 de ani, de la evenimentul din 1989, am constatat că suntem sub vremuri și nu deasupra vremurilor. De fiecare dată, în toată această perioadă, am avut momente mai puțin facile legate de ceea ce spuneam mai devreme…normativitatea.”

 

Tudor Doru Lucian, președintele Camerei Notarilor Publici Ploiești:

„Camera Notarilor Publici din Ploiești și Facultatea de Drept a Universității „Valahia” din Târgoviște au o îndelungată colaborare, concretizată printre altele prin acordarea de burse studenților din fiecare an, prin sponsorizarea bibliotecii facultății, prin organizarea unor manifestări științifice comune. Aici trebuie să amintesc despre participarea din 2018, ca partener al Universității „Valahia” la organizarea celei de-a 14-a ediții a acestei conferințe internaționale, când un grup de cinci tineri notari au prezentat lucrările lor, la sărbătorirea Centenarului de la Marea Unire, precum și în acest an în organizarea celei de-a 19 ediții.”

Profesorul universitar și avocatul dr. Dan Țop a primit o plachetă și diplomă de onoare din partea Facultății de Drept, în semn de recunoștință pentru activitatea de 28 de ani în învățământul superior și 39 de ani ca avocat.

Prof. dr. Dan Țop:

„Este o bucurie pentru mine să mă aflu aici, la cea de-a 19 manifestare. Cu acest gen de conferințe a mai apărut ceva, important pentru Facultatea de Drept, și anume revista facultății. În 2004, acum 19 ani, am demarat pașii pentru a avea o asemenea revistă, care încet, încet, a parcurs toate categoriile până atunci. La anul serbăm 20 de ani de la această conferință, dar și 20 de ani de când avem revista facultății. (…) Este un moment de bucurie pentru mine să reînnod firul amintirilor, cu toate că nu mai sunt activ, spiritul meu a rămas activ la facultate, iar începuturile nu au fost deloc simple. În 1993 desfășuram activitatea pe unde puteam, primele cursuri le-am făcut la Sala Corint, astăzi nu mai există, era undeva lângă Oțelărie, lângă fosta Facultate de Drept, am migrat pe la toate liceele din oraș, pe la instituții din Micro VI, după care a fost centrul școlar de la Piața 1 Mai  și am ajuns în locația în care suntem astăzi, Campusul Universitar. Totuși, nu pot să spun că am făcut un lucru deosebit, doar mi-am făcut datoria. Regretele care m-au însoțit după ce mi-am încheiat activitatea sunt că nu am reușit să fac mai mult pentru revistă și mai ales că nu am reușit să pun bazele aici unei școli doctorale. A fost o misiune aproape imposibilă, pentru că mai trebuia cineva cu norma de bază aici abilitat în domeniul dreptului și nu am putut găsi. Iată că Dunărea de Jos de la Galați a reușit să-și facă școală doctorală pe drept, noi nu am reușit. Totuși, sper ca într-o zi să se realizeze acest lucru.”

Distribuie pe
Banner