Carmen Holban (PSD): „Medicamentele generice – mai ieftine decât cele inovative – trebuie să ajungă la pacienții care au nevoie de ele”

in Actualitate by
Banner

Măsura Ministerului Sănătății de a iniția un proiect de lege prin care se dorește micșorarea taxei clawback la medicamentele generice, este văzută cu ochi buni de parlamentarul PSD, Carmen Holban.  Proiectul prevede ca taxa să scadă de la 20%, la 15%.

Parlamentarul de Dâmbovița a transmis că acest lucru va ajuta producătorii afectați de creșterea cheltuielilor de producție din cauza tarifelor mari la energie, transport, materii prime, dar și ambalaje, care au ajuns, în unele situații, mai mari cu 300%.

Conform estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de piață, iar acest lucru trebuie îndreptat. Vorbim de medicamente vitale pentru românii care suferă de diferite afecțiuni dar care nu dispun de banii necesari cumpărării medicamentelor inovative.

Pe de altă parte, au crescut cheltuielile CNAS din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate ca alt efect al dispariției medicamentelor generice de piață, instituția fiind nevoită să compenseze medicamentele mai scumpe. În acest context salut și susțin propunerea conducerii PSD a Ministerului Sănătății!

Prin această inițiativă, românii vor avea medicamentele generice în tratamentele recomandate de medicii specialiști, dar se vor realiza și economii suplimentare ce pot fi direcționate către alte nevoi ale sistemului de sănătate național” , a transmis deputatul PSD Dâmbovița, Carmen Holban.

Banner