Festivalul Internațional Babel, ziua a V-a

in Actualitate by
Banner

La conferința de presă de miercuri, din cea de-a V-a zi a festivalului, au fost prezenți la întâlnirea cu jurnaliștii directorul Teatrului ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște, Mihai Constantin Ranin – președintele Festivalului Babel, directorul artistic al Teatrului ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște, Sanda Vișan, care a avut și calitatea de moderator, iar invitat a fost actrița Marta Strazalk, care a jucat în piesa de marți seară, „Tăcere”, ce a avut loc în Piața Mihai Viteazul din municipiul Târgoviște. Cel care a făcut primele prezentări a fost managerul teatrului din Târgoviște, Mihai Cosntantin Ranin, după care, pe rând, invitații au vorbit despre piesele lor și despre schimbul de energii care a avut loc între actori și  public.

Mihai Constantin Ranin: „Marta este director a unui teatru din Polonia. Prezența ei aici este una simbolică, pentru că ea reprezintă prima trupă care a venit la Târgoviște la prima ediție a Festivalului Babel, în anul 2007. Dumneavoastră ați văzut-o doar la Târgoviște, dar eu am văzut-o și pe marile scene ale lumii. Compania pe care o reprezintă are un limbaj diferit, lucrează cu focul, cu obiectele, cu picioroange și reușește să captiveze un public care nu are neapărat o cultură teatrală.”

Marta Strazalk, actriță: „Ne bucurăm foarte mult că ne-ați invitat și mă gândesc la perioada care a trecut, din 2007 și anul trecut, la cea de-a 10-a ediție, și anul acesta suntem din nou aici. Atât primul spectacol pe care noi l-am adus la Târgoviște, cel din 2007, cât și cel de anul acesta, au o tematică legată de război. Spectacolul de anul acesta este legat mai mult de conflictul are loc în Orientul Mijlociu, în Siria. Este un spectacol despre un oraș sub asediu, invadat de lorzii războiului. Este un spectacol despre oameni aflați în situații dezastruoase, iar când spunem oameni, nu ne referim doar la adulți, ci și la copii. Spectacolul nostru are personaje – copii sub forma acelor păpuși pe care le-ați văzut. Din păcate, adulții pot face față în asemenea situații dezastruoase, copiii nu pot. Prin urmare, spectacolul este inspirat de ceea ce s-a întâmplat în Siria și vedem cum războiul s-a mutat în Ucraina. Copiii pot empatiza, dar pot da dovadă și de vulnerabilitate.”

Următoarea piesă despre care s-a discutat a fost despre „Pe acoperiș” sau „On the Rooftop, care s-a jucat chiar pe terasa Cinematografului Independența, marți seară. Primul care a vorbit despre acest eveniment a fost Liviu Cheloiu, actor și producător executiv Babel.

Liviu Cheloiu: „Vom vorbi acum și despre teatrul românesc. Avem doar două trupe din România la acest Festival, exceptând bineînțeles trupele de la Teatrul Tony Bulandra. Am avut un spectacol care s-a jucat pe balconul Cinematografului Independența, unde am avut și public. Respiro este o companie foarte tânără de teatru. Practic, din cât am înțeles, compania are mai puțin de o lună, iar acum sunt la prima producție. Ne-am bucurat foarte mult că am găsit în distribuția spectacolului actori care au colaborat sau care au fost angajați ai Teatrului Toni Bulandra. Nu pot să nu o menționez pe Laura Vasiliu, care a făcut parte mult timp din echipa teatrului nostru. Nu în ultimul rând, Ada Navrot, care este colaboratoare în spectacolul „Împărăteasa Chinei” pe care îl vom vedea duminică.”

Corina Dragomir, director  spectacol „Pe acoperiș”: „Tema acestui spectacol este violența domestică împotriva femeii, dar am abordat-o dintr-o perspectivă comică, pentru că, cele trei protagoniste se afla în etapa lor de învingătoare, după ce au trecut de ororile prin care au trecut și își pot relua viața liniștite. Publicul a gustat acele momente comice, dar ceea ce m-a impresionat pe mine foarte mult a fost că 90% dintre femeile care au fost prezente aseară, pe acoperișul cinematografului, s-au regăsit în acele personaje aflate pe scenă.”

Banner