La Centrul Internațional de Conferințe al Universității „Valahia” (Corpul K), din Târgoviște, a avut loc dezbaterea privind tema „Educația formală și non-formală în perspectiva Anului European al Competențelor”. Evenimentul a fost transmis live de Bazar Tv.
La această acțiune au participat autoritățile locale și județene; conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, reprezentată de președintele Corneliu Ștefan, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, prefectul județului, Claudia Gilia, deputatul Carmen Holban, primari și consilieri din Dâmbovița. De asemenea, au fost prezente și personalități de la nivel central, precum europarlamentarul Victor Negrescu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Janina Sitaru, președintele executiv al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, Daniel Urîtu,. Nu în ultimul rând, au participat și cadre didactice universitare, în frunte cu rectorul Universității „Valahia” , Laura Gorghiu. De asemenea, a mai fost prezent și președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, Valentin Calcan.
În cadrul evenimentului, președintele CJD, Corneliu Ștefan, a ținut să-i felicite pe organizatorii acestui eveniment și le-a transmis liceenilor prezenți, că singura lor șansă, este educația.
„Educația elevilor dâmbovițeni este un subiect care ne interesează pe toți! Am avut plăcerea de a le vorbi astăzi celor peste 130 de liceeni și studenți participanți la dezbaterea „Educația formală și non-formală în perspectiva Anului European al Competențelor”.
Cadrele didacatice dâmbovițene au o responsabilitate uriașă în formarea copiilor noștri, iar discuții precum cele de astăzi au rolul și de a le atrage atenția tinerilor din județul Dâmbovița asupra importanței școlii și conceptului de „învățare permanentă”.
Noi, autoritățile locale, le asigurăm cele mai bune condiții de studiu. În ultimii ani, au fost făcute investiții masive și sunt depuse proiecte pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ dâmbovițean: peste 710.000.000 de lei.
Totodată, programul de internship al Consiliului Județean Dâmbovița arată capacitatea studenților dâmbovițeni de a face față cu brio cerințelor de pe piața muncii ca urmare a stagiilor de lucru în administrația județului. Din cei 13 tineri care, în ultimii 2 ani, au lucrat alături de noi, 10 și-au găsit un loc muncă în administrația publică, dar și în mediul privat. Acest lucru înseamnă că experiența celor 3 luni în direcțiile și serviciile Consiliului Județean Dâmbovița le-a fost de folos.
Felicitări tuturor pentru implicare!” , a transmis președintele CJD, Corneliu Ștefan.
„Anul european al competențelor 2023. Astăzi, am participat la evenimentul organizat de Cjd Dâmbovița cu tema: “Educația formală și non formală în perspectiva anului european al competențelor”, la care au participat atât elevi, cât și studenți. Cu toții suntem conștienți că bunăstarea și dezvoltarea societății în care trăim nu vine din neant. E nevoie de ani de investiții, studii și de eforturi uriașe din partea mediului antreprenorial și educațional de a forma un angajat și de dorința acestuia de a fi performant.
România este, din păcate, pe ultimul loc în UE în privința numărului adulților care urmează cursuri de formare profesională (1% din populația de 25-64 de ani), iar tendința nu a crescut în ultimii zece ani. Totul în contextul în care trăim în secolul vitezei și al schimbărilor de la o zi la alta pe piața muncii. Foarte mulți angajatori ne spun că școala nu ține pasul cu noile tehnologii și cu noile nevoi de pe piață. Le este tot mai greu să-și găsească noi angajați calificați.
Această problemă nu este una doar a României: doi din trei angajatori din UE afirmă că întâmpină dificultăți în a găsi lucrători cu competențele necesare. Unul dintre obiectivele sociale ale Strategiei Europa 2030 este ca cel puțin 60% dintre adulți să urmeze cursuri de formare în fiecare an și cel puțin 78 % să aibă un loc de muncă.
România va avea de făcut un drum extrem de greu de la 1% în prezent la 60%! Este aproape o misiune imposibilă. Cu toate acestea, astăzi vă pot oferi și câteva informații optimiste: Guvernul României negociază cu Comisia Europeană pentru a atrage fonduri europene exact pe această zonă. Astfel, România își propune să sprijine formarea continuă a adulților printr-o schemă de ajutor de stat.
