BABEL FEST, ziua a VI-a

in Actualitate by
Banner

În cea de-a VI-a zi a festivalului Babel, în cochetul foaier al Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște,  au fost prezenți la întâlnirea cu jurnaliștii Liviu Cheloiu, producător executiv Babel, Sanda Vișan, care a avut și calitatea de moderator, iar invitat a fost actrița Marta Strazalk, care a jucat în sala mare a Teatrului „Tony Bulandra”, în spectacolul „Bad City” – un spectacol inspirat din evenimentele generate de revolta socială de la începutul secolului XIX-le, ce au culminat cu Revoluția de la 1905. Sanda Vișan a transmis că piesa de teatru „Bad City” a pus accent pe clasa de muncitori săraci, lipsită de mijloace de existență și de orice drepturi de demnitate umană.

Sanda Vișan:

 „I-am văzut pe prietenii noștri din Polinia cum au performat miercuri seară în Sala Mare a Teatrului „Tony Bulandra”. În primul spectacol am văzut o preocupare pentru chestiunile arzătoare ale zilelor de azi, cum ar fi războiul din Siria și în general conflictele lumii de azi. După care, am văzut că au simțit nevoia să se întoarcă în istorie, abordând un subiect care evident nu este de actualitate, referindu-se la Revoluția din 1905. Ne-am bucurat foarte mult să avem o astfel de companie de teatru la acest festival.”

Marta Strazalko – actriță spectacol „Bad City”

„Compania noastră abordează subiecte și teme care sunt interesante pentru noi, sunt temele care pot pune într-o nouă lumină, inclusiv teme sau subiecte mai vechi. Subiectul războiului pe care l-am abordat în spectacolul de stradă pe care l-am avut marți seară, este unul dificil, prin definiție un subiect dificil. Totuși, este de datoria noastră să abordăm subiecte dificile, chiar dacă evoluăm în spații mai puțin comode pentru noi, cum a fost spațiul stradal, pentru că acolo este publicul la care noi vrem să ajungem cu aceste mesaje. La spectacolele stradale, cumva publicul așteaptă să fie doar entertainment, dar noi abordăm teme foarte grele, ceea ce îl face pe public să se gândească mai mult la subiectele abordate. Spectacolul pe care l-am susținut nu este despre orașul nostru în care locuim noi, este despre alt oraș din Polonia, Lodz, un oraș din centrul țării.”

În cea de-a doua parte a conferinței, discuția s-a îndreptat către spectacolul „Pădurea” , care a avut loc tot miercuri seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Despre aceasta, regizorul spectacolului, Franck Vigroux a oferit mai multe detalii.

Franck Vigroux – regizor spectacol „Pădurea”:

„Încercăm să facem spectacole pe care publicul să le poată interpreta în moduri diferite. Deși nu obișnuiesc să dezvălui sursele creațiilor mele, dar pot să vă spun despre acest spectacol, că în urmă cu câțiva ani, zburam deasupra Amazonului și citeam „Tropice triste” , după care, citeam în ziar un articol în care  era vorba despre niște missionari canadieni, care erau undeva în Sudul Indiei și încercau să creștineze niște persoane, de aici au plecat multe idei ale mele pe care le-ați văzut în spectacolul de miercuri seară. Tot acest context mi-a amintit de relația mea cu religia, deși nu sunt credincios. Am început să mă gândesc la relația cu șamanismul, arhaismul, lucruri ca acestea. De aici a plecat și ideea noastră, să redăm lumii câteva idei despre șamanism și arhaism.

Liviu Cheloiu, producător executiv Babel:

„Negocierile au fost destul de dure să aducem acest spectacol aici, dar mă bucur că s-a întâmplat acest lucru, dorința putem spune că a fost de ambele părți. Sper ca pe viitor să dezvoltăm ceva frumos împreună. Am fost impresionat de spectacolul de aseară (Pădurea). Impactul a fost unul senzațional. Este o călătorie timp de aproape o oră, care îți mută curiozitatea la o imagine la alta, așteptând practic să se întâmple ceva. După spectacol, aseară, am aflat că a fost făcută live coloana sonoră, ceea ce mi se pare incredibil.”

Banner