Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni a fost redeschis de „Zilele Județului”

in Actualitate by
Banner

Unul dintre evenimentele care au marcat „Zilele Județului Dâmbovița”: a fost (re)inaugurat Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni. Muzeul a fost închis în noiembrie anul trecut, când au fost demarate ample lucrări de restaurare a clădirii și refacerea integrală a picturii permanente. Acesta a fost restaurat datorită sprijinului financiar al Consiliului Județean Dâmbovița. La eveniment a participat președintele CJD, Corneliu Ștefan, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, vicepreședinții CJD, Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, deputații Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și Carmen Holban. De asemenea, au fost prezenți și membrii Societății Scriitorilor Târgovișteni, cadre didactice și alte personalități.

Pe rând, aceștia au transmis un mesaj la redeschiderea unui muzeu simbol pentru cultura dâmbovițeană.

Ovidiu Cîrstina:

„Suntem la cea de-a doua ediție a Zilelor Județului, unde, printre multiplele manifestări am propus și redeschiderea spre vizitare a Muzeului Scriitorilor Dâmbovițeni, o redeschidere pe care ne-am dorit-o foarte mult și iată, am reușit să o obținem cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dâmbovița. După cum vă este bine cunoscut, muzeul a fost închis la sfârșitul anului trecut, mai exact în noiembrie și iată-ne astăzi într-un moment important. Este unul dintre muzeele care are o amprentă importantă pentru ceea ce înseamnă cultura dâmbovițeană, cultura scrisă. Astăzi, după foarte mulți ani, mai exact după anul 1967, când muzeul este redeschis publicului cu un concept absolut nou în ceea privește expoziția permanentă pentru că ne-am dorit să o aducem în contemporaneitate și lucrul acesta l-am reușit și mulțumită donațiilor pe care le-am primit din partea Societății Scriitorilor Târgovișteni. A fost o muncă susținută și chiar dacă stăm să ne gândim că suntem doar în 2 iunie și au trecut să zicem cinci-șase luni, colectivul de aici de la muzeu a reușit să refacă integral expoziția.”

Corneliu Ștefan:

Este un moment deosebit astăzi la „casa” scriitorilor, unde deschidem acest muzeu. Nu întâmplător am spus casă, pentru că avem nevoie să deschidem acest obiectiv atât de important pentru Târgoviște și pentru Dâmbovița. A spus mai devreme domnul director cu sprijinul financiar al CJD. Eu spun că atunci când investim în cultură, nu trebuie să avem limite pentru că avem un patrimoniu bogat la noi în județ și nu în ultimul rând, trebuie să-l prețuim. Anul trecut, la prima ediție a Zilelor Județului Dâmbovița, când s-au împlinit 510 de la documentul de atestare al județului nostru, am redeschis Curtea Domnească. Anul acesta, când împlinim 511 ani, am redeschis Muzeul Scriitorilor. Eu cred că este o onoare pentru noi să redeschidem instituții de cultură pentru că acestea ne reprezintă pe noi ca județ, și în România, și în plan internațional.”

Daniel Cristian Stan:

Este un moment foarte important, un moment important pentru municipiul Târgoviște, pentru județul Dâmbovița. Este o datorie de onoare să aducem în lumină tot ceea ce are județul Dâmbovița mai bun, iar patrimoniul cultural, deosebit pe care îl are județul Dâmbovița trebuie să fie promovat. De asemenea, trebuie să fie cunoscut, iar din acest punct de vedere, Consiliul Județean Dâmbovița iată că face un lucru extraordinar și face cunoscut către locuitorii județului Dâmbovița, dar nu numai, patrimoniul deosebit pe care municipiul Târgoviște și județul Dâmbovița îl are, inclusiv pe această componentă a culturii scrise. Târgoviștea și Dâmbovița ocupă un loc foarte important în ceea ce privește contribuția la acest tip de cultură, contribuția la dezvoltarea patrimoniului cultural național.”

