În Amfiteatrul Institutului de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară din Campusul Universității „Valahia” din Târgoviște a avut loc evenimentul de prezentare a Proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin și Tratament Precoce (SCCUT)*, finanțat prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman, ce s-a desfășurat și în județul Dâmbovița, joi, 2 februarie 2023, în prezența partenerilor din proiect, a autorităților judeţene şi locale, specialiştilor medicali, asistenților sociali, medical comunitari.
În cadrul evenimentului au fost invitați să ia cuvântul: Claudia Gilia, prefect al județului Dâmbovița, , Președintele CJD, Corneliu Ștefan, Dr. Adriana Ciuvică, Manager Proiect, INSMC, Mihaela Geoană, Preşedinte fondator Fundația Renaşterea, Carmen Ungurean – Coordonator al Programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin, INSP, Carmen Holban, Deputat, membru al Comisiei de Sănătate în Camera Deputaților, Parlamentul României.
SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigații medicale gratuite pentru 170.001 de femei din regiunea Muntenia Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmbovița, lalomița, Giurgiu, Prahova şi Teleorman), provenind în special din grupuri vulnerabile. Proiectul este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA, Fundația Renaşterea și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). În cadrul programului, femeile din Regiunea Sud Muntenia pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie în cabinetele medicale de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităților mobile care vor ajunge în localități din toate județele regiunii.
Dr. Adriana Ciuvică, Managerul proiectului SCCUT a anunțat că în acest moment Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, Spitalul Orăşenesc Găeşti şi Spitalul Municipal Moreni sunt afiliate în proiect, far dâmbovițencele pot efectua gratuit testul Papanicolau (24-29 ani) si HPV (30-64 ani), în aceste centre. De asemenea, Unitatea Mobila a INSMC va vizita in zilele de 3 februarie, localitatea Vlădeni si pe 17 februarie, localitatea IL Caragiale din Dâmbovița, oferind teste HPV si Papanicolau gratuite.
De asemenea, toate spitalele din judeţ, centrele medicale private, medicii ginecologi și medicii de familie se pot afilia în proiect. Afilierea se poate face contactând Institutul Național pentru Sănătatea Mamei si Copilului din Bucureşti pentru detalii. Testele vor fi interpretate centralizat, în cadrul laboratorului INSMC în condiții de calitate asigurată conform standardelor europene, iar rezultatele vor fi transmise cabinetelor în care s-au prelevat probele pentru a fi comunicate pacientelor.
„De peste 50 de ani, sănătatea comunității face parte din mandatul Institutului Național de Sănătate Publică, fie că este vorba de educația pentru sănătate, promovarea sănătății sau de elaborarea politicilor de sănătate care vizează priorităţi de sănătate publică. Sănătatea femeilor este un obiectiv important al activității noastre. Prevenţia şi controlul bolilor cronice este un demers care necesită un efort constant şi consecvent, dar şi investiții atât în resursa umană, cât şi în infrastructura de sănătate Fondul Social European reprezintă o bună oportunitate de a finanța programele de publică de anvergură, aşa cum este programul național de screening pentru cancerul de col uterin. Proiectul SCCUT vine in sprijinul programului național de screening pentru cancerul de col uterin inițiat de Ministerul Sănătății în anul 2012 şi are ca scop consolidarea acestuia prin implementarea Ghidurilor Europene de Asigurare a calității în programele de screening, astfel încât femeile din România să beneficieze de servicii medicale preventive accesibile, echitabile şi de calitate” a declarat dr. Carmen Ungurean, Coordonatorul Programului Național pentru depistarea precoce a cancerului de coluterin, INSP.
Implicarea Fundației Renaşterea în proiectul SCCUT continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cel peste 21 de ani de activitate, de a informa femeile cu privire la importanta controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Statisticile care ne plasează pe locuri fruntaşe în mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin intre țările membre UE pot fi schimbate prin creşterea gradului conştientizare a prevenției și promovând importanța controlului medical pentru o depistare precoce a acestei afecțiuni, care, depistată în stadii incipiente, este vindecabilă”. Mihaela Geoană, Preşedinte fondator – Fundaţia Renaşterea.
Claudia Gilia:
„Îmi face deosebită plăcere să fiu astăzi la acest eveniment, un eveniment foarte important pentru comunitatea dâmbovițeană, nu doar cel de astăzi, ci tot ceea ce a însemnat acest proiect pentru județul Dâmbovița. Acest proiect a fost derulat în mai multe localități din județul nostru. Vreau să vă asigur de la început că vă vom sprijini cu toată forța pentru un demers extrem de important pentru sănătatea dâmbovițenilor” , a transmis prefectul județului, Claudia Gilia.
Corneliu Ștefan:
„Este o deosebită onoare să vă avem astăzi la un astfel de eveniment important pentru sănătatea dâmbovițenilor. Așa cum a spus și doamna prefect, cred este un eveniment deosebit în primul rând pentru conștientizarea populației. Cu toții ar trebui să fim puțini mai agresivi în campaniile pe care le facem de conștientizare, pentru astfel de evenimente. De asemenea, cred că, alături de cadrele medicale din județul nostru și cu toți primarii din județ, avem datoria de a duce mai departe mesajele dumneavoastră și de a promova acest proiect important pentru noi toți.”