BABEL FAST, ziua a IV-a

in Actualitate by
Banner

Cea de-a IV-a zi a Festivalului Internațional Babel, marți, 06 iunie 2023, a debutat, ca de obicei, cu o conferință de presă, la care, pe lângă prezentarea reperele zile, jurnaliștii au avut posibilitatea de a afla, la prima mână, detalii despre Babel, dar și să cunoască artiști cy nume sonore, din lumea întreagă.

La conferința de presă de marți, au fost prezenți directorul Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște, Mihai Constantin Ranin – președintele Festivalului Babel, directorul artistic al Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște, Sanda Vișan, care a avut și rol de moderator, iar invitați au fost cunoscutul regizorul Kasimov Kuandyk, din Kazahstan, care a oferit date despre piesa de teatru ce s-a jucat cu o seară în urmă pe scena Casei Sindicatelor, „Kozy Korpes – Bayan Sulu”. De asemenea, a mai fost prezent directorul teatrului din Ruse, bulgarul Boian Ivanov, care a venit pentru a doua oară la Babel, anul acesta cu piesa „Dispariții”. Mihai Constantin Ranin i-a chemat lângă el, la microfon, pe reprezentanții celor două delegații, care au transmis emoția și bucuria pe care a simțit-o când piesele lor au fost interpretate pe „scena Babel”.

Mihai Constantin Ranin:

Vreau să începem această conferință de presă cu prietenii noștri din Kazahstan, care nu sunt pentru prima dată la Babel. Vreau să salut actorii teatrului Zhambyl din Kazahstan. Ei au făcut, așa cum afirmă 50 de producții noi și nu mai practică teatrul rus, așa cum l-am cunoscut noi. Încercă să-și redescopere rădăcinile și cultura, să-și soldeze mitologia și să-și cunoască eroii naționali. Spectacolul pe care l-ați văzut este un spectacol-dans, nu poate fi foarte bine definit, dar în orice caz, foarte ancorat în tradiție. Este și un teatru de ritual în același timp, și un teatru de emoție. (…) De fiecare dată, când vin la Târgoviște, vin cu lucruri speciale și le mulțumim pentru efortul de a veni până aici.

Kasimov Kuandyk:

Ne bucurăm să fim din nou la Târgoviște, vechea capitală a Țării Românești, Cetatea de Scaun. Mulțumim domnului Ranin și domnului Cheloiu pentru invitația pe care ne-au lansat-o la acest festival. Am venit prima dată acum șase ani cu spectacol muzical, iar acum suntem prezenți tot cu un spectacol de același gen. Am pregătit acest spectacol pentru Festivalul Babel, dar așa cum bine știți, în timpul pandemiei nu am putut participa la acest eveniment și ne bucurăm că în sfârșit avem șansa să le arătăm oamenilor de aici ceea ce le-am pregătit.”

Sanda Vișan:

Au fost două spectacole pe care le-am așteptat cu interes, nu doar eu, toată lumea. Pentru că nu vedem prea des realizări din acea parte a lumii, și aici mă refer la delegația din Kazahstan, și pot să spun că acesta este unul dintre meritele acestui festival.”

Boian Ivanov:

Spectacolul nostru este marcat de o serie de coincidențe. Dintr-o coincidență l-am cunoscut Dumitru Acriș, regizorul spectacolului, printr-o coincidență am fost anul trecut la Festivalul Babel și tot printr-o coincidență l-am cunoscut anul trecut pe domnul Ranin. Este foarte important pentru mine ca acest spectacol să fi arătat mai mult decât un simplu spectacol, pentru noi, la Rsue, în sensul că am avut șansa să lucrăm cu Dumitru Acriș, care a și ridicat puțin nivelul profesional al actorilor noștri, a scos niște lucruri din ei din punct de vedere actoricesc. Sunt de puțin timp director la acest teatru și sunt bucuros că am realizat acest spectacol.

Banner