Ionuț Vulpescu:

În cadrul „Zilelor Județului Dâmbovița” desfășurată sub organizarea Consiliului Județean, alaltăieri a avut loc la cinematograful copilăriei și adolescenței noastre  „Independența” , un moment emoționant. Una dintre invitate, doamna profesoară, academician Georgeta Filliti, din familia marelui Ion Ghica, a sintetizat într-o formulă ce înseamnă județul Dâmbovița în istoria noastră. L-a numit „județ domnesc” și ca un semn al acestui lucru, al căii domnești care străbate istoria națională aici la Târgoviște, așa cum spunea și domnul președinte, Corneliu Ștefan, anul trecut s-a redeschis „Curtea Domnească” , iar ca într-un gest simbolic, am avut șansa să-l avem la una dintre ultimele acțiuni publice pe regretatul academician Răzvan Teodorescu, aici la Târgoviște, unde și-a început excepționala carieră românească și europeană. Eu aș adăuga acestei sintagme, „județ domnesc”  și pe aceea de județ literar, județ al literaturii. De Târgoviște se leagă începuturile literaturii românești, numele lui Ienăchiță Văcărescu, al Elenei Văcărescu, ruinele lui Vasile Cârlova, fabulele mai actuale ca niciodată ale lui Grigore Alexandrescu. Sunt momente de vârf. Dacă ne ducem în istoria literaturii noastre, în secolul  XIX, al Revoluției de la 1848, al începutului modernizării și culturii din România, amintim din nou niște mari dâmbovițeni. Ion Heliade Rădulescu este primul președinte al Academiei Române. Ion Ghica este de mai mult ori președinte al Academiei Române. (…) Felicit Consiliul Județean și reprezentanții Muzeului Complexului Muzeal „Curtea Domnească” pentru redeschiderea acestui muzeu și să sperăm că ne vom revedea cât mai des la astfel de evenimente.”

Mihai Stan:

În cei aproape 40 de ani cât am fost profesor de Limba și literatura română, nu a exista an ca elevii mei, începând cu clasa a V-a, să nu viziteze muzeul literaturii dâmbovițene. În 1997 apare o editură, editura „Biblioteca” , în 2000 apare o revistă „Litere” , o revistă care a adunat în jurul ei mai mulți scriitori și care în 2005 ne-a obligat aproape să înființăm Societatea Scriitorilor Târgovișteni. Eu, împreună cu George Coandă, am inițiat un grup, am avut ideea și așa a apărut Societatea de Scriitori Dâmbovițeni, care și-a semnat actul de înființare la Biblioteca Județeană, unde se întâmplau toate evenimentele culturale, iar director era nemuritorul Victor Petrescu. Mai devreme, domnul deputat Ionuț Vulpescu spunea că în Târgoviște există o cultură scrisă cu vechime deosebită. Amintea domnia sa despre școala de la Târgoviște. Sunt puține orașe în țară care se pot mândri că au dat naștere unei școli literare.”

George Coandă:

Suntem martori astăzi nu la o reinaugurare, dați-mi voie să nu fiu de acord cu acest lucru. Suntem martori la o celebrare, la celebrarea duhului etern al culturii creatoare dâmbovițene, târgoviștene. (…) Viața mi-a oferit de-a lungul ei anumite prilejuri. Ca jurnalist cultural nu am fost lângă istorie, am fost în miezul istoriei, consemnând multe evenimente epocale care s-au produs de-a lungul a mai bine de jumătate de secol aici. În 1967 am avut șansa să fiu martor la tăierea panglicii acestui muzeu. Cu atât mai mare este emoția mea că particip la acest moment special, la o celebrare duhului acestei cetăți. Am scris de multe ori despre Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni. După o anumită așteptare, iată că domnul președinte al CJD și încă tânărul director al Complexului Muzeal, au hotărât să ofere și scriitorilor contemporani această șansă de a-i cunoaște lumea. Este extraordinar că se reoferă românității, care este un panteon, o imagine concludentă a unei istorii glorioase a poporului român literare.”

Vernisajul elevilor de la Școala Populară de Artă „Octav Enigărescu”

Înainte de redeschiderea Muzeului Scriitorilor Dâmbovițeni, autoritățile locale și județene s-au oprit să admire vernisajul elevilor clasei profesorului Mihai Șerbănescu de la Școala Populară de Artă „Octav Enigărescu”.

Expoziția este un moment important din cadrul „Zilelor Județului Dâmbovița”. În cadrul acestei ediții au fost expuse  lucrările celor 62 artiști, cu vârste între 6 și 70 de ani, fiind apreciate de toți cei prezenți.

Este important să sprijinim și să încurajăm astfel de evenimente care promovează arta, creativitatea și talentul dâmbovițenilor, indiferent de vârstă” , a transmis președintele CJD, Corneliu Ștefan.

Banner