Zilele Cetății, prima zi

in Actualitate/Administrație by
Banner

Joi, 8 septembrie 2022, cu prilejul Zilelor Cetății, a avut loc ședința festivă a Consiliului Local, transmisă în direct de Bazar Tv.

Ca în fiecare an, autoritățile municipale și cele județene, parlamentari și șefi de instituții, au participat, alături de cetățeni, la slujba desfășurată la Mitropolia Târgoviște. După care, procesiunea a pornit pe străzile municipiului, spre Curtea Domnească. Alaiul a fost format din militari ai Garnizoanei Târgoviște și preoți din parohiile de județ. Icoana Maicii Domnului, ocrotitoarea orașului, a fost purtată de doi preoți.

Procesiunea s-a oprit la Curtea Domnească Târgoviște. Pentru început, vicarul Ionuț Ghibanu a ținut o scurtă cuvântare în fața bisericii, după care, autoritățile prezente au mers în Sala Tronului, unde a avut loc Ședința festivă a Consiliului Local Municipal Târgoviște.

Primarul Daniel Cristian Stan, a avut un mesaj pentru cald pentru târgovișteni, de ziua orașului lor.

 

Dragi prieteni, târgovișteni, oriunde vă aflați. Sigur că această invitație este una oficială, rostită de aici, de un reprezentant al comunității, dar ea este și împărtășirea bucuriei de a fi prezenți cu toții la evenimente care ne reprezintă, care ne fac să zâmbim, să ne bucurăm deopotrivă, copii, părinți și bunici, amintindu-ne că orașul nostru este casa noastră. Știu că repet fraza aceasta foarte des, și în toate mesajele publice, dar vă asigur că nu mă opresc.

Chiar dacă acum îl vedeți pe primarul de municipiu, omul îmbrăcat în haina oficială, eu nu am putut niciodată să vorbesc despre Târgoviște altfel decât sentimental și încărcat de subiectivitate celui care traduce acest oraș prin acasă. Eu sunt un târgoviștean simplu pentru care acest oraș înseamnă totul: viață, familie, prieteni. Târgoviștea este într-un fel intersecția fericită a destinului meu, aici m-am născut, aici trăiesc, aici muncesc și aici vreau să-mi cresc familia. Aici sunt prietenii mei, aici am amintirile celor mai frumoși ani din viață și aici vreau să îmbătrânesc, iar cuvintele mele pot fi dublate, triplate de toți aceia care, ca mine, iubesc acest oraș” , a transmis primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan.

 

Mesajul Înalt Prea Sfințitului Părinte Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, a fost transmis de Ionuț Ghibanu, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște.

„Cu multă bucurie și părintească preocupare, vă transmit mesajul de apreciere, de încurajare și de binecuvântare, cu prilejul Ședinței festive a Consiliului Local Târgoviște, ședință prilejuită de Ziua Municipiului Târgoviște. De secole, Nașterea Maicii Domnului reprezintă sărbătoarea cea mai importantă a orașului nostru, pentru că înaintașii noștri au dorit să-și manifeste și astfel credința, dar mai ales să transmită un mesaj peste timp noilor generați. Și anume, acela că numai pe piatra cea tare a credinței se poate construi demn, durabil și în interesul oamenilor, și că speranța și avântul nostru în istorie sunt sprijinite pe forța mereu biruitoare a bisericii noastre strămoșești”.

 

Următorul mesaj i-a aparținut președintelui CJD, Corneliu Ștefan.

Nu este chiar simplu să vorbești despre locul în care s-au petrecut cele mai importante și frumoase momente din viața ta. Mă bucur că ne revedem în acest an, cu prilejul Zilelor Cetății, eveniment așteptat nu doar de târgovișteni, ci de toți dâmbovițenii. La fel ca anul trecut, am primit cu plăcere invitația domnului primar și a Consiliului Municipal Târgoviște, pentru a participa alături de colegii mei din Consiliul Județean Dâmbovița la Zilele Cetății.

Am trăit astăzi cu emoție slujba de prăznuire a Nașterii Maicii Domnului și a procesiunii care an de an strânge tot mai mulți credincioși. Sărbătorim împreună o comunitate frumoasă, cu oameni harnici, care au așteptări mari de la noi toți, și nu în ultimul rând de la cei care se uită la noi. Am spus și cu alte ocazii, o spun și acum, sunt un susținător al Consiliului Local Municipal Târgoviște, al Primăriei Municipiului Târgoviște și nu în ultimul rând, al tuturor târgoviștenilor. La mulți ani, Târgoviște! La mulți ani, târgovișteni! La mulți ani, Dâmbovița!

