(VIDEO) Radu Popa: Plecarea ENEL este un semnal extrem de prost.(…)

in Actualitate by
Banner

Retragerea ENEL de pe piața de energie din România reprezintă mai mult decât o lovitură (grea) de imagine pentru România, din perspectiva eforturilor făcute pentru a proiecta în exterior o țară sigură pentru investitorii de top.

Însă nu doar imaginea țării are de suferit! Cu o valoare de piață de 10 ori (!) mai mare decât a OMV, ENEL este una dintre cele mai importante companii din Europa, în domeniul energiei. Și cum criza energetică a zdruncinat Europa și lumea întreagă mai ceva decât pandemia COVID și agresiunea rusească în Ucraina la un loc, orice dezechilibru în acest domeniu atât de fragil poate reprezenta un pericol major. Cu atât mai mult, pe o piață șubredă, cu instrumente rudimentare de autoreglare și cu decidenți de nivelul ministrului Popescu, trebuie găsite soluții reale, care să evite înrăutățirea situației.

O soluție cu efect pozitiv imediat ar fi cumpărarea de către stat a ENEL România, un soi de re-naționalizare, pentru a evita perpetuarea incertitudinii viitorului companiei.

Scenariul cumpărării de către stat, prin Ministerul Energiei, a ENEL România, uzând de dreptul de preempțiune, este susținut și de deputatul Radu Popa, membru în Comisia pentru energie din Camera Deputaților și fost vicepreședinte al Centrului Român al Energiei (CRE).

Este un semnal prost din toate punctele de vedere, pleacă unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de energie din Europa. (…) ENEL este o companie de 10 ori mai mare decât OMV! E regretabil că pleacă, am asistat la al treilea exit de pe piața de energie, după EXXON, după CEZ și acum ENEL. Cred că statul ar trebui să își folosească dreptul de preempțiune (…) și să facă o ofertă de achiziție a ENEL România, să nu ratăm această oportunitate, cred că este obligația morală și patriotică – apropo de patriotismul economic, obligația Ministrului Energiei să înainteze ENEL o ofertă de cumpărare.

Cât de eficientă ar fi această soluție, având în vedere că, și s-a văzut în trecut, statul nu a fost un foarte bun administrator al propriilor companii?

Sunt de acord, ultimii 20 de ani au arătat că nu am fost foarte inteligenți în gestionarea companiilor din energie, dar asta nu înseamnă că nu am putea identifica un număr de 5-6-10 specialiști în domeniu și să gestionăm acest portofoliu important.

Vă reamintesc că ENEL operează în capitală, în București, unde sunt toate instituțiile-cheie ale statului, dar și în zona unde se află baza militară de la Deveselu.

Ce credeți că se va întâmpla în mod real, nu ceea ce ne dorim…

Mi-e frică să mă gândesc, Văzând ultimii 3 ani de gestiune ai lui Virgil Popescu, mi-e frică să mă gândesc!(Radu Popa, pentru Bazar TV)

Banner