Eveniment de mare tradiție la Târgoviște: „Calea Luminii”, în Joia Mare

in Actualitate/Cultură by
Banner

„Calea Luminii” , eveniment unic în țară, a ajuns la cea de-a 24-a ediție. 2024 de candele vor fi aprinse în Joia Mare. În fiecare an este aprinsă o lumânare mai mult decât  anul în care ne aflăm.

Evenimentul va avea loc joi seară, în Piața Mihai Viteazul, atunci când la Catedrala Mitropolitană este citită Slujba celor 12 Evanghelii. Calea luminii va începe din Piața Mihai Viteazul și va continua pe traseul Bulevardul Regele Carol- Gara de Sud.

De 24 de ani, acest eveniment unic s-a organizat neîntrerupt, chiar și în perioada pandemiei, dar acțiunea a fost una mult mai restrânsă.

Primarul Daniel Cristian Stan a anunțat în cadrul unei conferințe de presă susținută în Piața Mihai Viteazul, că noutatea din acest an la Calea Luminii va fi un ecran ce va fi amplasat în centrul Pieței, astfel încât să poată fi urmărit tot ce se întâmplă.

La conferința de presă, primarul Daniel Cristian Stan a mai fost însoțit de viceprimarii Monica Ilie, Cătălin Rădulescu și city managerul Gabriel Boriga. De asemenea, au fost invitați profesorul de arte, maestrul Mihai Șerbănescu, inițiatorul acestui eveniment și vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, Pr. Ionuț Ghibanu, care au vorbit despre semnificația religioasă și importanța acestei seri magice.

 

„Daniel Cristian Stan:

Ne aflăm în Piața Mihai Viteazul din municipiul Târgoviște, aici unde joi va începe un eveniment foarte drag târgoviștenilor și cu semnificații deosebite. Este vorba despre „Calea Luminii” , un moment pe care îl așteptăm cu toții. Alături de noi este și distinsul vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, Pr. Ionuț Ghibanu, care o să vorbească și despre semnificația religioasă pe care o are Joia Mare. De asemenea, alături de noi este maestrul Mihai Șerbănescu, cel care a inițiat Calea Luminii, un eveniment care an de an capătă amploare și care devine o adevărată sărbătoare a comunității în preajma celei mai importante și mai vechi sărbători creștine.”

Ionuț Ghibanu:

Am bucuria de a vă transmite binecuvântarea Înalt Preasfințitul Episcop și Mitropolit Nifon. Acum, când ne pregătim să mergem cu toții la Denii și ne pregătim pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos din morți, în această săptămână când târgoviștenii, și nu numai, acordă o atenție deosebită evenimentelor spirituale și laice care au loc aici în municipiul nostru. În fiecare an, așa cum știm, în această săptămână a pătimirilor, în Joia cea Mare, aici la Târgoviște, după săvârșirea Deniei celor 12 Evanghelii în Catedrala Mitropolitană, are loc o manifestare unică denumită „Calea Luminii” , care are deja reverberații naționale și internaționale. Această manifestație nu putea să se desfășoare decât în această săptămână, pentru că ea ne pregătește calea luminii, acea lumină care este Însuși Dumnezeu, este simbol al bucuriei și al dragostei, al apropierii dintre oameni, mai ales acum când norii negri ai Războiului din Ucraina sau criza morală se abate asupra noastră. Lumânările pe care le vom ține cu toții în mână vor simboliza speranța că vom putea trece peste provocările care ne vin în față. Anul acesta vor fi aprinse 2024 de lumânări. De fiecare dată aprindem cu o lumânare mai mult decât anul în care ne aflăm, deoarece această mișcare a fost inițiată încă din anul 2000, de către  domnul profesor Mihai Șerbănescu. În acest an sunt 24 de ani de când avem Calea Luminii neîntreruptă.”

Prof. Mihai Șerbănescu:

Când am inițiat această mișcare, gândul meu la momentul respectiv a fost să fac o dată. Am avut o expoziție aici unde noi am avut galeriile de artă și de aici din Piața Mihai Viteazul, până la Gară, m-am gândit să fac acest gest pe care de fapt târgoviștenii îl fac. Cu ajutorul lor se înfăptuiește lumina. Iată că s-a rostogolit în timp și în jur de 50 de ore, dacă cerul ne lasă și nu plouă, o să avem cea dea 24-a ediție. Toate activitățile pe care le fac de-a lungul unui an, mă refer cu  elevii de la Școala de Artă „Octav Enigărescu” , care sunt peste 100, mă refer la o expoziție la Muzeul de Artă din Ploiești, care are loc chiar în acest moment, pe care am deschis-o în urmă cu trei săptămâni. Parcă toate activitățile astea sunt încununate de această cale a luminii, care credeți-mă că uneori, cred că o forță divină o face să se rostogolească în timp și care crede că poate aduce lumină în sufletele noastre.”

Foto ilustrație articol: Daniel Bărboiu, via facebook Cristian Daniel Stan.

Banner