Banii folosiți de partide pentru propagandă în presă trebuie utilizați transparent-proiect de lege al USR

in Actualitate/Politică by
Banner

USR a depus un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac, din banii publici primiţi ca subvenţie, cu presa şi propaganda.

Ultimul reportaj al celor de la Recorder a arătat întregii țări o problemă majoră ce nu mai poate fi ignorată: „anestezierea” opiniei jurnalistice cu ajutorul banilor de partid. De la ode și osanale și până la acțiuni de tip „kompromat” mediatic, partidele cu ștate vechi au „pompat” zeci de milioane de Euro anual pentru a-și asigura imaginea, cu largul concurs al câtorva trusturi media.

În fața unei astfel de probleme, putem fie să plecăm capul, prefăcându-ne că nu se întâmplă nimic, fie să luăm atitudine. USR a ales a doua variantă, inițiind deja un proiect legislativ menit să transparentizeze toate cheltuielile partidelor cu presa. Toate.

Astfel, în noul proiect legislativ USR, se elimină secretul comercial din relația presă- partide politice, se limitează așa numitele „cheltuieli cu propaganda” la un maximum de 40% din subvenția încasată de partide de la Stat și se creează obligativitatea ca fiecare partid să declare public fiecare contract realizat cu fiecare instituție media, indiferent de valoarea acestuia.

Pe scurt, românii ar urma să știe exact pe ce se duc banii lor și dacă între anumite mesaje jurnalistice și sumele pompate de anumite partide pot exista corelări. Firește, PSDNL trebuie să nu facă front comun împotriva acestei legi benefice. În materialul Recorder, Marcel Ciolacu se declară transparent și pentru o presă liberă. Să-l vedem și la vot!„, scrie pe Facebook liderul USR Dâmbovița, deputatul Daniel Blaga.

Banner