Carmen Holban(PSD): „Medicii de familie își pot renova cabinetele medicale și pot avea aparatură modernă prin fonduri din PNRR”

in Actualitate by
Banner

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, au fost puse la dispoziția medicilor de familie fonduri de peste 180 de milioane de euro, pentru a investii în cabinetele medicale.

În emisiunea „Punctul pe i” , deputatul PSD, Carmen Holban, a transmis că această măsură venită în sprijinul medicilor de familie are ca scop dotarea cabinetelor cu aparatură performantă, dar și pentru renovarea acestora, astfel încât să se ajungă la un standard ridicat al actului medical. Totodată, o altă măsură luată de către Comisia de Sănătate pentru medicii de familie a fost aceea de a oferi posibilitatea să-și deschidă mai multe puncte de lucru pentru cabinetele pe care le dețin. În multe localități din țară, chiar și în județul Dâmbovița, nu există medic de familie, ceea ce reprezintă un mare dezavantaj pentru cetățenii din zonele respective. Deputatul Carmen Holban a mai semnalat că media vârstei medicilor de familie crește tot mai mult și există riscul ca  în timp multe cabinete să rămână goale.

Prin Programul Național de Redresare și Reziliență, am reușit în luna august 2022, prin Ministerul Sănătății, să punem la dispoziție grila prin care să dotăm aceste cabinete ale medicilor de familie, cu sume corespunzătoare, astfel încât să-și desfășoare un act medical  de calitate. Măsura respectivă era necesară, iar cabinetele medicale pot fi dotate cu înaltă performanță, de asemenea, acestea pot fi și renovate, mobilierul poate fi schimbat, ceea ce dă o altă notă în cabinetele unde nu a existat potențial financiar sau în cabinetele mai îndepărtate din toate colțurile acestei țări, unde într-adevăr nu a existat potențial financiar astfel încât să se ajungă la un standard de calitate ridicat. Acești bani sunt bineveniți, numai că trebuie să se și acceseze. Pe site-ul Ministerului Sănătății a fost pusă la dispoziție cererea pe care trebuie să o facă și lista cu aparatură medicală pe care trebuie să și-o achiziționeze fiecare medic în cabinet. Extrem de important este că aceste achiziții se fac centralizat, ele vor fi uniforme, știm clar sumele cu care se vor face, știm clar firmele respective, astfel încât, dotarea va fi uniformă.

 O altă măsură bună pentru medicii de familie pe care am putut să o luăm în Comisia de Sănătate a fost faptul că am putut da posibilitatea acestor cabinete medicale de a-și deschide puncte de lucru, pentru că exista localități unde nu exista medici de familie. Numărul medicilor de familie este foarte mic, vârsta medicilor de familie este în creștere și există riscul ca la un moment dat să avem foarte mulți medici care se pensionează, iar cabinetele să rămână goale. Această posibilitate de a-și crea puncte de lucru în alte localități este o măsură destul de bună. Chiar la Dobra am descoperit în deplasările pe care le-am făcut în teritoriu, că există dorința de a exista un cabinet medical, neavând medic de familie și această problemă ne-a fost semnalată prin mai multe localități, a transmis deputatul PSD, Carmen Holban.

Banner