 

 

De asemenea, prefectul Claudia Gilia a transmis un mesaj cu prilejul Ședinței festive.

Târgoviște este casa noastră, este inima românismului, puntea între trecut și viitor! Dragi târgovișteni, sărbătorim astăzi ziua Cetății noastre. Este încă un moment în care ne arătăm mândria că suntem o comunitate unită, o comunitate cu istorie și tradiție, cu planuri de viitor și cu oameni minunați. Acest pământ a fost unul binecuvântat. Din cele mai vechi timpuri, pe aici, trecea drumul care lega Europa Centrală de Gurile Dunării și Marea Neagră. Aici au avut reședința domnitorii Țării Românești timp de peste trei secole, aici era cel mai important punct cultural, comercial, militar și diplomatic.

Datoria noastră este să păstrăm această moștenire și, în ultimii ani, am reușit acest lucru cu sfințenie prin tot ceea s-a realizat la nivel local.

Prin investițiile făcute în infrastructură (drumuri, transport public, creșe, grădinițe, instituții de cultură și nu numai), prin susținerea educației (prin burse, premii și investiții directe în actul educațional), prin dezvoltarea orașului și prin creșterea nivelului de trai al oamenilor, reușim să punem municipiul nostru în categoria orașelor cu un puternic potențial economic, cultural și educațional.

Voi reaminti aici doar de „Raportul național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale” din anul acesta, care plasează Municipiul Târgoviște în topul primelor 5 orașe din România privind calitatea serviciilor publice în domeniul educației.

Autoritățile publice locale au reușit să atragă fonduri europene (peste 50% din total) și să propună cel mai mare buget de investiții pe care l-a cunoscut orașul nostru în ultimii 30 de ani.

Avem o susținere mare atât la nivel național, cât și european și acest fapt se poate vedea prin numărul și valoarea proiectelor care vor fi finanțate prin Programul Operațional Regional, prin PNRR, prin Programul Național de Dezvoltare Locală sau prin Grupul de Acțiune Locală și prin alte programe susținute de ministerele de resort.

Amintesc, aici, doar un proiect, în valoare de peste un milion de euro, care va face din orașul nostru unul SMART – „Soluții ITS pentru transportul urban la nivelul Municipiului Târgoviște – Smart-City”.

 

După transmiterea alocuțiunilor de către autorități, a urmat momentul în care Consiliul Local Târgoviște și-a arătat recunoștința pentru cei care, prin activitatea desfășurată, fac cinste comunității din care fac parte. Astfel, au fost acordate două diplome de excelență pentru Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic al Festivalului „Crizantema de Aur” și a solistului de operă, Vlad Miriță.

Alina Mavrodin Vasiliu a avut și un mesaj de transmis în cadrul ședinței festive.

Vă mărturisesc cu mare emoție și cu deplină sinceritate că mă onorează această dragoste, și recunoaștere, și respect, pe care le simt din partea dumneavoastră, a tuturor, din partea organizatorilor Zilelor Cetății Târgoviște, din partea organizatorilor tradiționali ai Festivalului „Crizantema de Aur” , Primăria și Consiliul Județean, și a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, acolo unde de câțiva ani, în decoruri minunate se desfășoară neînfricat Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur” , simbol al municipiului Târgoviște, simbol național, un festival de patrimoniu, care promovează romanța românească, gen muzical de patrimoniu al culturii naționale pe care noi nădăjduim cu ajutor divin, cu ajutorul autorităților și cu ajutorul Ministerului Culturii și al Comisiei Naționale pentru UNESCO, să o includem în patrimoniul Cultural Imaterial al umanității UNESCO, acolo unde sunt și alte genuri muzicale, cum ar fi fadoul portughez, care a fost de curând inclus în patrimoniul UNESCU. Credeți-mă, nu se deosebește cu nimic, nici ca istorie, nici ca evoluție, nici ca trăire, nici din punct de vedere al creației față de romanța românească”.

Spre finalul ședinței festive, Alina Mavrodin Vasiliu a interpretat o romanță în prima audiție dedicată Maicii Domnului, ocrotitoarea municipiului Târgoviște ale cărei versuri au fost scrise tot de Alina Mavrodin Vasiliu.

 

Banner