Vicepreședinte al PSD Dâmbovița, membru în Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, fost vicepreședinte al Centrului Român al Energiei (CRE), Deputatul Radu Popa este unul dintre cei care au avertizat de mai bine de un an în legătură cu ”apocalipsa energetică”, în bună măsură generată de măsurile pompieristice adoptate de ministerul condus de Virgil Popescu. Iar acutizarea crizei, ca efect al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (cu sancțiunile aplicate de țările occidentale) readuce și t în atenție avertismentele lansate anul trecut.
În mai multe rânduri, Radu Popa a vorbit despre posibile soluții la grava criză care amenință România în această iarnă. Și soluții există, lipsește doar voința politică (!) de a le adopta.
Printre măsurile care ar conduce la scăderea prețurilor la energie, s-ar număra eliminarea speculanților și încheierea de contracte producător-furnizori pe termen lung, de până la 5 ani, pentru a conferi stabilitate și predictibilitate pieței de energie.
Este, fără îndoială, o temă de meditație, cel puțin, pentru guvernanții care par incapabili să depășească logica păguboasă din prezent, când ministrul energiei este lăsat să facă tot ce îl taie capul, pe motiv că ”nu ne putem amesteca în treburile unui ministru liberal”. Cu consecințe catastrofale pentru țară!
Radu Popa, pe Facebook: ”Am vorbit aici despre o soluție pentru scăderea prețurilor la energie. Nu e singura. Dar e una dintre putinele soluții corecte:
Pentru a diminua deficitul de energie electrică constatat de către furnizorii clienților finali și de către operatorii de rețea, se propune crearea unei platforme de tranzacționare la termen, pe care să se încheie contracte pe 5 ani între producători și furnizori care deservesc un număr minim de clienți casnici (de ex.100.000) și acoperă un consum de energie de minim ( ex. 500.000 MWh). Crearea acestei platforme nu necesită modificări legislative, poate fi dezvoltată de oricare dintre cei 2 operatori comerciali și operaționalizată în acest an.
Cred că această măsură ar reduce presiunea de preț de pe piețele spot.
În plus, măsura oferă predictibilitate atât furnizorilor, operatorilor de rețea cât și producătorilor care își asigură resurse financiare pentru demararea/continuarea investițiilor în capacități de producție.
Totodată, contractele pe termen lung asigură stabilitate financiară și pot constitui forme de garantare în atragerea de fonduri pentru realizarea de noi investiții și garantează o rată rezonabilă a rentabilității capitalului investit.”