Comisia Europeană, prezentă în Dâmbovița pentru o vizită de lucru

in Administrație by
Banner

În sala mare a Consiliului Județean Dâmbovița, s-a desfășurat sesiunea de discuții în care subiectul principal  a vizat situația proiectelor finanțate în județul Dâmbovița prin Programul Operațional Regional în Regiunea Sud-Muntenia.

Gazda evenimentului, președinte CJD, Corneliu Ștefan, a invitat delegația Comisiei Europene, reprezentată de Sofia Alves – director al Comisiei Europene, Aimi Nicola – reprezentant al Comisiei Europene și Irina Șofletea – reprezentant al Comisiei Europene. De asemenea, la întrunire au luat parte primari ai UAT-urilor din județul Dâmbovița care vor beneficia de noul Program Operațional Regional Sud-Muntenia 2021-2027. Din partea Arhiepiscopiei Târgoviște a participat vicarul eparhial, Ionuț Ghibanu, iar din partea ADR Sud-Muntenia, directorul Liviu Mușat. Au mai fost prezenți, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan și cei doi parlamentari ai județului Dâmbovița, Carmen Holban și Marian Țachianu.

Corneliu Ștefan:

După cum știți, ieri, la sediul ADR Sud-Muntenia, la Călărași, a fost lansat Programul Operațional Regional în regiunea noastră. Este un moment deosebit pentru toată regiune, și nu în ultimul rând, este un moment deosebit pentru județul Dâmbovița. Reprezentanții Comisiei Europene au venit în județul nostru, suntem primul județ în care pot participa la vizita în teren pentru modificările pe care le-am avut pe Programul Operațional Regional 2014-2020. Vreau să le mulțumesc reprezentanților Comisiei Europene pentru că au ales județul Dâmbovița și vreau să îi anunț că Dâmbovița este pregătită să depună proiecte pentru toate unitățile administrativ-teritoriale, pentru următorul program POR, 2021-2027.”

Liviu Mușat, director ADR Sud-Muntenia:

Avem posibilitatea să arătăm acestor distinși oaspeți ce s-a făcut în comunitățile din regiunea noastră, pe Programul Operațional 2014-2020. Bineînțeles că suntem aici și pentru a vă transmite și pe această cale mesajul că programul 2021-2027 este lansat și vreau să mulțumesc pe această cale pentru tot sprijinul pe care l-am avut, pe toată perioada de aproape doi ani, fiindcă de doi ani tot lucrăm la scrierea acestui program, împreună cu comunitățile din regiunea Sud-Muntenia, cu administrația locală, cu ceilalți actori importanți. Vreau să spun că am avut un sprijin însemnat din partea distinșilor noștri oaspeți și vreau să le demonstrăm că sprijinul pe care ni l-au acordat nu a fost inutil și că Programul Operațional Sud-Muntenia va fi unul de succes.

Ionuț Ghibanu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște:

Mă bucur să iau parte la această sesiune de discuții  și de consultări între reprezentanții Comisiei Europene, ADR Sud-Muntenia și reprezentanții unităților administrativ teritoriale, sesiune pe care o consider deosebit de importantă. Aș vrea să vă reamintesc faptul că în județul Dâmbovița, patrimoniul cultural și spiritual se află în grija Arhiepiscopiei Târgoviște, în procent de peste 75%. Tocmai de aceea consider că este o oportunitate deosebită finanțarea pentru reabilitarea acestor monumente istorice, pentru a le readuce la gloria de odinioară. Am avut prin acest Program Operațional 2014-2020 finanțări extrem de importante, având ajutorul Consiliului Județean Dâmbovița și al unor primari inimoși din județ. Aș menționa aici Biserica Mănăstirii Viforâta, monument istoric din secolul al XVI-lea, care alături de Biserica Mănăstirii Dealul, unde odihnește capul lui Mihai Viteazul, primul întregitor de neam și de țară, străjuiesc Târgoviștea.”

Sofia Alves – director Comisia Europeană:

„Este o adevărată plăcere să fiu aici. După cum bine știți, este o săptămână fericită pentru Sud-Muntenia, programul a fost lansat și de aceea am venit împreună cu echipa pentru a vizita o parte din proiectele care au fost deja implementate prin program. Este o zi fericită pentru că am vizitat proiecte și ne putem uita înainte spre viitor și să vedem toate proiectele pe care le avem în fața noastră. Este un moment istoric, pentru că avem nu numai fondurile din politica de coeziune disponibile, avem și unele din bugetul UE,  cunoscut ca  PNRR. Programul Regional este foarte important, are o alocare mai mare de 1,5 miliarde euro, dar după cum spunea și domnul președinte, vă puteți adresa și celorlalte surse de finanțare ale Uniunii Europene, de asemenea, către PNRR. Cel mai important lucru este să cheltuim banii pentru a schimba viața cetățenilor din regiunea Sud-Muntenia. Mă bazez pe dumneavoastră, atât mediul de afaceri, cât și administrația locală, că mă voi întoarce peste 10 ani și voi vedea că rezultatele muncii dumneavoastră au dat roade.

Banner