Nu este corect ca doar angajatorii sau angajații să suporte de unii singuri costurile unor cursuri de formare. Statul ar putea veni, după ce vor fi negociate toate condițiile cu CE, cu un sprijin consistent atunci când este vorba de formarea forței de muncă (sub formă de ajutor de stat). Investind în resursă umană – investim în viitorul prosper al țării. Să nu uităm că formare pe parcursul întregii vieți înseamnă angajați cu venituri mai mari și o economie mai dezvoltată.
În județul nostru avem un dialog permanent cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, cu autoritățile publice, cu majoritatea întreprinzătorilor și instituțiile de învățământ. Încercăm să fim o punte de legătură între cerere și ofertă. Avem un parteneriat solid și cu Guvernul și instituțiile europene prin reprezentanții noștri în Parlamentul European. Îi mulțumesc domnului europarlamentar Victor Negrescu pentru prezența la evenimentul de astăzi, dar și pentru tot sprijinul și implicarea când vine vorba de educație. Felicitări Consiliului Județean Dâmbovita pentru eveniment!”, a transmis prefectul județului, Claudia Gilia.
„Un subiect pe cât de sensibil, pe atât de important! Astăzi, la invitația președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, am participat la dezbaterea „Educația formală și non-formală în perspectiva Anului European al Competențelor”. Tinerii trebuie să înțeleagă faptul că învățarea continuă, de altfel un proces solicitant, poate fi, în același timp, o experiență personală satisfăcătoare și motivantă. Desigur, este o adevărată provocare care necesită mult efort, dar, așa cum le-am spus astăzi celor aproape 140 de elevi, liceeni și studenți, este important să nu se descurajeze.
Pot apărea greșeli și eșecuri, dar acestea fac parte din procesul de învățare și îi vor ajuta să fie mai buni și mai pregătiți. În final, trebuie să știe că învățarea continuă este o modalitate excelentă de a-și menține mintea și spiritul tinere. Anii de școală și facultate sunt cei care le vor deschide drumurile în viață și trebuie să-i trateze cu maximă seriozitate, fără a uita totuși să se bucure și de vârsta pe care o au. Avem încredere în ei, avem încredere că vor găsi echilibrul de care au nevoie pentru a îmbina școala cu provocările inerente vârstei lor. Felicitări organizatorilor pentru inițiativă! Felicitări tinerilor pentru participare și pentru interesul arătat acestei dezbateri!” , a menționat deputatul PSD Dâmbovița, Carmen Holban.
„Camera de Comerț încearcă să dezvolte spiritul antreprenorial din Dâmbovița. Ne-ar făcea o mare plăcere ca toți cei prezenți, la un moment dat, să deveniți membri ai Camerei de Comerț, pentru că asta înseamnă că aveți competențele necesare, pentru că până la urmă cine nu are competențe nu poate să aibă o companie, dacă e incompetent dă faliment și atunci s-a terminat… Sper să reușesc să fac această punte între voi și Camera de Comerț. (…) Sfatul meu este să ridicați ștacheta cât de mult pentru că sunteți la vârsta când puteți să o faceți. Nu țintiți obiective mici, că nu veți ajunge nici acolo, țintiți sus, țintiți lucruri mari ca să puteți să ajungeți să fiți bucuroși. Dacă vreți să fiți milionari, dacă vreți să ajungeți președintele României, trebuie neapărat să parcurgeți competențe non-formale. Și aici Camera de Comerț vă poate ajuta… Indiferent de vârstă, când aveți timp, treceți pe la noi. Periodic organizăm fel de fel de cursuri de antreprenoriat, puteți să învățați niște lucruri extraordinare pe care școala nu vi le va oferi, pentru că din păcate suntem într-o etapă în care școala în România nu produce exact ce are nevoie economia. Și nu produce nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că pare că este un sistem destul de complicat, în care, pentru multe competențe, nu avem nici măcar profesori. Este extrem de important să aveți activități non-școlare, pentru că acestea vă vor pava drumul în viață” , a transmis Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț Dâmbovița.