Radu Popa avertizează: „Ordonanța pentru energie trebuie modificată, altfel nu vom avea curent și gaze la iarnă”

in Actualitate by
Banner

Traderii au achiziționat deja o cantitate mare de energie, iar furnizorii sunt nevoiți să cumpere de la aceștia pentru a asigura românilor curent și gaze la iarnă.

Prezent în studioul Bazar Tv, parlamentarul Radu Popa a tras un semnal de alarmă asupra faptului că există riscul ca în perioada anotimpului rece, România să se confrunte cu o criză a resurselor de energie. Acesta a explicat în emisiunea „Punctul pe i” că furnizorii pot ajunge în situația în care nu vor avea de unde să achiziționeze energie, deoarece sunt traderi care deja au cumpărat-o cu un preț mult mai mare și nu vor dori să o vândă la orice preț. Singura soluție care ar putea să evite o eventuală criză de energie ar fi modificarea Ordonanței 119, spune Radu Popa. Parlamentarul a oferit mai multe detalii despre acest subiect.

„Sunt îndeplinite foarte multe condiții ca în această iarnă să avem o criză de lichiditate a surselor de energie. Pe românește, s-ar putea să nu avem energie electrică și gaz. După părerea mea, în forma actuală a Ordonanței 119, sunt toate șansele ca în această iarnă să avem o criză dacă ordonanța nu va fi substanțial modificată. La două zile după apariția ordonanței, am spus public în presa centrală că ordonanța trebuie modificată în maxim o lună pentru a evita acest impact. Dar da, sunt șanse foarte mari să avem o criză iarna aceasta.

După părerea mea, cel care a scris ordonanța, nu se pricepe la domeniul Energiei. Nu știu cine a scris-o, dar oricine a făcut-o, nu se pricepe. De ce spun asta? Pentru că introducerea a trei elemente în ordonanță, plafonul de preț la producători, impozitarea cu 100% pentru traderii și plafonul de 1.300 de lei, preț recunoscut la furnizare, nu arată că cine a lucrat acolo nu înțelege dinamica aceasta. (…) Plafonul de 450 de lei megawatt-ul la producători poate părea o soluție bună. De ce? Pentru că totul trebuie pornit de la producător, de unde pleacă energia, acolo trebuie găsit un preț și controlat.

Eu vă spun totuși elemente din piață, care sunt oarecum confidențiale. Furnizorii fac cerere și producătorii le spun că nu au să le vândă. Din acest motiv spun că sunt îndeplinite toate elementele ca în această iarnă să fie una foarte dificilă. Furnizorii, cei cu care avem noi la casele noastre contract, vor să cumpere energie pentru noiembrie și decembrie, și nu există energia în piață, adică nu au de unde să cumpere. De ce nu au de unde, pentru că niște traderi au cumpărat-o deja și așteaptă o speculă. Noi am venit cu ordonanța și am spus așa…traderii 100% impozit. Vinzi la 1300 de lei sau dacă vinzi mai scump, la 1300 de lei un leu, ai impozit 100%. Păi, bun, dar dacă traderii au cumpărat cu 2500-3000 de lei…cum să-i vândă unui furnizor cu 1.300 de lei? Așa nu-i mai vinde și la iarnă apăsăm pe întrerupător și nu vin curentul. De aceea trebuie modificată ordonanța pentru energie” , a spus deputatului PSD, Radu Popa, la Bazar Tv.

Banner