Despre populismul unui senator dâmbovițean și „invitațiile speciale”!

in Opinii by
Banner

La unii politicieni a devenit o modă să răspundă extrem de superficial și populist la chestiuni serioase, doar din dorința de a puncta politic și de a câștiga pe emoția populară. Am citit recent cum senatorul Dragoș Popescu declamă pe facebook un text cu pretenții de adevăr, corectitudine și adecvare în care ține să-și justifice neparticiparea la evenimente firești și frumoase de pe plan local, doar pentru că sunt pe bază de ,,invitații speciale,, și publicul larg nu ar avea acces! Râs și groază! De parcă, dacă s-ar vinde toate locurile pe bază de bilete ar putea intra toți doritorii. Sau de parcă evenimentele nu sunt transmise în direct pin intermediul facebook-ului, ori a televiziunii! Desigur, chiar și de ar fi accesul gratuit pentru toate locurile tot nu ar putea mulțumi pe toți.

Domnul în cauză spune că preferă să lase ca locul său să fie oferit unei persoane care să se bucure cu adevărat de spectacol, de parcă domnia sa nu poate sau nu vrea să se bucure! Nu aș fi făcut această lungă introducere dacă nu ar fi fost vorba despre un reprezentant al poporului și invitația pe care Arhiepiscopia i-a oferit-o pentru Concertul Extraordinar de Colinde din această seară nu ar fi refuzat-o.

Poate că nu a vrut să știe că în sală au fost invitați numeroși credincioși, concertul a fost transmis pe facebook, iar invitația îi era oferită tocmai pentru a-i readuce aminte de valorile noastre creștine și românești pe care unii din barca ideologică a domniei sale le cam uită! Acest spectacol se adresează tuturor, oamenilor simpli, în simplitatea inimilor lor, dar și aleșilor poporului, indiferent de slujirea socială sau profesională, iar faptul că s-a apelat la utilizarea invitațiilor nu trebuie considerat decât o formă de a promova astfel de valori în rândul a cât mai multor categorii de oameni, cu responsabilități publice sau nu, ca semn de comuniune între toți cei ce cred în Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Pentru a-i răspunde în continuare, meționez că gestul nostru de a permite accesul la concert numai pe bază de invitație nu este o discriminare, ci este o măsură pentru a nu se întâmpla ca la alte concerte cu intrare liberă, unde au rămas foarte mulți oameni în afara sălii, deoarece nu mai erau locuri.

De asemenea, cred că toți suntem speciali, de la vlădică la opincă, toți suntem valoroși, iar concertul din această seară a fost un semn al comuniunii, dincolo de orice ne-ar putea separa. Desigur, mai sincer ar fi fost ca domnul în cauză să spună că are alte probleme de rezolvat pentru că se află în slujba cetățeanului sau că se uită la finala cupei mondiale de fotbal! L-am fi înțeles, l-am fi scuzat onorabil!

Mai cred că este o sfidare la adresa Bisericii, a sărbătorii și a acestui concert de colinde să refuzi participarea în numele unui populism ieftin.

Sper măcar că domnul senator a văzut concertul pe facebook!

Am reținut că va refuza orice invitație pe care o va primi, însă noi vom fi perseverenți.

Cu Dumnezeu înainte!

Ionuț Adrian Ghibanu este vicarul Arhiepiscopiei Târgoviștei și lect. univ. dr. la Universitatea “Valahia” din Târgoviște

Banner